Sve prave su ljubavi tužne (Najbolje šokačke pjesme #2)

In Croatia there are several types of tambura. The basic forms are the samica (three double strings), the bisernica (two double strings and two single strings; four tones), the prim (one double string and three single strings; four tones), the bas-prim or brač (two double strings and two single strings; four tones), the čelović (two double strings and two single strings; four tones), the čelo (four strings), the bas or berda (four strings), and the bugarija or kontra (one double string and three single strings; four tones). The names and method of playing can depend on the tuning of the strings.

The names and method of playing can depend on the tuning of the strings. S koliko li je samo mudrosti prožeta ova zadnja rečenica. Elem, ovo je tekst sa wikipedije o tamburi, odnosno o tamburi u Hrvatskoj. Od ostalih zemalja još se spominju Bugarska i Indija.
Solidan tekst o tamburi dakako možete pogledati i ovdje na Tamburalandu:
Tamburitza and the preservation of Croatian folk music
Written by Michael B. Savor (Canada) 

Elem, da nastavim ja redom.
Bajica eto ostavio komentar da Matu nisam uvrstio, naravno da ja Matu nisam zaboravio nego sam to ostavio za drugi dio priče o šokačkim pjesmama.
E da samo da još napomenem da je gore na slici Fabijan Šovagović, slika sa snimanja filma “Sokol ga nije volio”. Pokojni Fabijan Šovagović je inače naš šokac iz Ladimirevaca i definitivno najbolji hrvatski glumac svih vremena.
Daklem…

9. Mata
Evo počinjemo Matom i to ne slučajno dakako. Počinjemo s Matom da udovoljimo Bajici, a i slika gore sa Fabijanom Šovagovićem nije slučajna.
Daklem Mata je pjesma koju je napisao Miroslav Škoro, a isti ju je i izvodio.
Klasična priča o patnjama mladog šolje koji nije ni vidio svog oca jerbo se ovaj nije nikad vratio s križnog puta (motiv iz “Sokol ga nije volio”). I tako živjeli su skromno al ponosno u selu malom pitomom slavonskom međutim došao rat i agresori su kuće odveli, konje popalili i sranje je opet nastalo međutim hrabrim i bold akcijama Hrvatskih redarstvenih snaga vratili su selo, opet okitili kapije al jebeš mu mater nemogu vratit nikako uspomene što su nam nestale.
Inače pjesma se uvijek pjeva kada dolazi do velike intoksikacije alkoholom, pogotovo gemištom i rakijom.
A evo i jedne smješne priče u kojoj se Mata spominje onako marginalno al je smješna.

Vlado_car, stožerni brigadir, samoproglašeni ginekomanijak na proslavi ove Nove godine.
Story goes something like this…
Mlada djevojčica, god. 1991, (dere se prema DJ-u): Pusti Matu!
Vlado_car (dere se prema djevojčici): Jebo te Mata!
Mlada djevojčica (okreće se prema Vladi_caru): Bolje Mata nego ti!
Vlado_car (odgovara djevojčici): Bolje pička nego ti!

Smješno

10. Za drugog su dunje žute
Najgori glazbeni pravac koji se prošlog stoljeća iznjedrio svakako je novi val. A najgori novo-valni bend je svakako Prljavo Kazalište. Međutim stara ona kaže “iznimka potvrđuje pravilo” pa su Prljavci ipak izbacili jednu odličnu stvar, sa tematikom tambura, Šokadije, Slavonije i tako to.
Slavonijo, tko te nije volio ne zna šta je izgubio
Uz ove stihove se kolju prva krmad u životu, gubi nevinost, voli, ljubi, mrzi i prašta…

11. Pjevaj majko ratara i bekrija
Šokačka himna. Sjećam se onomad na majmunovu da smo upravo to pjevali. Pjevaj majko ratara i bekrija/ pjesmu onu što nam život vara/ konje vrane kad osedla šokadija/ vrisne pjesma od plamena i žara
Evergreen, hit… neznam što bih rekao dalje. Uz inati se Slavonijo ovo je pjesma za bojni poklič.

12. Kuća na kraju sela
Iako je opće poznata činjenica da Miroslav Škoro nema veze sa pjevanjem i da su njegovi novi uratci jednostavno bezobrazno kopiranje Đorđa Balaševića, ipak moramo mu dati ogromno priznanje za njegove šokačke dane. Pošto je napisao bruku kvalitetnih hitova i evergreena.
Kuća na kraju sela je jedan takav hit.
O čem se radi? Klasična priča… čača alkoholičar pa je i junak pjesme. Šokci su veliki pičkopačenici. O tome govori i ovaj stih: Pa pijem crna vina i bijela/ I tražim lijeka svojoj samoći
Fina stvar. Ja je volim.

13. Otvor ženo kapijo
Opet Škoro. Od Požege i Županje sve do Vukovara. Tim stihom je pokrivena komplet Slavonija. Ovo je užasno bilo popularno. A i sad je. Ženo daj jest i pit! I šut!
Zato je zakon.

14. Vesela je Šokadija
Šokci su iznimno veseli ljudi. Uvijek se hvataju u kolo pogodom gotovo svake prigode i pjevaju, vesele se i smiju. I nema kod nas noževa. Ko u Derventi. Mi smo inaće fini i pošteni ljudi. Al došla ova situacija.
Igra šokac i šokica, drma im se kabanica.
Ijujuuuuu!

Eto. Ovo je neki moj izbor. E sad samo kratak disclaimer. Daklem, ovo su isključivo pjesme sa šokačkom tematikom. Daklem isključio sam tu bunjevačke pjesme, vojvođanske, banatske, et cetera…
Daklem čista Slavonija je ovdje iako da sam krenio sa bunjevačkim pjesmama mislim da bi ova tema imala barem 5-6 nastavaka.
Samo kratko da nabrojim neke:
Kad sam bio mlađan lovac ja, Hej salaši na severu Bačke, Fijaker Stari, Jesen Stiže Dunjo Moja, Somborske ruže, Osam tamburaša, U tem Somboru….
Da ne spominjem i pjesme iz BiH itd…

Post je gotov.

Čitateljima islamske vjeroispovjesti sve najbolje povodom kurbanskog bajrama!
Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *