Koka jebem te u jaje ili priča o tome zašto bacamo jaja na političare

Vječna dilema još od vremena pračovječnosti i barbarizma (ili varvarizma kako bi rekli braća Srbi) bila je iskonska materija. Koka ili jaje.
Dal je bila koka, ili pak jaje, pa jebemu lebac sigurno jaje. A zašto jaje? Pa iz vrlo očitih razloga koje ću sad probati empirijskom metodom prikazati.
Gledano po darvinističkoj teoriji, kokoš se mogla razvit tek dosta poslije nakon što su iz juhe života kročili prvi hrabri organizmi na tlo čvrsto. “To baldly go, where no one has gone before”, govorile su i prve životinje koje su stajale i gacale po tvrdoj podlozi majčice nam zemlje. No, kako se tada nisu razvile ptice, kojima pripada čak i kokoš koja i nije neki letač, al bi se po letačkom iskusvu mogla svrstati u kategoriju Braće Wright. No, kako bilo da bilo, te životinje prve kopnene bili su neki lizardi i ostavljali su jaja. Tako da je i jaje bilo prije koke.
Nadalje, common knowledge je i taj da je jaje što b’ se reklo bijološki gledano staničnom strukturom vrlo jednostavno pa je jebemu mater moralo bit i prije koke soke.

Al onda tu imamo i religijski aspekat. Jednom Gospod odluči da napravi nešto sebi na sliku i priliku al podosta poglupljeno. Napravi on onda Adama i kaže mu: “Adame sunce bakino, jel tebi dosadno ovdje u vrtu božanskom?” Adam razmisli i odgovori:“Presvjetli, ovdje je jako lijepo ali koja je svrha nudističkog kampa, ako ću ja boravit sam tu bez žena?”
Tada se Bog zamisli. “Pa, dobro Adame… napravit ću ti tu ženu.”

I stvori Gospod Evu. I kao što bi Bora Čorba reko: “Kad su se sreli Adam i Eva, pala je prva zvanična ševa” A i ševa je inače vrsta ptice al to je dosta nebitno za nastavak priče.
Jedan od primarnih Adamovih zadataka bio je i taj da životinjama koje su se nalazile u rajskom vrtu nadjene imena. Čudnoj ptici koja je bezglavo lutala dvorištem i kljunom lupala po zemlji dadne ime koka jer ga posjeti na Evu. I Eva je znala bezglavo lutat, a Adam ju je često zvao “Ej, koka…!”. I tako je koka dobila ime koka po kokoški Evi.

Jednog dana tako Eva šetajući vrtom, prođe pored drveta paradajza. Ali paradajz ne raste na drvetu? Da, upravo tako. Naime, povijesna je neistina da je Jabuka odigrala odlučujuću ulogu u Adamovoj i Evinoj ekskomunikaciji iz raja. Naime, jabuka nije to rajsko voće, već je to paradajz. A pokušat ću i objasniti zašto.

Kao prvo, riječ paradajz dolazi od stranjske riječi “paradiso” što znači raj, a u pohrvaćenoj verziji, rajčica dolazi od hrvatske riječi raj. Dalje… zašto prosvjednici radnike političke estrade gađaju paradajzom i jajetom, a ne jabukom? Paradajzom zato što je iz njeg krenulo ZLO… Ali zašto jajetom? To ćemo pitanje postaviti kasnije…
Nadalje, kako se zmija uspjela uzverat na drvo? Odgovor je naravno – nikako. Naime, kako paradajz raste dolje na zemlji, logično je da se i zmija našla dolje u paradajzu.

No svi znamo da je u zmiji bilo Belzebub as himself, jer u to vrijeme nije bilo egorcista da tjeraju đavle. Daklem, Sotona koristeći se demagoškim nacionalističkim govorom kako Eva ima istorijsko pravo na paradajz nagovori istu da ubere plod i podari ga svom drugu Adamu.
Adam, naivno prevaren od strane Žene zagrize paradajz koji je bio nafilovan kancerogenom halucinogenom drozom. U narkomanskim vizijama zla, tada mu se pojavi đavo i kaže:
“Od sada se nećeš zvati Adam, nego ćeš biti Sotona Adam!”
Kako je Adamu bio to predugačko, on se nazove S-Adam. Nakon što se Gospod uvjerio da je Adam izigrao njegovo povjerenje, protjera ga istočno od raja.
Rajski vrt se po tvrdnjama nekih povjesničara nalazio na području rijeka Eufrata i Tigrisa.
Sadam, kao što napisah, ode istočno od raja, i pod utjecajem zle droze osnuje državu Irak. Kako je Sadam bijo ljut na Boga što ga je ovaj isterao, on krene sa razvijanjem balističkih projektila srednjeg dometa ne bi li gađao Izrael, zemlju božjeg naroda. Nazva ih Scud i krene s bjesomućnim raketiranjem.

Zahvaljujući Đavlu, mi danas živimo u postapokaliptičnom svijetu ovakvom kakav je.
Bog, s druge strane razjaren što ga je Adam izdao, čovječanstvu na vječni teret zakači filozofsku enigmu: “Što je bilo prvo? Kokoš ili jaje?”

I tako, danas u znak revolta razne govornike, koji nas svojom demagogijom podsjećaju na Đavola onda davno kad je i on sam također držao gazimestanski govor u paradajzima, gađamo paradajzom i jajetom… paradajzom zato što je iz njega krenulo ZLO, a jajetom zato što nam je intelekt vjekovima opterećen dilemom Kokoš – Jaje koja nam je nametnuta nakon tog nesretnog događaja…

Šta je bilo prvo? Kokoš u loncu ili jaje na oku? Vjekovna je gastronomska dilema o kojoj ćemo razglabati drugi put.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *