Sine ira et studio

E nema tog kod nema, to jest ima jer jebemu mater, ak ću bit novinar kad tad u životu onda bi mi to trebala bit neka filozofija ako se mislim bavit profesionalno tim poslom.
U kratkom vremenu bavljenja novinarstvom svatiš da nema uvijek “Sine ira et studio” jer ima tu svakog za zadovoljit i sponzora i sranja i onda se pomiriš sa onim:

U ime sporta
ja sam glavi rekao zbogom,
pa sam slavu stekao nogom.

Takva smo sorta,
brdo love kvari nas lako
i onda đonom startuje svako.

I nema “Driblaj”,
i nema “Dodaj!”
već samo ima:
“Dobro se prodaj”.

Zbogom davni ideali. Manje mi smeta
prvenstvo sveta neg’ prazan džep.

Đ. Balašević – Drago mi je zbog mog starog

E sad, zašto ovdje nema “Sina ira et studio”, tj ima samo bez prijedloga Sina. Daklem, evo prve veće trzavice oko coolne-coolskoro-coolfreshultra-freshroyal-flush i ostalih lista kojima je uredništvo blog.hr-a definiralo svoju uređivačku politiku. Na što imaju apsolutno pravo. Hvala Bogu, pa ovo je demokracija i kapitalizam pa vlasnik-ici/urednik-ici mogu raditi što god žele. Moj blog alat – moja uređivačka politika.
Tu sad dolazimo do mog dragog prijatelje Nikole (zbog kojeg ovaj cijeli tekst nije bez srđbe i naklonosti, Nikola mi je prijatelj pa je normalno da nemogu biti 100% objektivan)koji kaže:

no dobro, svi imamo prijatelje, to mi je kristalno jasno i kad ja otvorim svoj www.blog.hr i moji prijatelji ce bit u cool listi.

Kristalno jasno.
Ako se nekom ne sviđa… ima još blog alata pa si otvori blog, i stranih i još jedan domaći ako se ne varam, a možeš kao i moj drugi prijatelj Vnuk zakupiti domenu i prostor, napravit svoj vlastiti blog izvan, kako bi naši prijatelji testeri wesh-mashina iz Bug-a rekli, izvan “kaljuže” blog.hr-a.

Lako je meni srat. Ja sam na Cool listi. Došao sam na cool listu – Trapulinomintervencijom.

Usporedite taj blog sa Jimblogom, koji u posljednjih mjesec dana ima samo tri dana bez updatea, a uz to ima i zanimljive tekstove i popratne slike.

I tako ni pet, ni šest, ni 72, politika ključa je proradila i ja sam se našao na cool listi.
Naravno da mi je bilo drago, kao što sam i nakucao u postu Ja sam cool i volim sve što vole mladi
A kome ne bi bilo drago? Možemo mi biti i skromni i nezainteresirani za nekakve popularne liste, ali svima nam je ipak drago kada te stave među kulaše.
Zašto pišem – George Orwell. Prvi razlog navodi: Sheer egoism

It is humbug to pretend this is not a motive, and a strong one.

Kristalno jasno.

A sad najveće pitanje od svih je to, što sam ja u biti do sada htio reći a nisam nikako uspio reći? Formiranje listi cool, skoro kul i fresh je poprilično… sjebano. Ja nebih želio biti u koži tog administratora koji odlučuje ko će biti cool, a ko neće, a ko bi mogo biti cool.
Kako bi Trapula rekao:

Administrirati blog.hr je krvav posao.

You’re damn right… Pogotovo kad prijatelje moraš staviti cool listu, pa onda neke po ključu (kao mene :-)), i onda ti ostane jako malo prostora za manevar da ubaciš i one koji su to stvarno zaslužili poput: mada, branka, auto freaka, sadistica, hesuz kvinatne… ima još njih, nek se nitko ne naljuti što ga nisam naveo, ja ipak nisam administrator, ja ipak ne bih želio biti taj koji će odlučivati o popularnosti.

Sadašnje liste bi trebale nositi naslove: za cool listu (Drugovi i drugarice, te poneki dobri blogeri), za a-cool listu (dobri blogovi, al nemogu u cool listu jer bilo bi glupo da imamo samo dvije liste (čisto-nečisto) i fresh (ostali) Ako ništa drugo, barem bi bile iskrene.

Vraćamo se sada napokon na slučaj Nikola. Daklem Nikola je bez ikakve najave i objašnjenja sletio sa cool liste.
Nikola ne bi bio Nikola da ne traži svoje objašnjenje. Na što hvala Bogu ima pravo.
Javlja se i šef koji daje objašnjenje:

Nema doživotnih povlastica, a konkurencija i jednake šanse su jedini zdravi uvjeti za razvoj, zar ne?

Da al to opet ne odgovara na pitanje zašto je Nikola sletio. Ako je to filozofija “ko bi gori, sad je doli i vice versa” onda OK. To objašnjava ovaj dio o “doživotnim povlasticama”. Ali ne i o konkurenciji i jednakim šansama za sve. Tražim dalje odgovor na Forum.hr-u s kojeg sam još davno otišao.
Niđo otvara post na kojem kaže:

zasto sam s almost cool list odletio na fresh blogovi…

al objasnjene a ne kvaziinterpretaciju!

Kad sam već kod kvaziinterpretacija, obavezno pročitati ovaj post
Evo i šef se javlja:

Dakle, ovako. I Cool i Almost coll lista ima velik, ali ipak ograničeni broj entrija. Neki su na te liste došli u startu kad je bilo dovoljno napisati nekoliko dobrih rečenica, pokazati iskru, neki znak inteligentnog života ili tek nagovještaj dobrog bloga. Međutim, vremenom je broj kvalitetnih blogova narastao i u Fresh listi se skupio poveći broj dobrih blogova koji čeka zasluženo isticanje u nekoj od Cool lista. Jedino što se tu može napraviti jest da se neki iz postojećih Cool lista maknu. Da bolji istiskuju slabije.

Hello, okrutni svijete, ali nema doživotnih povlastica i monopola. Konkurencija i jednake šanse su jedini zdravi uvjeti za razvoj. Uostalom, eto i mene je izbacilo i s Cool i s Almost cool liste. Nema milosti i protekcije. Budi dobar i zasluži. Stoga, dragi naši prijatelji, rodbino i poznanici, potrudite se oko blogova da se i vi ne bi pitali zašto ste maknuti.

Znači Nikolin blog se ubezvezio tokom vremena (tako sam ja shvatio iz napisanog). Doduše nema konkretnog primjera. Al, šef nam se samokritično izbacio sa kul liste tako da bi bilo ipak neke demokracije (ili bar privida).
Evo šefa opet:

Vi se naravno pitate što garantira apsolutnu pravednost tih lista. Ništa, dragi blogeri, nema garancije. Ali barem imamo sljedeći alibi da nas ne gnjavite po tom pitanju – naime, naslovnica Bloga je 1000% redakcijska i uredništvo Bloga ima autonomno pravo raditi s njom što god želi.

Naravno, kao što sam i gore napomenuo.

Pritom ćete nadam se progutati i činjenicu da je prvi i temeljni motiv redakcije Bloga kvaliteta i čitanost. Dakle, nije nam u interesu zanemarivati dobre blogove i isticati loše. Jedini stvarni problem je da redakcija možda neće dovoljno hitro uočiti dobre blogove sama. Zato vas pozivamo da nam sugerirate blogove, najbolje ovdje, mada ćemo gledati i vaše cool liste.

Opet nema konkretnog primjera.

Naslovnica Bloga je naš dodatni dobrovoljni servis, a svima onima kojima se ne sviđa poručujem da sami naprave neki alternativni vodič kroz Blog po svom ili tuđem ukusu, a za to čini se postoji i potreba i ima dovoljno slobodnog mjesta na tržištu. Može biti i jača od naslovnice Bloga, zašto ne? Sve je ionako udaljeno samo jedan jedini klik.

Apsolutno.
Tada dolazi drug rakija koji sasvim opravdano kaže:

smatram da komkretno nikola.blog.hr zaslužuje svoje mjesto na ac listi zbog kvalitete koja se vidi prvenstveno na njegovom kaunteru.

dakle (ako zanemarimo to šta ja osobno čitam njegov blog već dugo vremena i šta mislim da dobro i zanimljivo piše) – skupio je već 12 iljada posjeta koliko nemaju mnogi na ac listi, a bome ni na cool.

nikola blog je nezasluženo degradiran.

ovim potezom, anderon, pokazuješ da ti opće nije bitno šta drugi ljudi misle o blogovima – a kao tražiš pomoć u nominiranju za cool listu.

vrati ga nazad!

Evo opet šefa:

Konkretno u vezi nikole, nije to loš blog, ali je problem da na Fresh listi trenutačno ima boljih. Evo, recimo, na istoj stranici Nikola ima čak četiri opširne analize svoje posjete sa screenshotovima. Koga to zanima? Sigurno ne generalnu publiku. Jednostavan savjet za povratak na cool listu. Koncentriraj kvalitetu, tj. izbaci nebitno. A to nas dovodi do druge teme…

Napokon! Dakle, nešto konkretno! E sad, da to ne zanima generalnu publiku… Nikola je redovit bloger, a statistike o posjetama su dodatak, appendix na blogu, ili zasebni postovi dodani tokom dana. Inače, posjetitelji Nikolinog bloga znaju da Nikola objavljuje redovito blog i to poslije ponoći. Statističke analize su tek dodaci.
A sad, da to ne zanima generalnu publiku. Mene zanima. I ja stavljam analize. Iguglarije. Pa tu ima stvarno smješnjih stvari.
A tko može znati, zanima li generalnu publiku moji proljevi o “medecinskim serijama”“proporcijama turske zastave”, et cetera…
hrabro je zaključivati na temelju svog mišljenja što zanima, a što ne zanima“generalnu” publiku. Uostalom tu su i brojke iza countera koje govore koga zanima a koga ne.

Kad proradi brojač onda će broj posjeta biti bitan i bit će liste po posjećenosti.

Ok, onda su ovi brojači bespotrebi i više neće biti ikakav faktor oko daljnje rasprave.

I na kraju konklužn. Liste su redakcijske liste. Izabrane na (ne)milost urednika. Što je potpuno opravdano. Ali zašto se uopće opravdavati –> najpametnije bi bilo reći:
Zašto? Zato što smo mi to tako rekli.
I gotovo. End of diskašn.
Blogerima poručujem da se na zabrinjavaju oko statusta na naslovnici, jer to je ionako odraz uređivačke politike. A ne cijele blogerske zajednice.
Zbog ovog posta i ja bih mogao sletiti s cool liste, jebeno se s rogatim bosti, rekli bi kod nas u Šokadiji. A ja na to kažem, jebe se mene…
Jedino nebi želio da me banuju. A ako me žele banovati nek mi barem samo daju tekstove koje sam nakucao ovdje i u koje sam ulažio podosta truda. Ne bih želio da to propadne.
I na kraju u svijetlijem tonu da svršim. Oh, da, svrš, svrš.
Ovo bi sve trebali pripisati početničkim trzavicama, ipak je još naša “kaljužica” mlada, i treba joj vremena da sazrije.
Živio blog.hr!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *