Vereinigten Staaten von Amerika über alles!

Dobro jutro džezeri
dobro jutro majstori
dal će da vas umori
ovaj bi-bap jutarnji
ovaj bi-bap jutarnji

Šta bi reko Davis Miles
Šta bi rekoa Coltrane
u kafani sviraš bas
with a bi-bop in your vein
with a bi-bop in your vein

Bluza puni džepovi
a na srcu štepovi
dole ispod Slavije
kada šina savije
kući idu džezeri
kući idu džezeri

Bajaga: Dobro jutro džezeri
Album: Sa druge strane jastuka, 1985.

Prije par dana sam vodio polemiku o američkoj kulturi i utjecaju iste na svjetsku kulturu i trendove u 20 stoljeću i danas. Toliko sam zdušno i sa srcem branio američku kulturu da bih sigurno da je kraj mene bio dabl-yu cowboy dobio “plaketu za zdušno branjenje američe kulture” s likom Ujka Sama. I vjerovatno bih i dobio odma i američki pasoš oliti putovnicu. Međutim sreća il nesreća kauboja dabl-yua nije bilo tako da ništa od moje plakete kao i državljanstva. Kako bilo da bilo moj oponent u polemici, vrli sugovornik je izjavio da nemože nabrojati 5 američkih dobrih američkih filmova. 5 reko? Mogu ih iz glave izbacit sad 50! I s tom mojom izjavom polemika se završila i ja sam se uputio dalje uz zvukove američke himne u glavi.
‘Oh, say can you see by the dawn’s early light

Jučer sam pripremao ispit “politički sistem BiH” koji, ako Bog da, neće više biti referentan do vremena kad ja diplomiram. Uz silne zajebancije i pokušavanja shvaćanja da “Predstavnika vijeća ministara postavlja predsjedavajući predsjedništva a njegov mandat odobrava parlamentaran skupština pa sve to onda opet predsjedništvo ratificira” i uglavnom kako bilo da bilo nakon što sam blago ispizdio s tim birokratskim zavrzlama zvanim “Cirkus Dayton” odlučio sam da se odmorim uz čašu Coca-Cole (jedne jedine – američke!) i da pripalim jednu Drinu jedinu.
Dok sam tako sjedio uvjeravajući se da sam uzeo zasluženi odmor a kroz glavu su mi strujali poslanici Narodne skupštine RS-a, rotacijski sistem izbora Predsjednika, vijeće Ministara, aneks 6. i ostalo odlučio sam da sam i zaslužio intelektualni odmor. Najbolje se dakle odmoriti intelektualno tako da si nađete posao nekakav – intelektualni ili barem kvazi-intelektualni. Preda mnom je stajao moj vjerni rokovnik u koji zapisujem gluposti kad mi padne nešto napamet… u njemu je zasad početak jednog romana, mudroserije by Jimbo J., jedna gotova novela, jedna novela u začetku i to je to uglavnom. I otvorim ja taj svoj rokovnik (koji sam btw. dobio od kuma Nikole i na kojem piše “Općina Gundinci”).
Uglavnom kako bilo da bilo padne meni na pamet nedavna američka polemika napamet. Aha reko! E sad ću napisat tih jebenih 50 filmova i poslat ih svom vrlom sugovorinku na e-mail!
U najmanju ruku bio sam vrlo optimističan glede izbacivanja 50 filmova iz glave na papir. Pazite, 50 filmova iz glave izbacit. Dakle bez korištenja IMDB-a ili Jesus Quintaninog bloga. Ahaha! Daklem uopće nije to jednostavan posao i moglo bi se reć da sam po ko zna koji put sam sebi uskočio u usta.
Došao sam do broja 25. i tu sam se zakuco. Realno mislim da nije problem nabrojati ni sto filmova al jebiga kad ih treba vadit iz glave, pretty fucked up situation imaš.
Gotovo svaki drugi film koji mi se glavom provrtio bio je europski. Kaurismakijev opus cijeli mi se provrtio glavom. Pa Mediteraneo. Pa Amarcord.
I onda sam se sjetio tog filma. Kad sam se sjetio Amarcorda više jebaj ga nije mi pao ni jedan američki film napamet.
E sad kod tog mog vrlog nabrajanja izbjegavao sam neke klasike koje sam gledao davno al bi se brojali kao ekstra filmovi iako ja baš se i nesjećam kakav je film. Jok. Dakle eksplicitno filmovi za koje tvrdim da su ekstra bole jaja dobri. Tako da sam recimo izbjegao Casablancui trilogiju Kum.
A sad recimo od nekih filmova koje sam nabrojao probat ću navest neke ako se jebiga sjetim rokovnik mi je ostao gore u sobi. Na prvo mjesto sam odma bacio dva Jarmuscheva filma onako odma krećemo oštro bez zajebancije. I to naravno Noć na zemlji i Mystery train. Pa iPulp Fiction sam naveo naravno bez tog nema. Big Lebowski to je ono mislim. Blues Brotherse, jedna od stvarno genijalnih komedija. Dvoboj, prvi Spilbergov film, mrak mrak. I uglavnom tako uspio sam se zakucat na 25ici al sjetit ću se ja filmova. Fandango ekstra film iako malo bodova ima na IMDB-u al ekstra ekstra film.
I uglavnom tako sam se ja zakuco na 25. naslovu. But don’t worry be happy igraj loto ja ću još izbacit 25 filmova dobrih. Večeras kad opet budem pravio pauzu od učenja. Politički Sistem Bosne i Hercegovine.


Und jezt etwas ganz anderes! Ko što bi rekli pajtonovci sinhronziriani na njemački scprache.
Kumu Nikoli neka je sutra sa srećom na prijemnom na FPZ-u i da postane moj kolega i po srodnom fakultetu. Niđo niđaime drž se sutra jebiga razvalit moš onaj prijemni ko beba zvečku jerbo je pravo lagan al eto nadam se da ovaj nečeš imati nikakvih problema glede upisa kao ja. Ako i budeš na kraju krajeva možda završiš u Sarajevu, Banja Luci, Beogradu, Mostaru ili Tuzli. Kao što sam ja završio u Sarajevu. Uglavnom sretno ti bilo sutra zbari curica kakvih dobrih kao što sam ja pokušao prije tri godine, doduše bezuspješno al nema veze. Salute!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *