Cijela Tuzla jednu kozu muzla (pa se hvali da se sirom hrani)

We all came out to Montreux on the Lake Geneva shoreline
To make records with a mobile – We didn’t have much time
Frank Zappa & the Mothers were at the best place around
But some stupid with a flare gun burned the place to the ground

Smoke on the water – A fire in the sky
Smoke on the water

They burned down the gambling house – It died with an awful sound
Funky & Claude was running in and out, pulling kids out of the ground
When it all was over, we had to find another place
Swiss time was running out – It seemed that we would lose the race

We ended up at the Grand Hotel – It was empty, cold and bare
But with the Rolling Truck Stones Thing just outside making our music there
With a few red lights an’ a few old beds, we made a place to sweat
No matter what we get out of this, I know… I know we’ll never forget

Deep Purple: Smoke On The Water
Album: Machinehead, 1972.

Ne ja nisam bio na Bijelom Dugmetu, ni u Sarajevu ni u Zagrebu. Ne ja nisam u ekstazi svršavao dok su pjevali Đurđevdan. Nisam masna čela izvikivao: Lipe cvatu, sve je isto ko i lani. Nisam žalio za nekim davnim vremenom kojeg nisam nikad ni proživio. Nisam vikao Brega pederu, Brega majstore. Ne ja ne mislim da je turneja Bijelog Dugmeta najveća stvar 2k5 na našim prostorima. Ne ja ne računam koliku lovu su momci zgrnuli. Ne ja ne mislim da je to rađeno zbog muzike. Ja ne mislim da je to uskrsnuće nove Jugoslavije. Ukratko totalno sam indiferentan prema Dugmetu. Iskreno zaboli me đon za Dugme. I za Selmu i Za Esmu. I za Top. Imam svoje mišljenje. Neću ga ovdje iznositi – Ukratko ovo nije post o Dugmetu.

Ali sam zato bio u Tuzli. Ha! Po drugi put u svome kratkome životu. Prođe ljeto dvadeset i prvo, godina mi žao nije. Uglavnom Tuzla kao Tuzla vam je jedan mašala grad u Be i Ha koji broji oko preko 120000 duša, sa okolicom širom i oko 170000 naravno ovo su sve neprovjerene brojke s neke sumnjive Internet stranice. Uglavnom kako bilo da bilo bio sam ja u Tuzli jučer.

No ni to nije tema današnjeg posta. Apsolutno i apsoštrumfno nije. Ja bih se naime htio štrecnuti malo na HDZ-ovu pobjedu. Odnosno postizborno stanje na lokalnim izborima u RH. Daklem ako se sjećate dr. Sanader je vrlo vješto izjavio kako je HDZapsolutni pobjednik na lokalnim izborima u RH. Na što sam se ja naravno obrecnio na blogu i nasmijao se tako jako da su prozori pucali u susjednim kantonima i entitetu susjednom. No eto kako bilo da bilo ipak je dr. Kanader upravo tako ipak bijo u pravu. Mislim šta se može jedan mali Jimbo obrecnut ironično na Dr. Kanadera i smijat se njegovom slavljenju pobjede kada pobjede nema ni u tragovima. Čak sam dozvolio biti toliko bezobrazan pa sam njegovu pobjedu usporedio s najvećom srpskom pobjedom u istoriji srpstva i srpstvenja – Kosovskoj bitci.
No čitam danas u nevjerici, više tužan no ljut kako je HDZ usprkos svemu uspio pokupiti većinu visokih pozicija u dosta velikom broju županija u RH. I to postizbornom politikom. Daklem ja vama ovo, a vi meni ovo. I onda si nešto razmišljam… bože moj gdje je demokracija? HDZ je jedva uspio sklepati nekakvu manjinsku vladu. Onda nakon totalnog fijaska na lokalnim izborima uspije pokupiti sve bitnije pozicije…. vladaju a narod ih nije izabro. A sve je demokratski? Gdje je nestala demokracija? I onda se sjetih jedne vijeti koju pročitah na Monitoru prije možda tjedan do dva. Hrvatska je naime napredovala ove godine po pitanju demokratizacije. I to vjerovali ili ne Hrvatska danas dijeli mjesto sa Srbijom po nekakvom indexu demokracije. Ili tako barem tvrdi Amnesty International.
Gdje je nestalo izravno biranje gradonačelnika. Brođani biraju Marka Markovića za predsjednika. Dobio je najviše glasova. Marka Markovića za gradonačelnika! Nije li ipak to nekako fer?

Još da se na nešto obrecnem a to je Nikolin post. Nikola naime kaže:

neki gospodin kojeg su potpisali sa glazbeni kriticar odlucio se praviti pametnim pa je rekao kako je koncert bio dobar al da je doslo do sitnih politickih provokacija.
u svojoj mudroj maniri rekao je kako u pjesmi lipe cvatu postoji jedan problematican stih (…ravna ti je jugoslavija….) a kao zakljucak svoje teze jos je dodao kako su na kraju svirali i pjesmu djurdjevdan koja je inspirirana juznim srbijanskim folklorom.
u jebote.

I onda si ja reko mislim malo stvarno koji smo mi narod kompleksaški. Al onaj pravi kompleksaški. Pa šta što je jugoslavija ravna. Mislim kao da eto Juge nikad nije ni bilo. Pa sad jebemu mater najlakše je sve zatrpat pa se pravit da nije bilo. Sjećam se kad sam jednom pjan ušetao u pivnicu i kad je zasviralo “ravna ti je Australija”. Bio sam u najmanju ruku šokiran. Pa jebote ta Juga il je bila dobra il je smrdila da je bila dobra bilo bi je i sad da je smrdila nebi tolko ljudi tolko žalilo za njom, međutim na kraju krajeva nije ni bitno kakva je bila i neću ulaziti u to, međutim bitno je naglasiti da je BILA. POSTOJALA. NEKADA. NEGDJE. I mi od tog nemožemo pobjeći. A i zašto bi? Kao da je ta Juga najveća sramota koja se ikad dogodila Hrvatima, božjem narodu. Sad ću parafrazirati Bidona, koji je pak parafrazirao druga Nebitnog. Uglavnom, prva stvar koja je postoja bili su Hrvati. I onda je došao Bog i pitao dal može i on biti Hrvat. I onda su Hrvati i Bog zajedno stvarali svijet.
Vjerovatno po toj liniji su Srbi nebeski narod pošto su oni ipak naša braća. Pa smo ih metnuli da budu i oni tu gore.
Kada sam došao u Češku Republiku prije par godina, a nedugo zatim i u ex-DDR začudilo me to kako ima raznoraznih spomen-obilježja sa crvenim zvjezdama, srpovima i ćekićima. Da bih onda skontao, pa jebiga to je njihova kulturna ostavština iz jednog vremena. A nijedan normalan narod se ne srami svoje kulturne ostavštine – naglašavam NORMALAN.
A baš sam tako pričao i sa Bidonom o ukidanju vojnog roka u RH. To se dogoditi neće nikada. Jer ipak, ruku na srce, nas su uvijek jebavali ali se nikad nismo dali. Kako će se ukinuti HV kad nas samo Drava dijeli od Mađara? A na nekim dijelovima čak i polja žita?! Kako će se ukinuti HV dok “rado Srbine ide u vojnike (dva ga tuku, a trojica tuku)”? HV i Crkva su najveće institucije hrvatske državnosti, državotvornosti i hrvatstva! Pa šta bi bilo kad bi ukinuo vojsku? Propali bi Hrvati! Pa tko je ušo prvi u Staljingrad?

Dosvidanya.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *