Danas je dan Republike

Danas je Dan Republike
I stari je popio malo
Na televiziji Lepa Brena
I stari se sjeća ratnih vremena

Da bi danas bilo bolje
Oni su poturali svoja pleća
Gazili hladne rijeke
Jeli koru s drveća

Žao mu je što neki misle
Da je život negdje drugdje
I ne sanja se više stari san
Čekaju pasoš da odu van

Zabranjeno Pušenje: Dan Republike
Album: Pozdrav iz zemlje Safari, 1987.

Baš sam za ovaj prigodan dan htio okačit zastavu RH al kad sam u googleu ukuco “hrvatska zastava” ovo je prva slika koju mi je izbacilo. Daklem ovo je zastava ja neznam čega, prvo polje je bijelo a zna se koja je zastava sa bijelom šaharom. Ovu sam sliku našao na Croatia versand i tu je ta zastava navedena kao “hrvatska zastava” i piše slijedeće:

HRVATSKA ZASTAVA
većina 300 x 150 cm
grb štampan na zastavu
narudžbeni-broj 90100
79,- EUR TAX-FREE 68.10,- EUR

Samo ne kaže se većina nego veLićina al nema veze valjda je to zajeb neki njihov interni. Uglavnom, dajte 79€ i zastava je vaša. A Croatia Versand će meni valjd nešt dat za reklamu.

No kako bilo da bilo na današnji dan prije 14 godina nakon referenduma SR Hrvatska je odlučila istupiti iz SFRJ i svoju budućnost graditi dalje sama. Ja.
Nekad se Dan Državnosti slavio 30.5. i bio je pravo fin datum. Mjesec dana nako prvog maja, uvijek se znalo kad je, roštiljalo se, zajebavalo i tako. Danas ja nebi ni znao da je Dan Državnosti da nisam vidio na kalendaru da je datum zacrljevljen. I onda sam se sjetio da bi to danas moglo biti to. A i neki dan kad sam okačio Titu nisam pojma imo da je dan borbe protiv antifašizma a čak mi i Nikola čestito kao nešto bravo kume, cestitam ti najveci dan svih nasih naroda i narodnosti a je se pravijo blesav jer sam tek kasnije pročito na monitoru da je danas dan borbe antifašizma protiv.
Inaće pošto sam ja u B&H ovdje nema nikakvih naznaka da je praznik, osim što sam jutros raji dao opasku da su mi mogli čestitati dan države, oni su mi ladno rekli da se vratim u tu svoju državu ako je tako volim. I svašta nešta sam još dobio opaski al nema veze sad kao da je to bitno.
Uglavnom eto tako vam je to. Vjerujem da u RH ljudi roštiljaju, piju, zajebaju se. Na TV-u se vrte vjerovatno s vremena na vrijeme snimak dr. Tuđmana kako liže hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi. Pa onda i tenak vjerovatno pokoji koji se vrti na Jarunu i tako.
Možda ima i slika Mesića dok je imo tamnu kosu i dok je bio još smješni kako sjedi u Saboru i plješće. Klap-klap. I vjerovatno su na ulicama izvješene zastave. Ako ih naravno nisu zaboravili okačit. Što naravno nije ni problem jer ionako neće niko dobit kaznu za to. Mi smo demokratska država. Možda djele i kotlovinu u Maksimiru. Penzijonerima. Možda je netko danas izvadio uniformu iz naftalina i obuko je. Za dan Državnosti.
Očel se slavit Dan Državnosti kad RH uđe u EU?
Danas je Dan Republike.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *