Vsak ima pač svoje “južnjake”

Danas sam napokon smogo vremena da pogledam najgledaniji slovenski film svih vremena “Kajmak in Marmelada”. Film je s razlogom najgledaniji slovenski film svih vremena. Jedna lijepa i topla priča začinjena pravim Đurinskim humorom. Jednostavno zakon.
Film je začinjen scenama preuzetim iz bosanskih viceva, a scena koja me je najviša nasmijala je slijedeća:
Božo (Đuro) praši tepih na balkonu. Na susjedni balkon izađe nadrkani komšija slovenac koji mu počme srat a svi ste vi isti, ubijate se, kradete… A gore na balkon izviri drugi komšija i brzo se prodere ovom: “A vi kradete more!” i brzo pobjegne nazad u stan. Jebeno.
Jedini slovenski film koji sam gledao prije “Kajmaka” bio je “Outsider” koji je do Kajmaka glasio kao najbolji slovenski film. Vjerovatno zato što se i ovdje priča vrtila oko Bosanca u Sloveniji (samo 1980. na početku kraja YU). Kolko se sjećam, a ima sigurno dobrih 5-6 godina da sam gledao taj film, film je bio OK, ali nekako slovenački sterilan.
Uglavnom definitivno preporučam Kajmak i Marmeladu svima da pogledaju.

Zgoda s pumpe: Idem danas kupit cigare, ulazim idem prema pultu kad se onaj ludi pumpađija dere na nekog lika koji je na kasi:
“A, šta’s ti neki ZEC?!”
Dođem do blagajne i skužim na pultu Durexe one Elite
“Ma de, kupovo bih ja samo jedan kad bi mogo” – prozbori ovaj tiho
“A, ONDA NEMOJ NI JEBAT!!” – prodere se pumpađija da su ga čuli u Doboju.
Lik onako brže bolje pobjegne u svoju Alfu 156 1.6 Twinspark djetelina (nek Vnućkoobajašnjava šta znaći djetelina s četir lista na alfama). Naravno da sam se moro navirit u auto da vidim “lovinu”. Neki slatkiš od curice, prava bombona.
Uđem u auto i preporučim Kreši da ih prati kad se rastanemo ako ima kakve voajerske prohtjeve za zadovoljit.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *