Kvantna mehanika i prljave strasti

Pogledajte ovog čiku lijevo što sjedi u ovoj fotelji. Okružen je Mr. Spockom i Kapetanom Kirkom. I da, Munchovim vrisak-čovjekom. Ko bi za njega reko da je fizičar nekakav ozbiljan. Koji je još manga za atomsku i kvantnu fiziku. I predaje na fakultetu. Knjige piše. I na radiju je često i po raznoraznim medijima ovim mass što bi rekli mi budući žurnalisti. A u slobodno vrijeme peca, vozi montić i skuba-dajva. Valjda u moru jebaj ga neznam. Elem, zbog čega je bitan ovaj prof. dr? Pa ovaj prof. dr. se zove Lawrence M. Krauss. I napisao je knjigu «Fizika zvjezdanih staza» koju sam ja jučer pročitao. Bravo ja.

Pogledajte samo ovu sliku.
James T- Kirk, odnosno William Shatner i profesor Krauss prave pizzu od klingonskog srca. Međutim to i nije toliko smješno samo po sebi koliko su smješne njihove pregače. James T. Kirk ima pregaču na kojoj piše «E=MC2 …and stuff» a na profinoj piše «Gravity Sucks». E, šta ti je intelektualni humor. Ja bi ga nazvo još ajnštajnovsko-njutnovski humor.

Krauss je lewd kao shiba koja je došla iz raja. Daklem u njegovoj knjizi se govori o mnogo finim stvarim i mogućnostima kao i klasičnim gafovima. Tako npr. mnogo je vremena posvećeno warp pogonu, inercijskim odbojnicima, teleportaciji, i zašto svaki put kad neki brod eksplodira u svemiru mi čujemo eksploziju kad je u svemiru vakum. I isto tako kao to da kad se fazor ispali mi vidimo zraku? Jer, objašnjava on to dalje, nema se zraka od šta reflektirat, nešto kao onaj kurac laser s kojima profesori drkaju na predavanjima. Vidiš točku gdje laser udara i možeš vidjeti tamo đe laser izlazi.
Al onda opet kontam da bi baš bilo glupo da su u Star Treku stavili to tako pa da se eksplozije događaju u glupoj tišini a da fazori pucaju a mi ih ni ne vidimo. Pa jel?

Nego čitam ja dalje tu njegovu knjigu i postavlja doktor Krauss, za kojeg smo već gore utvrdili da je lud kao šiba jedan problem. Prenosim ga u potpunosti:

Zamislimo kutiju i u njoj mačku. U kutiji je uperen u mačku, pištolj povezan s radioaktivnim izvorom. Radioaktivni izvor posjeduje izvjesnu kvantno-mehaničku vjerovatnost da će se u zadanom vremenu raspasti. Kad se izvor raspadne, pištolj će opaliti i ubiti mačku. Jeli valna funkcija koja opisuje mačku, prije otvaranja kutije, linearni zbroj funkcija žive i mrtve mačke?

E sad :
a) mene je sjebala ova morbidnost i neznam zašto mačka mora umrijeti
b) ja nisam ništa skonto

Međutim, kažu da nije sramota ne znat, nego je sramota ne željet znat. Tako da sam napravio jedan mali test i pretipkao problem u vidu SMS-a i poslao ga na par telefonskih brojeva.
Kandidati su bili: Nikola (filolog-politolog), Strizibuba (student strojarstva), CB Ninja (vrhovni autoritet za IT pitanja) i Marinko (slavni srcolovac i manga za prirodne nauke oliti znanosti.

Daklem posalo sam dugački SMS na 4 adrese i valjalo je čekati odgovor….
Očekivano, prvi se javio Nikola sa odgovorom: «KOJI KURAC?»
Moj odgovor je bio: «Čitam Kraussa»
Nikoli kao da je laknulo: «Aha… lud je kao šiba»
Dakle od filologa-politologa, ili skraćeno polifilotologa nijesmo dobili odgovor.

Drugi se javio Marinko srcolovac koji je kratko i bez emocija odgovorio: «Ne prije otvaranja ali da sveukupno»
Moram priznati da me je sjebo s odgovorom tako da sam mu odgovorio: «Odgovor ti je baš u maniri kvantne fizike»
Na što on odgovara: «Da, al mislim da sam krivo odgovorio, mačka sigurno pogiba, al neznamo kad pa se u vremenu otvaranja i zatvaranja f-ja mačke može predstaviti kao»
Sad sam ja sav nestrpljiv pa mu pišem: «Kao šta?»
A on odgovara: «Linearni prosjek, žive i mrtve (Ž+M)/2. To bi bilo točno. :)»
Zadovoljan sam bio sa odgovorom.

Treći s odgovorom je bio Crno-bijeli Ninja, gorespomenuti vrhovni autoritet za IT pitanja i inače poznat kao kreator takvih sličnih problema. Čitatelji i štovatelji njegovog nekad popularnog, no nažalost ugaslog bloga (http://nikoinist.blog.hr) sigurno se sjećaju epizode o kompjuteru koji pada s vrha ultra visokog nebodera, kojeg snima precizna kamera sa od oko 1000 fps-ova a paralelno pratimo odbrojavanje gašenja spomenutog računala na monitoru i u trenutku udara o čvrsto tlo taj mainframe se gasi. Halt.
Elem, Ninjin odgovor bješe: “Veća je vjerojatnost da će mačka kretpat prije nego se radioaktivni element raspadne uz to nebi bilo loše znat koji je to element, a ja mislim da bi trebalo više varijabla tipa koji je kalibar oružija, dal je poluautomatsko… i koja je vrsta mačke zbog provjere indeksa brzine refleksa kod te vrste. Tako nebi srljao što se tiče odgovora bez laboratorijskih ispitivanjima sa različitim elementima a bogumi mačkama i oružijem. Tako da sad nemogu točno reć.”
“Mudar odgovor”, to sam mu samo odgovorio, na šta je on dodao: «Je i ja mislim a još se nisam ni razbudio skroz…»

Strizy, student strojarstva se nikad nije javio…

Ako ništa drugo ovo moje malo istraživanje je vrlo zanimljivo iz više uglova a to je i recimo kako problem rješavaju različite struke i profili ljudi tako da svakako moje malo istraživanje ima i sociološku težinu. Najtočniji odgovor, svakako, dao je naš popularni Srcolovac, ali ipak po meni najbolji odgovor dao je svakako CB Ninja koji je odgovor vješto izbjegao.

Ukoliko vi imate rješenje spomenutog problema, javite se na jimblogov mejl.

Imaginacija je važnija od znanja.
Albert Einstein

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *