Kupio sam pištolj kod švercera na crno

Ti me mnogo zezaš i okolo švrljaš
Bogami me ne znaš, pa će da nadrljaš
Zato nemoj da ideš mojom ulicom
Nemoj da ideš mojom ulicom

Kupio sam pištolj od švercera na crno
Na tebe ću rado da potrošim zrno
Stvarno nemoj da ideš mojom ulicom
Nemoj da ideš mojom ulicom
Nemoj, stvarno nemoj, ni u ludilu nemoj, mojom ulicom

Riblja Čorba: Nemoj da ideš mojom ulicom
Album: Osmi nervni slom, 1986.

Kupio sam si utoku danas. Sova i ja si kupili utoke. I Gaba nam se pridružio kasnije. Utoka sa 6mm metkovima plastičnim što ide na zrak. Čak ima i laser gori za precizno nišanjnje. I to sve za 4marke. Pištolj, pakovanje metaka, laser i maleni šarafciger (!). I to sve opet ponavljam za 4 konvertibilca. Odmah smo zavukli naše utoke za pas i uvodili red. Prvo smo provalili u moju sobu po EU policijskoj normi baš kao i što rade policajci EUPM (skraćenica: E, u pizdu materinu) opalivši hitac u bravu i otvaranjem iste koristeći desnu nogu udarcem najjačim.
Haške bjegunce pak nismo našli u mojoj sobi.

Bio sam danas na ispitu. Ono što sam pričao Politički sistem BiH. Trebo bi valjd položit. Nasro sam se ko stoka. Optužio sam austro-ugare za okupaciju. Pa Srbe za agresiju. Pa to bi trebo automatski prolaz. Sigurno. Al vidjet ćemo. Malo me štekali oni ZAVNOBiHovi al eto znao sam da je prvi bijo u Mrkonjić-gradu i da se taj dan slavi u BiH kao dan Državnosti. Čudo jedno što pucam od pameti.
Al u biti je bilo najmanje pitanja o Političkom sistemu zemlje dotične. Bilo je državno-pravni status BiH za okupacije od strane Austro-Ugarske. Nema veze sa sistemom. Pa onda recimo drugo pitanje je bilo ti ZAVNOBiHovi. Ajd to ko fol nešto malo. Al opet nema veze sa dotićnim Dayton Zirkusom. Pa treće pitanje je bilo mirnovni planovi koji su prethodili Daytonu. E vala sam ga se tu nasro. Spomenio Wans-Owensow plan i Lorda Carringtona. I namjerno opstruiranje mirovnih planova od strane JNA, Vojske SR Jugoslavije i terorista SDS-a. Dobro nisam baš tako napisao, napisao sam da je plan opstuirao srpski agresor. (nadam se da ću na toj finti kod profesora dobit nekakav plus).
I zadnje pitanje je bilo nadležnosti države BiH po Daytonu. Tu sam se isto tako vala nasro. Pitanje je sad šta će bit. Ispunio sam skoro cijelu dvolisnicu. To bi trebala bit barem sedmica. I naravno opet sam ispo kreten koji je sjeo u zadnju grupu koja je uvijek glupa. Nemogu reć da su pitanja teška neg glupa.
I bijo sam nadrkan kad sam krenio na ispit jerbo sam baš opro kosu ono pravo sam je opro da se usereš kolko sam ju čisto opro i kiša poćne padat sto mu gormova i ja se sad moram smrdit u usranom trolejbusu. I kao grom iz vedra neba (nije bilo goromova, a bogami ni vedrog neba) na trolejbusku stanicu naleti Bidon u svom Bidonmobilu, otvori vrata i reče:upadaj vodim te đe god da ideš. Trebo sam reć u Brod.
Uglavnom tako me on odbacio do faksultete đe je u najmanju ruku bilo rasulo vjerovali ili ne i to zato što su danas, šta, šta, da da – prijemni. I tako je bilo tristo milijardi malih ljudi koji su se usrali i nisu znali šta da rade kao ja prošle godine samo što sam ja prošle godine prije prijemnog jeo burek na baščaršiji. Il mož i nisam? E nisam! Krešu i Ticu Smrti sam poslo u pravcu Baščaršije, rekavši im “tamo ćevap!” dok sam ja ošo laganini popunjavat prijemni za dotićni fakultet o kojem sam ja sad maloprije i pričao da sam polagao onaj ispit famozni. Radi se o Fakultetu političkih nauka u Sarajevu ako nekog zanima. Skenderija 72 adresa. 666-844 telefon dekanata. Kao da zoveš belzebuba šejtana nečastivog sotonu zlo i naopako. 666.
I tako sjećam se prošle godine bilo vruće taj dan i bijo sam popizdio jerbo sam opet moro sutra dan dolazit u Sarajevo a mogo sam ostat prespavat možda i u Hostelu al sam imao samo jednu jebenu košulju u kojoj sam se uspio ufutat bože sačuvaj. I tako sutra dan sam išao opet u Sarajevo sa Joeom sjećam se i tako bilo nam je fino slušali smo čobanski rok i skoro smo pri povratku zatepli nekog čiću na biciklu u nekom selu kraj Dervente i odma mi se kroz glavu provrtila misao kako nas policajci RS-a priovde i vode u nekakav ozloglašeni zatvor nalik OZu samo u RS izvedbi.
Evo gledam malo stranicu budućeg Nikolinog fakulteta i jebote svak gledam kakav im je plan i program prve godine žurnalistike. Pardon – novinarstva.
Uglavnom pod teoretskom pretpostavkom realnom kao komunizam da očistim godinu i da se oću preštelit u Zagreb na fakultet morao bih polagat slijedeću razliku predmeta:
Uvod u novinarstvo
Teorija ekonomske politike
Suvremena svjetska politička povijest
Teorija prava s javnim pravom
Politička sociologija

i to kada bi mi priznali dakle moju komunikologiju, filozofiju, informatiku i engleščinu. 5 predmeta bi moro položit! Jebote pa to je pola ispita jedne godine. Il četir doduše neznam kako je to gore tamo s tim izbornim.
Zamisli jebote. Al bi se zato mogo šepurit tamo fakultetu i govorit mladim brucošicama:“Cure, ja sam vam položio Politički sistem Bosne i Hercegovine na fakultetu u Sarajevu”
Koke bi se doslovne ljepile za mene. Govorile bi po faksu: “Vidi onog ljepotana, on ti je položio Politički sistem Bosne i Hercegovine u Sarajevu!” i sve bi letitle ženske oko mene a muškarci, ukoliko ih ima na tom fakultetu, bi mi zavidjeli. A vjerovatno bi i neki letali oko mene.
A ja bi bio strašno cool. No međutim sumnjam da će doć do realizacije prebacivanja u Zabreg jer jednostavno nemam tu želju jedino što podrazumjeva seljakanje a to je da bi eventualno volio upisat treću il četvrtu godinu u Moskvi. Pa da onda letaju moscow girls oko mene: “Oni tamo ljepuškasti tovariš u Sarajevu položijo Političkaja sistemskaja Bosne i Hercegovine!” I opet bi ženske letale oko mene a ja bi bio strašno cool i nebi padao na fore. I možda bi čekao neku svoju Tamaru ispred teatra Boljšoj i čekanja bi me strašno zamara dok vetar šamara a tebe nema.

Dosvidanya i spasiba!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *