Janjetina iliti Jagnjetina

Danas je bila dolje u birtiji (aka Derby) organizirana jagnjetina za nas odabrane koji smo participirali. Inače žestoko nevolim janjetinu zbog onog karakterističnog smrada od kojeg mi se povraća. Al, silom prilika, svojski sam se naždero janjetine i luka. Ljudi koji su dolazili na casual večernje piće upadali su od balkanskog smrada (janjetina+luk+znoj). Osobno sam se naznojio kao da sam trčo (ha!) i zamastio do pete.
Inaće janjetina je simbol balkanskog prestiža. Uvijek se za sve ćabe jede pečenka, osim kada se sagradi kuća kada gazda ispeće janjce.
Trenutno mi je muka od te silne janjetine, i iako sam se najeo, mislim da će kao i dosada proći još dobrih 10 godina kada slijedeći put budem jeo janjetinu.
Sinoć sam po prvi put zaigrao Dooma III. Moram priznat da sam bio zabrinut nakon Vnućkove recenzije na blogu, ili bolje rečeno pljuvanja.
No… e sad igra je prejebeni zakon. Daklem napokon nešto novo u fps žanru. Interakcija s računalima, info-kioscima, PDA pizdarijom i ostalim pizdarijama me je nadasve toliko očarala, da čak mislim da mi se i pišo digo. Prejebeno dobro. Grafika je tolko dobro da me strah ako je vidim na Slatkišovom 9600XT (full dx9 podrška) da ću i svršit. Naravno ja se moram igrat na 800×600 sa ništ detalja i trpit pokoju krađu frejmova (ali ne i štekanje kao u Far Cryu!) što me i raspižđuje.
Ah, pa sad ta grafička zahtjevnost. Jebiga, nemoš ti očekivat da će smeće 9200 tako nešto progutat. Socijalna kartica – socijalno igranje. Princip: kolko para – tolko muzike. I to je to. Jebiga.
Na kraju Vnućko povlači paralelu sa UT2004 i Doom trojkom. E pa sad ja tu isto moram reć nešto. Volim ja i sarmu i poker. Al na totalno druge načine u totalno drugo vrijeme. UT je Multiplayer igra, Doom SP i to je to. Uglavnom igra je zakon i skoro me je navela da kupim novu grapičku, al ipak sam odusto jerbo nemam para i čekat ću još malo, najvjerovatnije u komadu s kakom pločom s PCIE i 64 atlončićem.

….jer se na brdu nalazi nekakav partizanski kip. ne sjecam se kako vec prica ide, molio bih jimija da upozna ljude s povijesnim cinjenicama, neki rusi su tamo bili neznam…

Daklem, osjećam se pozvan da upoznam ljude s povijesnim činjenicama kako jekolega predložio.
Ovako – (neću ulazit u geografsko opisivanje mjesta jer je to već Niđo objasnio, a samo ću ga citirat: ravno sladoled a lijevo vajkrem – time je tio implicirati da je preko (okrenuti prema istoku) Sombor u kojem se pravi famozni sladoled Somboled, a lijevo (sjever) Mađarska – zemlja vječne salame i sira i iz koje je famozni sir za mazanjeVajkrem)
6. studenog 1944 započela je Batinska operacija, jedna od najkrvavijih bitaka s kraja WWII.
57. armija 3. Ukrajinskog fronta Sovjetske Crvene Armije i 51. divizija (većinom sastavljena od Srba) 12. korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije počele su forsirati Dunav na potezu Apatin (Srbija) – Batina (Hrvatska) protiv 68. njemačkog vojnog korpusa.
Napokon nakon teških borbi 29. studenog slomljene su fašističke snage i time je omogućen prolaz kroz Baranju do rijeke Drave što je otvorilo put od Osijeka ka Donjem Miholjcu.
Neki podaci pokazuju da je u Batinskoj operaciji broj žrtava iznosio oko 10.000 sovjetskih vojnika i jugoslavenskih partizana.
Drugi podaci pak navode točne brojke od 1456 žrtava sa partizanske strane (416 poginulo, 850 ranjenih i 190 nestalih). Po tim brojkama, sovjetski gubici su iznosili 1397 poginulih i nekoliko tisuća ranjenih.
Nemački gubici su iznosili 2500 poginulih i ranjenih, te 140 zarobljenih, čime se praktički 31. SS divizija raspala.
Na hrvatskoj strani (na brdu u Batini) gdje su bile okupatorske snage, Rusi su podigli Crvenoj Armiji i Partizanima veliki spomenik u čast pobjedničke bitke. U Bezdanu (srpska strana) podignut je muzej.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *