Preko vode do slobode! I janjetine kod Gojka…

Druže Tito, voli te omladina cijela,
na šahovnici prva boja nije bijela.

Jimbo

Umro je Drug Tito, ja eto u spomen na druga Titu okačio most na Neretvi koji sam usliko ja sa svojim sopstvenim fotoapratom marke hape u Jablanici, baš eto vjerovali ili na prvi maj godine gospodnje iliti kako se ono kaže, ja Međunarodni Dan rada. A bijo je i taj dan i Uskrs, odnosno Vaskrs pa svim čitateljima pravoslavne vjeroispovjesti sa zakašnjenjem “Hristos vaskrse”. Odnosno da ne ispadnem politički-religiozno nekorektan čestitam i Vaskrs ne samo pripadnicima ortodoksne crkve nego i galcijanima, odnosno braći grko-katolicima koji isto slave ovaj blagdan po julijanskom kalendaru osim galcijana u RH koji u strahu da ih se nezamijeni sa braćom Srbima su se prihvatili gregorijanskog kalendara. Hristos Vaskrse!
Dalje. Daklem svima radnicima, neradnicima, nositeljima iskonskog bratstva-jedinstva, djeci komunista, komunistima, socijalistima, marksistima, lenjinistima, sindikalistima, ljubiteljima pive i roštilja – Sretan vam Prvi Maj, međunarodni praznik rada! Odnosno Sretan vam prvi svibanj!
Ja mislim da sam sada sve izčestito. E nisam, pardon.
Svim žiteljima općine Sarajevo-Centar, i svima koji se tako osjećaju sretan drugi maj/svibanj dan općine Sarajevo-Centar!
Sad mislim da sam se isčestito sve živo i neživo.
Ja se upravo maločas vratih iz Rame gdje sam uzeo zasluženi godišnji odmor koji je dao 3 dana. Uf jesam se odmorio pravo ono meraklijski. Vidijo sam most na Neretvi. Usliko ga. Pa vidijo Jablanicu. Pa jeo ćevape. Pijo karlovačko. Bijo u Prozoru. Ma nema đe me nije bilo. I najbitnije od svega je što sam se odmorijo više ono pravo. Dabogme.
Crnjak jedini je bijo put do Jablanice koji je bio crnjak crnjka. Odlučim ja uzet svoj favorite prijevoz svih vremena vlak iliti voz. I hajd sve super vamo tamo. Puno. Puno ko čep. Normala, prvi maj ujtro svi navalili prema Hercegovini i moru. Pa je vlak kasnio u polasku jedno dobrih neam pojma ja mislim sigurno dobrijeh pola sata. A ja stojim. I stajo ja sve do Jablanice. 88km. 3 sata!!! ARGHAHAHAH. Popizditis sam dobio prvoklasni. A što je najgore, prethodnu noć sam spavao ni više ni manje nego vjerovali ili ne dva sata. Lego u 3, usto u 5 da odem na vlak. Dabome.
I eto tako uglavnom željeznica FBiH to svaki put ono ja popizditis pravi dobijem. Kao što bi reko moj stari drug Gadura putovanjem iz BiH željeznicom negdje van može se slobodno nazvat “Balkanskim Grenladnom”.
Neznam dal sam ikad pisao na blogu kako se putuje do Vrpolja iz Sarajeva vlakom, al evo napisat ću.
Dakle krene regulara vlak iz Sarajeva. Ću-ću. I ide. Jest da je malo sporo, maksimalna brzina mu je 80km/h, al eto jebiga šta je tu je, rat je bijo sjebana infrastruktura srediće se jednog dana i to. Biće biće.
I uglavnom veselo piči vlakić, Zenica, Žepče, Zavidovići kada dođe u Doboj. Granica. Enitetska. Puf. Mjenjanje lokomotive. Razlika između lokomotiva? Na ovo koja je došla do Doboja piše ŽFBiH a na ovu na koju kače piše ŽRS. I to sad traje nekih 30-45min. Pa onda mijenjanje posade. Ulaze kondukteri, strojovođa, et cetera koji rade za Željeznice Republike Srpske. I hajde krene onda ću-ću dalje. I onda stoji na granici u obadva Šamca jedno sto gladnih godina. Jerbo opet se mjenjaju lokomotive. Ovaj put HŽ. I ulaze naši kondukteri. Pa onda upadaju carinici, naši naravno. Zaboravijo sam spomenut da su i bosanski carinici bili tu u međuvremenu, al oni relativno brze obave svoj poso. Uglavnom upadaju dva carinika, nazvat ćemo ih Jozo i Pero. Zašto dva carinika uvijek idu zajedno? Odgovor vam neću dati ja. Pa onda:
“Odakle ste vi?”
A lijepo mu piše u putovnici sve. A ipak mu ja kažem.
“Aha. A odakle to putujete?”
Ja mu kažem iz Rajvose.
“A šta ste radili tamo?”
“Silovo konje i jaho žene, jebote, šta sam radijo!?!??! Šta te briga?!”
Ipak ne kažem ja to. Kažem.
“Studiram”
“Aha. Studiraš u Sarajevu. Samo malo.”
I onda se carinik povlači pored WC-a, kao da ga ja nečujem, a kako u vlaku putuje uz mene putuje još troje ljudi (švercer cigarama, agent tajne sile i ratni zločinac i naravno ja – najsumnjivi od svih) uz apsolutnu tišinu čujem.
“Baza provjera. Ime i prezime.Taj i taj, broj putovnice taj i taj”
“TRL TRL KRŠ KRŠ. Nije u bazi.”
I onda se carinik vraća, vrati mi dokumente a na licu mu onaj izraz:
“Hm, sad si prošao, ali dolijat češ mi jednom sarajevski sokole…”
To je valjda neka fama svjetska ako si stranac a studiraš u Sarajevu – terorist!

Fala ti Gavrilo, od srca ti fala!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *