AMD Power Supreme

Prolazim ja tako sa drugarom Poljakom danas (koji će, btw. za koji dan otvoriti blog zbog mog izinstiranja)kraj jedne cijenjene brodske informatičke kuće.
Hodamo mi tako, kad odjednom Poljak kaže:
“Kako ovaj još nije propo’? Pa ko kupuje kod njega?”
“Jebiga, ima ljudi… i to dosta…” – odgovorih
Na to se on nadoveže: “Pa da… tu kupuju oni što neznaju šta je miš. Oni što nemaju pojma o kompjuterima. Znaš, oni što kupuju pentium četvorke…”
Umro sam od smijeha na to. A istina je, što je najgore od svega. I točno znam taj profil ljudi. Takvima sam sto puta dolazio u fuš. Dođu s brdom love tako u bilo koju od cijenjenih brodskih informatičarskih kuća i kažu: “Imam brdo love i ja bih kompjuter.”
Prodavač odmah fino zna kolko je sati i onda počinje slaganje užasnih konfiguracija. Okosnica takvih konfiguracija je naravno Intelov procesor. Ovisno o budžetu na raspolaganju uzima se Celeron ili P4. Celerona za doručak popapa Duron koji je 4 puta jeftiniji.
Ali ako se slaže konfiguracija za puno love onda tu ide P4 Northwood 2.8 ili 3.2. Ok je to procesor, ali zašto? Kad je AMD jeftiniji. A dobiješ isto ako ne i bolje. (Doduše naći će se netko pametan ko će reći da p4 dolazi u boxu sa hladnjakom [za razliku od AMDa] koji može bez problema rashladiti procesor kada je vanjska temperatura oko nule.)
Kičma svake konfiguracije je naravno matična ploča. Sad ako je p4 u pitanju onda kada bih ja bio već primoran slagati takvu konfiguraciju, ploča bi bila neka sa Granitbay čipsetom. Ali naravno tu naši vješti informatičari upadaju s nekim užasima od ploča sumnjivih proizvođaća i to sa SiS ili VIA čipsetom.
Dalje diskovi su naravno neki užasi, najčešće IBM-ovi i Maxtori i to iz onih kvarljivih serija. Nikad im se nije dogodilo pa da stave disk koji nije iz problematične serije.
Grafička kartica je nešto Dx 7 based, koju stave jer ju nitko normalan neće kupit za te pare koje oni traže. Optički pogoni su, zanimljivo, uvijek Samsunzi koji rade lijepim danom kada je vlažnost zraka i temperatura optimalna.
Kučišta su naravno ona fensi šmensi crna/siva koja smrde na jeftilen i zbog kojih serviseri skidaju sve svece s neba i primaju anti-tetanus inekcije svaki mjesec.
Napajanja su neka vrlo kvalitetna koja vole često poslati ostale komponente na servis s vremena na vrijeme.
Periferija je isto iz te jeftilenske klase, monitori to je ajde, kolko-tolko OK. I onda recimo nabace 5.1 zvučnike, a komp nema ni šestkanalnu karticu već ima šugavi AC97′ na ploči. Koji ima jedan izlaz. I onda se čak ne potrude to ni zafarbat s nekim apaterima, nego ljudi mene zovu da im dodjem pogledat zašto im ne radi tri zvučnika.

Danas smo Poljak i ja slagali konfu za njega. Kada sam ga pitao u kojem cijenovnom rangu da se krećem, on je rekao: samo slaži…
Auuu… volim kad se tako mogu raspojasati. Pitao sam ga hoće li da mu stavim P4, na šta je on samo odgovorio; pa nisam lud!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *