Sarma gegen paprika – Das Essen Krieg!

Od sve mi hrane najdraža sarma,
Sva ostala klopa joj nije do boka,
Miješano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidis veselja
Sarma je prava poslije par dana,
Kad ugledas krutu mast na vrhu.
Curi niz bradu, juhica fina
Odbacis pribor, ždereš ko svinja.
Po cjeli dan žena me grdi da samo jedem
SPAVAM I PRDIM
Za one stvari tako njoj drage, ja više nemam
NI VOLJE NI SNAGE
Meni se, iskreno, više ne da
Znojiti na njoj, dok ona drijema
I baš me briga sto kuja melje
ČIM ONA ODE JA VADIM ZELJE!!
SARMA (nesto kao)
SARMA (jelo pravo)

Stara vjekovna dilema Sarma protiv filovane (hrv. punjene) paprike dobila je na Jimblogu kroz anketu i komentare raznih posjetitelja novi ton.
Rezultati ankete, ipak pokazuju da je sarma pobjedila, iako doduše kratko sa tek malim postotkom prednosti. However, filovana paprika se održala vrlo dobro, puno bolje nego sam ja očekivao.
Sarma i filovana paprika. U pravilu vrlo slično jelo. Miješano mljeveno meso i riža. Jedino je objekt kojim se puni drukčiji. U sarmi to je kupus, a u papriki to je paprika. E i u tome je suštinska razlika koja daje poptuno različiti okus jednom i drugom jelu po završetku kuhanja istog.
Sarma je kao neko nacionalno jelo, jedino što još nismo odlučili iz koje zemlje jerbo se jede na svim teritorijama, oblastima, republikama, distriktima, županijama, općinama, entitetima od Vardara pa do Triglava. Po tome, uz potencijalnu opasnost da će me prozvat jugonostalgičarem, mislim da bi jedino bilo pošteno nazvati sarmu jugoslavenskim jelom (da ne bi bilo zabune, one jedine i prave eSeFeRJot Jugoslavije, jerbo onu poslije kvazi-Jugu nije niko normalan priznavao kao taku). Nadalje, ako ukucate Sarmu u googleu, naći će te na hrpu recepata na svim mogućim jezicima juge, i latinićnim i ćirilićnim.
Sarma sa socijološkog stajališta
Sarma je tipičan primjer životnog standarda u bivšoj Jugi. Kao recimo famozna teorija o statistici: Ja jedem kupus, ti jedeš meso – u prosjeku jedemo sarmu. Ta teorija bi se i danas mogla primjeniti u RH, pogotvo zbog odumiranja srednjeg sloja.
Nadalje, sarma se jede u zimu i to zbog kupusa koji se kiseli tada i šta ti ja znam već kako, tu sam malo tanak što se tiče hortikulture i agronomije. Sarma je inače sastavno jelo za Božić, naravno uz tradicionalnu pečenku.
Filovana paprika, za razliku od Sarme ne nosi prefix nacionalnog, tj. nadnacionalnog jela. FP je, citirajući prave gurmane, «blijeda kopija sarme». Ako ukucate «filovana paprika» u googleu dobit ćete znatno manje rezultata nego za sarmu. Nastanak FP vjerovatno ima veze s sarmom, u nedostatku listova kiseljenog kupusa, netko se dosjetio da meso napuni u paprike, koje inaće u ljeto ima kolko ti srce zaželi a i cijena je vrlo pristupačna.
Filovana paprika bi moglo biti i mađarsko nacionalno jelo, logički gledano zbog njihove opsjednutosti paprikom.
SARMA VS. FILOVANA PAPRIKA
Daklem, zašto sarma po meni nosi neosporivu prednost pred FP-om? E pa, okusom je kud i kamo bolja, a onaj ko kaže da je FP bolja, onda mogu odgovorno tvrdit da nije jeo pravu sarmu. Ipak, stari Latini bi rekli, a to može i Niđo potvrditi, De gustibus non discutabant.
Dalje… kupus nosi kud i kamo puno više vitamina C od paprike i vrlo dobro može poslužiti baš u zimu kada razne viroze i gripe vrebaju na naša krhke organizme.
Slatkišova teorija – sarma puno bolje pomaže pri otrežnjenju jerbo tijelu intoksiranom alkoholu puno bolje prija kiselo, a ne slatkasto.
I ipak pored svih tih konkretnih činjenica, zašto FP ipak ima veliku popularnost? I sam sam pokušao odgonetnuti tu enigmu, nažalost ne s previše uspjeha. Zaključio bih samo da su FP prihvatile mlade generacije ponukane New Ageom i tim sranjima koja ih teraju da odbace stare vrijednosti. Druga stvar, pošto je naša generacija većinom potomci generacije Djece Cvijeća, zapravo je, sve manje i manje pravih majstora/majstorica koji znaju napraviti pravu sarmu…

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *