Dogodilo se na današnji dan

Ovo je automatizirana poruka. Ono znaš nakucaš post al ga tempiraš da iskoči ujtro u 8 al ga zapravo kucaš u 20:19 day before. Uglavnom ako je 8 ja sam najvjerovatnije negdje kod Žepča. Zeničko-Dobojski Kanton da preciziram. Uglavnom kako bilo da bilo slika lijevo je ni više ni manje nego vidite tu avion koji leti iznad Berlinskog neba u periodu dok su Sovjeti blokirali Zapadni Berlin. A zašto baš to? Pročitajte to dolje. 

Dakle danas pričamo o “dogodilo se na današnji dan”. Kao TV kalendar a na mom blogu. Inaće TV kalendar mi je jedna od dražih emisija. Nekada kada sam džabalezgario dvije godine “ujtro” prije dnevnika u 12 se probudim i onda onakav nikakav u boksericama lagano gledam što se dogodilo na današnji dan. I onda odem s nekim na kavu pa se mogu kurčit novostečenim znanjem. Infotaiment. Američki fazon. Vrlo dobro.

30. rujan 1949 Završen zračni most Zapadnog Berlina

Nakon 15 mjeseci i nakon preko 250,000 letova, Berlinski zračni most je okočan. Jedan od najbitnijih događaja s početka Hladnog Rata i jedan od največih logističkih poduhvata u novijoj povijesti.

Elem, u lipnju 1948 braća Rusi blokiraju cestovne veze sa Zapadnim Berlinom, koji je kako što i znate, bio otok unutar sovjetskog prostora okupirane Njemačke. Poslovično ratoborno raspoloženi Ameri su htjeli zbombat Ruje zbog ovoga međutim par hladnih glava je odlučilo sjebat Ruse. Tako da su USA, Britanci i Francuzi organizirali zračni most sa Zapadnim Berlinom te su tako američki piloti dofuravali u grad preko aerodroma Temeplhoff sve što je bilo porebno stanovništvu. Hranu, lijekove, i ostalu razno-raznu robu. 277,264 aviona je sletjelo na Tempelhoff noseći preko 2 milijuna tona robe. Zadnji avion, američki C-54 sletio je 30.rujna 49 noseći preko 2 tone uglja. Iako je blokada službeno završila u svibnju iste godine, Zapadnom Berlinu je trebalo podosta vremena da se oporavi i da obnove svoje zalihe.
Ovdje su drugovi Amerikanci naravno ispali dobri jer su bez ispaljenog metka sjebali Ruje koji su misli da mogu držati jedan grad kao taoca. Yeeeeee, yankee doodle doo!

30. rujan 1938 Potpisan Minhenski pakt

Došo Chambralin i Daladier (engleski i francuski premijer) kod Hitlera i dali mu Čehoslovačku. Ono nije naše eto vam ga. To su napravili da izbjegnu rat koji je eto počeo 1. rujna slijedeće godine napadom Trećeg Rajha na Poljsku.

Uglavnom, Hitler je htjeo prispojiti Čehoslovačku svom Rajhu jerbo su Njemci iz Sudeta htjeli živjeti sa ostalim Njemcima u jednoj državi. Zvuči vam poznato? Uglavnom kako bilo došo Francuz i došo Englez i dali mu to. Moglo bi se reć da se 1995. nešto slično desilo i u Daytonu.
Ima jedna zanimljiva priča. Nakon potpisivanja Minhenskog pakta, Hitler je vidio da Chambrlain kao i svaki Englez nosi kišobran. I sad on je priupito Chambrlaina dal bi ovaj njemu dao kišobran da ga ima kao uspomenu na uspješno potpisan pakt. Chambralin mu je odgovorio: “Žao mi je al ne mogu. Ovaj kišobran nije moj, on je vlasništvo Vlade Velike Britanije” Nadam se da ste skontali ironiju.

A sad ukratko ko u TV kalendaru:

1627. – rodio se Robinson Cruose (tako barem kaže Daniel Defoe)
1955. – James Dean poginuo u svom Porscheu
1452. – izdana prva tiskana knjiga na svijetu, Gutenbergova Biblija
1939. – tajni pakt između Njemačke i SSSRa o podjeli Poljske
1954. – prvi atomska podmornica, Nautilus, zaplovila
1968. – izašao prvi Boeing 747

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *