Semberija iz a kebiđ heven

Kako Mujo lovi zeca? Sakrije se iza drveta i fićuka ko kupus!
Kakve veze ima kupus s današnjim postom? Apsolutno nikakve al mislim da je kupus zaslužio mjesto na ovom blogu. A kako sam došao na ideju o kupusu! Pa putovo kroz Semberiju! Tamo ima puno kupusa. Pa reko eto tako kupusa evo i ovdje. Da kupus valja i zec bi bio ko slon! Al je zato brz! I znaju svi da bez dobrog kupusa nema kvalitativne sarme. Kupus livez forever. Kupus se na njemačkom kaže Kohl. Helmut Kohl. Šljem Kupus. Branimir Glavaš Kupus.

Došo Mujo u hotel i sjeo za švedski stol. Prilazi mu konobar i kaže: “Oprostite, ovo je švedski stol”.
– “Nema veze, ustat ću se ja kad dođu Šveđani!”

Nego bijo ja u Brčkom. Brčko vam je jedna pitoreskna bosanska varoš u bosanskoj posavini a leži na rijeci Savi koja je u Brčkom plovna i to do Siska il da budem koncizniji od Siska. Kako Brčko ima luku u Brčko možete doploviti ukoliko posjedujete nekakvo plovilo tipa barke, katamarana, tankera ili jahte.
Brčko vam je još naravno i poznato, u komunikacijskom svijetu jel, i po famoznoj pruzi Brčko-Banovići tako da možete ako ste recimo u Banovićima iskopavali ugljen odnosno ugalj iliti coal ko što bi reko Englez, Amerikanac i Australac, svratiti i u Brčko.
Naravno da postoji i pruga prema Vinkovcima tako da je i iz RH vrlo lako doći u Brčko. Naravno postoji tu i most koji premošćuje gore spomenutu rijeku Savu tako da u Brčko možete doći iz jednog pitoresknog slavonskog sela koje se zove Gunja.
U daljnjem komunikacijskom vidu Brčko je vrlo bitno jerbo leži na koridoru koji je braći Srbima bio vrlo važan during the last war da povezuju bosansku krajinu i tzv. RSK sa Srbijom, pa i na kraju krajeva da se Beograd poveže s Banjom Lukom. Ili Banjalukom kako bi ja reko. A jedno i drugo je ispravno.

I radnička klasa voli ananas.
E taj koridor je na kraju krajeva i jedan od razloga, ako ne i najbitniji za daljnje razvijanje Brčkog.
Neznam dal se sjećate al prije 10 godina bila neka trojica sjeli u Daytonu da malo crtaju nekakve linije po Bosni pa tako. Malo su bili pjani, malo spušeni pa su se oni tako dogovarali nešto al nisu se nikako mogli dogovoriti za to Brčko.
I vjerovatno nakon hektolitara ispijenih viskija i burbona i ispražnejnog mini-bara amerima je dopizdilo pa su rekli, idite svi u pičku materinu, ide Brčko na arbitražu.
To vam stoji u Aneksu 2 Dejtonskog sporazuma, Članak 5.
I tako otišlo Brčko na arbitražu i tu je arbitar bila neka advokatska odnosno odvjetnička firma iz Engleske pa su oni odlučili da Brčko bude kondominijum. To vam pravno označava vlasništvo trojice. To se dosad osim na Brčko primjenilo na nekom otoku gdje su se Englezi i Francuzi sporili oko nekog teritorija

E i tako je Brčko uređeno kao Distrikt, odnosno zasebna jedinica koja ne pripada ni jednom od entiteta.
I zato oni imaju mnogo para, budžet od oko 200 milijuna kermi (prosjećna općina u Federaciji ima oko 20) imaju luku i svašta tako nešta i svi participiraju u vlasti i to vam je Bosna u malom. Odnosno Bosna kako bi trebala izgledat jednog dana. Europski model buduće Bosne.
Nema nacionalnih zastava nego ona smješna s trokutićem, sve je dvojezično, odnosno dvopisno da se preciznije označim. Omjer stanovništa je kao u čitavoj BiH, tako da imaju svega, nije etničko čisto i tako.
Kako imaju brdo love napucani su, tako da vam je recimo profesorska plaća koja je u FBiH u prosjeku 400-500KM tamo 1200KM. Srednjoškolskog profesora.
Al eto kažu da imaju kafiće koji su koncipirani tako da ono jel u jedne izlaze Srbi, u jedne Hrvati a u treće Bošnjaci. Kažu ima neki Pub, Srbi izlaze, al kasnije se okupe svi. Tako nam rekoše.

Mogu vam reć da zanimljivo cijeli taj DC izgleda. Onako kako bi po meni Bosna trebala izgledat. Ne jednog dana nego sad. Ovoga trenutka. Osim ovog djela sa segragacijom u kafićima. Jel.

Odo jest.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *