Poetska pravda

Po šumama i gorama naše zemlje
Ponosne idu čete partizana,
Slavu borbe pronose!
Neka znade dušman kleti
Da će kod nas slomit’ vrat,
Prije ćemo mi umrijeti
Nego svoje zemlje dat’!

Cne horde nas ne plaše,
Krv herojska u nas vri,
Mi ne damo zemlje naše
Da je gaze fašisti!

Po šumama i gorama
Revolucionarna pjesma iz NOB-a

Iznosim jednu inforamciju koju sam jučer čuo međutim ne odgovaram za točnost iste, ali u svakom slučaju je treba iznijeti pošto je beskrajno tragikomična.
Daklem radi se o proslavi Bitke na Sutjesci:
Za one koji neznaju šta je Bitka na Sutjesci, evo ima vazda wikipedija:

Bitka na Sutjesci hrvatski je naziv operacije Schwarz njemačkih trupa u ljeto 1943. godine, a poznata je i kao Peta neprijateljska ofenziva u drugom svjetskom ratu.

Prvobitno je bila zamišljena kao operacija radi razoružavanje četnika u talijanskoj okupacijskoj zoni, ali kako su četnici bili razbijeni u Bitci na Neretvi, a partizani prodrli u istočnu Hercegovinu i Crnu Goru, njemačko zapovjedništvo se odlučilo na do tada najveću operaciju kako bi konačno eliminirali NOVJ prije očekivanog savezničkog iskrcavanja na Balkanu.

Ja sam pomalo razočaran ovim opisom jerbo ne piše ni kad ni kako ni šta ni svašta nešta al eto ako ništa drugo ima barem osnovna informacija.

Uglavnom o čemu se radi. Zadnje obilježavanje famozne bitke. Kako je spomen obilježje, odnosno povijesno mjesto bitke na teritoriju RS-a (Nacionali park Sutjeska, općina Foča-Srbinje čini mi se), glavni pokrovitelj obilježavanja bitke je bila vlada manjeg entiteta. E sad kako tu postoje problemi određeni odnosno pošto vlada u RS-u misli da su i partizani i četnici good guys, a ovi ostali ne misle naravno da su čede good guys, a tu su borci, odnosno veterani iz oba entiteta računalo se na to da bi moglo doći do ekscesa.
E sad jel kako je EUFOR, odnosno SFOR ili kako već okupacijska sila u BiH, pardon s-t-a-b-i-l-i-z-a-c-i-j-s-k-a oni su bili zaduženi za čuvanje reda i mira i da obilježavanje protekne u toleraniciji i miru.
E sad ja neznam ko je izdao naređenje ali za osiguravanje je bio zaduženNJEMAČKI kontigent stabilizacijskih snaga.
Daklem za one koji nisu svatili, kratak rezime. Ovako dakle. Bitka na Sutjesci obilježava pobjedu nad njemačkim okupatorom. 60 i kusur godina kasnije njemačkiokupator, odnosno stabilizator, izvinte me još jednom, je zadužen za osiguravanje manifestacije. Poetska pravda. GWAHAHHAHAHA.

Šta bi reko moj djed Martin da je živ?

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *