Burek u svemiru

Dobih od vlasnika Vnukbloga neki dan mejl:

daklem…

ne bi vjerovao ali u zadnje vrijeme me jebu oko bureka sa sto strana

ja kao jedan zadrti brođanin se ne dam al brade uspjeli su mi sjeme
sumnje usaditi

tako da ti kao zadrti brođanin(tm) u dijaspori imaš bolje resurse od
mene da istražiš i napišeš blog o tome koji je burek pravi, motani ili
okrugli, odakle je potekao, ono općenita povijest te prehrambene
delikatese 🙂

dakle smatraj se memnutim 😀

jer sam počeo u zadnje vrijeme prakticirati sljedeće – ako nije na
jimblogu pisalo nije se ni dogodilo!!!

Polaskan naravno, preostalo mi je jedino da se bacim malo u istraživanje i napišem članak o bureku.

Pojam
“Nisam dovoljno bogat da jedem baklavu i burek svakog dana”
Turska narodna poslovica

Burek je vrsta jela (pita) od razvučenog tijesta s preprženim mesom koje se danas može naći u zemljama koje su bile nekada pod vladavinom Otomanskog Carstva.

Etimologija
Sve su pite pitice, a burek je pitac!
Bosanska narodna poslovica

Börek vjerovatno potiče iz turske kuhinje. Börek je turska riječ za ovo slojevito jelo od tijesta, ali također i za ostala jela od testa. Samo u turskom jeziku riječ burek ima tako široko značenje. U svim ostalim jezicima u kojima je pozajmljena, riječ se odnosi samo na neke vrste peciva.

Ime može dolaziti od turske reči bur (savijati); slično kao i u hrvatskom, gdje riječi savijača (od savijati) i gibanica (od gibati) također opisuju određeno slojevito jelo od tijesta, ili možda od perzijske reči bkrek.

U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji burek je naziv za sve vrste pita, a uz pojam bureka se dodaje još i naziv nadjeva.
Najčešće su dakle verzije “burek s mesom”, “burek sa sirom”, “burek sa zeljem”…
Postoji jezička težnja u Hrvatskoj da se koristi riječ burek samo za jelo sa sirom.

U Bosni i Hercegovini pak burek je isključivo pita s mesnim nadjevom.
Ostale pite dobivaju izraz ovisno o nadjevu. Pita sa sirom – sirnica, pita sa zeljem, odnosno špinatom – zeljanica, pita s krumpirom – krompiruša ili krompirača (ovisno o regiji), pita s tikvom – tikvenjača

Burek u bivšoj SFRJ
Kada bi u Hrvatskoj burek sa sirom počeli nazivati sirnicom, to bi bila uvreda za pravu sirnicu. Ovako je samo uvreda za pravi burek.
Jimbo, vlasnik i autor Jimbloga

Burek se je popularan u svim zemljama bivše Jugoslavije i obično se konzumira kao “fast-food”. Tradicionalno se konzumira uz jogurt.
Burek je u redovnoj ponudi svih pekara, a osim pekara pite (ili bureci) prodaju se u specijaliziranim prodavaonicama koje prodaju isključivo pite i jogurt – buregdžinicama (BiH, Hrvatska, Srbija) ili burekdžilnicama(Makedonija).
Kultura bureka je u Hrvatsku došla nekad poslije Drugog svjetskog rata kada su poznati albanski pekari počeli s prodavanjem bureka u blizini zagrebačkog željezničkog kolodvora.

Slagani (okrugli) ili motani burek?
burek, pita zeljanica,
janjetina i lukmira
izašla mu na nos duša
ko u moju pjesmu dira 

Dino Merlin: Burek, s istoimenog albuma

Kontroverzno pitanje koje povlači žestoke rasprave. Na kraju krajeva, zbog čega je i pokrenut sam ovaj post.
Daklem.
Slagani – odnosno okrugli burek je tradicionalno srbijanski burek, dok je motani burek tradicionalno bosanski burek (kojeg prave svi narodi na taj način – i Hrvati i Bošnjaci i Srbi).
Iako nije zgoreg napomenuti i da je slagani burek također prisutan u BiH, u nešto manjoj mjeri.

Okrugli burek se pravi od tijesta koje se baca u zrak da se razvuče.
Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekarMehmed Oglu iz Istambula.(referenca: Doderović, M.. “Draži burek nego “Mek”” (HTML), Glas Javnosti, Glas Javnosti, 08.07.2004.)

Priprema se tako da se postavljaju slojevi tjesta između koji se stavlja nadjev.
Srpski burek je popularan u Hrvatskoj, gdje se pojavio, kao što sam već naveo, u drugoj polovici prošlog stoljeća.
Takav burek je u obliku kruga, odnosno kotača i poslužuje se tako da se taj krug razreže na četvrtine, i tako se prodaje po komadu.
Srednja cijena te “četvrtine” je 8KN u Hrvatskoj.

Motani burek se pravi tako da se tanke kore (jufka) napune i zatim se umotaju. Ova vrsta jela je također vrlo popularna u Hrvatskoj, gde su je uveli Bosanski Hrvati.
Ovakva vrsta bureka je u srbijanske gradove došla 90ih posredstvom izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. U Srbiji se motani burek uglavnom pravi u domaćinstvima i generalno nije na ponudi u pekarama.
Takva pita se u Srbiji naziva sarajevska ili bosanska pita.

U Bosni i Hercegovini motani burek se nudi u dvije standardne verzije. Prva verzija je, prisutna u buregdžinicama, je pita (burek) koji se peče u tepsiji u oblikućiza odnosno u cijevastom obliku . Takva pita se prodaje na vagu po cijeni otprilike ovoj:
8KM (cca. 32KN) za kilogram bureka, 6KM (24KN) za kilogram sirnice, zeljanice, 5KM (20KN) za kilogram krompiruše.
Druga verzija, prisutna u pekarama je takozvani “zvrk” (slika: motani burek). Cijena otprilike 1.5 – 2KM.

Koji je bolji?
To je teško reći, zato što stari latini kažu degustibus non discutabant, odnosno “o ukusima se ne raspravlja”, tako da je to prvotno individualni izbor. Tako da se ni za jedan ne može reći da je pravi. Sve to ovisi kako tko što voli.
U Hrvatskoj je, koliko je meni poznato iz mog malog istraživanja popularniji “okrugli”, tj. srpski burek.
Motanom bureku se najviše spotiće to što ga je teško jesti – odmotava se, čovjek se zamasti. Jufka je katastrofalna i zagorena, sjećam se da se Strizy jednom tako porezao na burek!
Međutim to je problem s burekom u Hrvatskoj.

Kada sam prvi put došao u Sarajevo, bio sam očaran burekom. Kao prvo jufka (tijesto) nije bilo zagoreno. Nije bilo tvrdo. U bureku je nevjerovatna količina mesa! Burek ne prouzrokuje žgaravicu! Nije premastan!
Otkako sam se preselio u BiH, odnosno otkako mi je ovo privremeno mjesto boravka tj. prebivanja odlučio sam da neću više jesti burek u Hrvatskoj. Jer to više nema smisla.
Hrvatski burek je blasfemija naspram pravog bureka.

Jedina stvar koja je bolja od bureka jeburedžik.
S buredžikom me upoznao moj prvi cimer Gadura koji tvrdi da sumnja da stari majstori buregdžinica stavljaju kokain unutra jerbo dotićni izaziva ovisnost!
Buredžik je zapravo burek koji se premazuje smjesom pavlake (kiselog vrhnja) u koju je umješan bijeli luk.
Odlično, ali pozdravite se od socijalnog života.

Zanimljivosti o bureku

Svemirom se širi miris bureka…
Top Lista Nadrealista, znanstveno-fantastična serija “Burek u svemiru”

Vjerovatno najpoznatija sarajevska buregdžnica gdje možete pojesti jednu od najboljih pita u Sarajevu je svakako buregdžinica “Bosna” na Baščaršiji.

Svake godine se u Nišu održava takmičenje bureka (Buregdžijada).2005. je napravljen burek od 100 kg, s promjerom od 2 m i smatra se najvećim burekom ikada napravljenim.

Dino Merlin je 2004. izdao album Burek. Cover nosača zvuka (vidi sliku pored) je stilizirana slika bureka u “zvrku”. Sličan logo ima buregdžinica“Bosanski burek” pokraj stadiona NK Željezničara (razlika je, što je na njihovom logu burek suprotno zavijen). Navodno je ta buregdžinica Dinu Merlina tužila zbog povrede copyrighta. To je, ukoliko je istinito, prvi slučaj da je jedna buregdžinica tužila medijsku ličnost zbog povrede autorskih prava odnosno trademarka.

Ime jednog od najvećih internet foruma u Srbiji jeBurek Forum.

Reference:
Burek@wikipedia (eng)
Burek@wikipedia (srpski)
Recepti virtualni kuvar: Bosanski burek

PodijeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestDigg thisShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *