Country početnica

Gore je komotno mogao stajati i naslov “Najbolje country pjesme #1”, kao što sam onomad napravio sa šokačkim pjesmama:
I tako to krene… (Najbolje šokačke pjesme #1)
Sve prave su ljubavi tužne (Najbolje šokačke pjesme #2)
Međutim vrlo je upitno hoću li ja nekad u budućnosti napraviti dio drugi i ostale dijelove tako da sam zamislio ovo više kao recimo malu početnicu. Za ljubitelje Countrya i one koji će tek postati, kao što je govorio onaj simpatični bradati debeljko na HTV-u prije bruku godinu.
Zašto Country? Da se ne ponavljam opet… izvolite pročitat. Ako ste zaboravili. Ili niste nikad ni pročitali.

Daklem ovo je zamišljeno da nakon što pročitate ovaj post, fino svi upalite DC++ (a hvala Bogu većina čitatelja iz RH vjerujem ima T-Lopovov maksadeesel), poskidajte stvari, ubacite CD, zapalite Neru i onda slušajte taj CD do iznemoglosti. U autu, na poslu, na ulici, na WC-u, u sudnici Haškog tribunala… gdje god da se zateknete. Pa eto mislim da nebi bilo zgoreg da započnem.

1. Ruby Don’t Take Your Love To Town
Text
Kenny Rogers je legenda country muzike tolka velika da si je na licu istetovirao “Volim country više nego maminu sarmu” i to na srpsko-hrvatskom jeziku dabome tako da stalno nosi bradu da mu se ne vidi ta tetovaža.
Ova pjesma je jedna od najmorbidnijih pjesama uopće.
Lik se vratio iz “crazy asian war”, na umoru je, paraliziran je a žena mu odlazi tražit druge muškarce u grad a on ju moli da se strpi da on umre. I kaže da bi uzeo pištolj i ubio je da mu noge nisu polomljene i paralizirane.
Moderni kauboj, ja kažem.

2. Me & Boby McGee
Text
While Boby sang the blues… ovo je zakon stvar samo što su mi malo nejasne neke stvari tipa… ajd kad je pjeva pokojna Joplinka, ali kad pjeva Kenny Rogers, ispada kao da je on peder. A znamo da pederluk i country ne idu zajedno. Bog kažnjava one koji spajaju pedere i country.
Prije par dana smo baš raspravljali o tome kako su snimili neki film o dvojici kauboja pedera i kako to nije u redu da tako ljudima uništavaju dječake snove. A drugarica jedna moja reče, feministkinja inače požestoka: «Yeeeeaaah! Razbijaju se stereotipi! Šta fali tom filmu?»
Mislim da je i suvišno da napomenem da je pala par sekundi nakon toga sa stolice. Božanstvena intervencija.
No da se vratim na pjesmu. Ja i Boby McGee putovali kroz Ameriku, ljubakali se i tako to. Dobra pjesma.

3. Jolene
Text
Evo jedne za mene bar «kurcopaćeničke». Dosta više samo pičkopaćeničkih. Svi znamo da je sisata Dolly majka i božica countrya. A ova stvar je moćna pravo jerbo iako Dolly ima velike sise, k tome i zna pjevat. I to dobro. To u današnjim «Pink» produkcijama nećete naći. Jok.
O čem se radi dakle ovdje? Izvjesna Jolene hoće uzet muškarca od Dolly. Ona ju preklinje da to ne radi.
And I can easily understand/How you could easily take my man/But you don’t know what he means to me, Jolene
Jolene, Jolene, Jolene, Jolene/I’m begging of you please don’t take my man/Jolene, Jolene, Jolene, Jolene/Please don’t take him just because you can

4. Stand By Your Man
Text
Naj antifeminističkija pjesma na svijetu! Kad pičkopačenička bojna krene u pravi rat s pravim tenkovima, sa megafona će oriti ova stvar.
Ako voliš svog čovjeka nećeš mu zamjerit neke sitne gluposti. Recimo kad zapiša dasku ili popije cijelu plaču. Dabome.

5. Highwayman
Text
Da se okupe Platon, Niče, onaj lik iz Dream Teatra što piše riječi i Marko Perković Thompson bolje riječi ne bi zajedno mogli smisliti. Filozofskije. Najfilozofskiji tekst na svijetu, a i šire.
Kada su smisli jednu od najboljih country stvari nisu znali koga bi angažirali da to otpjeva. Pa su onda uzeli sve najbolje jahače country apokalispse.
Cash, Jennings, Kristofferson, Nelson. Đe češ ga bolje.
O liku koji je bio hajduk, pa ga objesilo. O mornaru kojeg je ubilo jedro, o građevinaru koji je upao u živi beton brane i na kraju o kapetanu zvjezdanog broda koji je došao do druge strane.
I fly a starship across the Universe divide/And when I reach the other side
I’ll find a place to rest my spirit if I can/Perhaps I may become a highwayman again/Or I may simply be a single drop of rain/But I will remain/And I’ll be back again, and again and again and again and again..

6. Mama Don’t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys
Text
Mislim da naslov sve govori. Majke moje pazite šta radite od sinova. Nije lako voljet kauboja.

7. Crazy
Text
Pičkopačenička jedna. Lud sam. Lud sam za cenzura.
Al fina stvar svakako.

8. Raw Hide
Text
Jake i Elwood Blues ulaze u lokal koji se zove Bob’s Country Bunker. Elwood pita konobaricu kakva se vrsta glazbe ovdje pušta. Ona mu odgovara: «Both kind! Country and Western!»
Vjerujem da ste svi gledali Blues Brothers, ako niste, pokrite se od sramote i trk u vidoteku a pošto je to postar film onda trk na neki torrent i skidajte.
Cijeli band «Blues Brothers» dolazi na binu koja je zaštićena «chicken wireom». Počinju svirati standardi repertoar kada ih pobješnjeli seljačine počnu gađati flašama i pepeljarama. Jake i Elwood se dogovaraju šta da sviraju i počinju sa «Raw Hide», temom iz neke prastare western serije s kraja 50-ih.
Uglavnom cijelo večer sviraju samo dvije stvari. Stand by your man i Raw hide. Publika je zadovoljna. Ali Good Ol’ Boys nisu… pogledajte uostalom film.
Seriju Raw Hide nikad nisam ni gledao, a da vam pravo kažem nikad se nisam ni obazirao na same riječi teme iz Raw Hide. O kauboju koji goni stoku uglavnom.
Ali stvar je zakon. Baš i zbog samog filma Blues Brothers i zbog nekog sadističkog ritma i pucanja biča kroz pjesmu.

9. Čovek za koga se udala Buba Erdeljan
Text
Vjerujem da postoji sada konfuzija među čitateljima. Odakle pobogu jedna Balaševićeva stvar u country kompilaciji? E pa i ovo je country stvar… kako god da ga uzmeš.
Balaš je u Bačkoj Palanci svirao negdje s bendom, došao mu lik neki za stol i skontalo se da se neka njegova draga udala za kretena. Motiv sličan iz Čorbine: «Kad sam prvi put išao u Pančevo..»

10. Ghostriders In The Sky
Text
Blues Brothers 2000. Nepotrebni nastavak kultnog prvog dijela. Opet motiv iz prvog dijela, samo što ne završavaju u country baru nego na blue-grass festivalu. A ne na blues festivalu. Jadni i prepadnuti članovi BB počinju svirati «Ghost Riders In The Sky», a i samo duhovi počinju jahati po nebu. I skeletori razno-razni.
A to je i radnja pjesme. Country horror pjesma. Jebote.

11. Ring Of Fire
Text
Ja ne znam sjećali se ko’ kultne reklame za Levis nekad iz devedesetih kada praši ova stvar i neke kauboji i oni se hoće slikat međutim ovom se dugmad zagrije od logorsku vatru. Ja sam zaboravio kako ide al se sjećam da je to bila posljednja levisova reklama koja je valjala. Poslije toga je došlo ono sranje «Space man» i Levis više nije bio brand s najboljim reklamama. Ali Ring of Fire im je definitivno bila najbolja.
Inače, ovo je stvar onako u nekom malo mariachi ay ya yaaaa stilu i zakon je. Nema veze što je u mariachi stilu. I najbolje šokačke pjesme imaju mađarske primjese. Svakako.

12. On The Road Again
Text
Kad bi moj život bio republika ovo bi mi bila himna. Svaki put kad čujem ovu stvar ja se naježim. Kao da me sam crni asfalt s ceste zove: «Dođi… Dođi…»
Obožavam putovat a ovo je putnička pjesma svakako. Krešo, mladi Generalisimus Flyi ja kad smo išli za Sarajevo oturili smo se na ovu stvar. Nas trojica, Pežo, cesta M-17 i On The Road Again… Just can’t wait to get on the road again

13. Countin’ flowers on the wall
Text
Francuska glupačica je zaboravila ćaćin sat kojeg je on u vijetnamskom logoru čuvao u šupku godinama. Butch odlazi do stana, uspješno ulazi i zatiče Vinceta Vegu kako kenja na njegovom WC-u i čita novine. Ubija ga iz silenced uzija. Uzima malog klokana i sat, spušta se dolje, ulazi u Hondu i pali radio. Na radiju:
Playin’ solitaire till dawn with a deck of fifty-one/Smokin’ cigarettes and watchin’ Captain KangarooKultna scena iz jebeno kultnog filma. Pulp Fiction ako već moram napomenut, ako niste dosad skontali onda ste neuki.
Riječi su prejebene. Pusti me na miru, meni je dobro u mojoj samoći, pušim cigare, gledam crtiće i brojim cvjetove na zidu. Meni je dobro, nemoj se ti loše osjećat.
But all that thought you’re givin’ me is conscience I guess
Prejebeno.

14. Man In Black
Text
Johnnya Casha su svi zvali Man in Black zato što je vazda bio u crnom. A nije bio ustaša. Eto ovdje objašnjava zašto je Mani n Black. Fina jedna socijalna tematika.
Ah, I’d love to wear a rainbow every day/And tell the world that everything’s OK,
But I’ll try to carry off a little darkness on my back/ ‘Till things are brighter, I’m the Man In Black

15. Boy Named Sue
Text
Apsolutni zakon. Ćaća je pobjego od kuće, a prije toga je sina nazvao Sue… I kako se mali Sue provlačio kroz život sa ženskim imenom saznajte u ovoj ultra cool kaubojskoj baladi.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *