Serije o medecini

Gledam ovih dana Scrubse (stažist), što me navelo na razmišljanje o doktorskim serijama. Bilo ih je mnogo, bilo ih je dobrih, bilo ih je ogavnih. Al Scrubsi su definitvno najveće osvježenje na području humorističnih serija od pojave Simpsona.
Eto, ja ću sad probat malo prokomentirat doktorske serije:

Scrubs
Stažist

Nova lica, odlični glumci. Američki humor “at it’s best”, u maniri Simpsona, elementi Ally McBeal. Dr. John Dorian – mladi nadobudni ludi doktor, njegov prijatelj Turk, kirurg ludi debeli crnjo koji se oženio medecinskom sestrom Carlom. Dr. Reed, smotana Barbika, Dr. Cox, nadrkani luđak, podvornik, Dr. Kelso. Luda ekipa do jaja u Sacred Heart Bolnici.

E.R.
Hitna Služba

Tipična američka mainstreem serija s nadrkanom lezbačom šeficom, malim stažistom kojeg svi zajebavaju, George Clooneyem, doktorom kod kojeg bi sve tinejđerice tražile recept za anti-baby pilule, kasnije ga zamjenio naše gore list, Goran Višnjić, u seriji igra Dr. Kovača. Ludog Rvata kojih vozi Dodge Vipera.
Usrali su je nakon par godinama tipičnim bolestima koje prati takove serije. Pumpali su je različitim govima dok je na kraju nisu usrali.

Chicago Hope

Nikad nisam skonto jel to elitna bolnica il nije, jer su lječili sve i svašta. Nadrkani šef kirurgije, kasnije mu odsjekli ruku, Engleskinja koja se na nekoj razmjeni vrti po toj bolnici već dugi niz godina. Dr. Hancock, ludi crnčuga, jedino sam se sjetio njegovo imena iz cijele serije. Isto kao i E.R. samo što je možda bila malo brutalnija. Kao kad je onaj Dr. (šef kirugije) ostao bez ruke jer mu je helikopter otkinuo elisom dotičnu.

Nemocnice na kraji mesta
Bolnica na kraju grada

E to bi se moglo jedino prodat pod realnu doktorsku seriju. Prava socijalistička bolnica sa svom onom ruskom aparaturom i starim prdonjom primarijusom što kara sve sestre. Da se radnja događa u Hrvatskoj, tj. tada u Yugi, totalno bi odražavala zdravstveni sustav tog doba. Uvijek mi je bilo simpatično kako su svi ti češki doktori dolazili sa svojim Ladama i Škodama na posao i uvijek su radili sve polako, a nisu histerizirali i dernjali se ko u E.R-u i Hopeu.

M.A.S.H.

Korejski rat, mobile army surgeon hospital 4077. Sve je bilo super, jedino što su se za mobilnu bolnicu u dvjestotinjak epizoda uspjeli preseliti jednom ili dvaput. Inače uvijek su stajali na istom mjestu.
Scrubsi onog doba. Definitvno presmješna serija. Pecara u šatoru, libanonac koji se oblači u ženu… ludara brale.

Dr. Stefan Frank

Dr. Stefan Frank je definitno najjači doktor na svijetu! Osim što je dokazano veliki jebač, uz to je i odličan: liječnik opće prakse, kirurg, psihijatar, pedijatar, dermatolog, kirurg, urolog, ginekolog, defektolog, farmaceut, ortoped, oftamolog, patolog… definitvno najsvestraniji čovjek u medicini na kulgi zemaljskoj. Ima privatnu praksu i radi u klinici Waldner

Scwrzwald-klink
Klinika Scwarzwald


Serija koje se definitvno najmanje sjećam. Sjećam se neke kućerine u šumi i to je to. I mislim da je bilo više sapunica nego neka “doktorska” serija.

Talijanske doktorske serije

Ako su talijanske doktorske serije odraz zdravstvenog sustava u Italiji, definitvno se nebih želio liječiti u Italiji.
Serije su inače, katastrofa, eo kad se nisam uspio sjetiti ni jednog naslova. Užas. Užas. Užas.
Koliko sam ja vidio, tamo se može vidjeti samo hrpa uplakanih talijanki kako trči po hodnicima i ganja doktore. A doktori se voze u Lanciama, Alfama i Fiatima. Nije da sam aktivno gledao ni jednu od takvih serija, ali kad god sam malo škicnio, ni jedan jedini put nisam vidio da ikad ikoga liječe u tim bolnicama.

Domaće doktorske serije. Nemogu se sjetiti ni jedne. Jel bila koja?

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *