Braco & Seka

Nekad sam napisao jučer da sam kupio dvije (brojkama: 2) čokoladice. Da budem precizniji malo danas, kupio sam jednu Braco čokoladicu i drugu Seka čokoladicu. Težine 50g, svaka.

Elem ja sam ipak pojeo jednu čokoladicu i to Braco (omot plavi) a Seku (omot crveni) namjenio sam za svog cimera. Tim više što sam ga morao podmitit da ide samnom do grada i to do Buybooka da ja nešto obavim.
Mislim da je uzalud i da spominjem da to da sam ga uspješno podmitio. Još nitko nije imun na proizvode iz Zvečeva. Još ako je alkohol naprimjer… ih…

Uglavnom kada smo se vratili iz grada on ja hlapljivo jeo svoj ručak a ja sam pripravljao sok na razmućivanje (Bolero se zove, dolazi u malim kesicama nekakvim, može se napravit litar i po’ soka od jedne kesice, sugar-free pravo dobar).
Moj cimer je inaće student FKN-a, pa je kao pravo zajeban lik. A i ja sam pa šta.
Nego kako bilo da bilo, cimer gorespomenuti već nekoliko puta, onako sit izvali noge, zapali Yorkušu jednu i uze moj račun iz trgovine da promatra onako kao da radi uCSI: Sarajevo.
A ja također zapalio Yorkušu il Drinušu više se ni nesjećam kao da je bitno i uglavnom u pola razmišljanja me prekine cimer:
– “Koja je razlika između Seka i Braco čokolade?”
– “Nema razlike. Identične čokolade.”
– “Jes siguran?”
– “100 %”
– “U čem je štos?”
– “Pa te čokolade kupuješ kad ideš u goste kod nekog, pa Seka ti je za curice a Braco za dječake. Kontaš. U tom je fol. Al čokolada ko čokolada je ista.”
– “Aha. A paz ovo sad” – reče cimer i počne da čita sa računa: “Čokolada Seka, 50g – 0.50KM… Čokolada Braco, 50g – 0.53KM!
– “Jebote patak!”

Daklem vrlo je ovdje nešto zanimljivo. Dakle Čokolada Braco je 3 konvertibilna pfeninga skuplja od ženske inaćice. Nažalost u današnjem postu sigurno nećemo dokučiti rješenje zašto je to tako ali zato možda možemo ponuditi nekakve puteve ka rješenju.

Prvo svakako bitno je da čokolade klasificiramo kao Mušku (Braco) i Žensku (Seka).
Znači Muška čokolada je skuplja od Ženske. Što opet ima logike. Daklem zašto. Evo ovako jedna teorija.
Na “Seki” je slika neke djevojčice, a na “Braci” slika nekog dječačića. Po frizurama bih ja rekao da je to nekad slikano za vrijeme starog dobrog socijalizma. A i po obleki koja izgleda kao da su se djeca u Caritasu obukla. Što je za to doba bilo normalno. Da su svi izgledali kao da su iz kontejnera ispali.
Elem, vrlo je vjerovatno da su modeli, nazovimo ih Seka i Braco dan danas živi ako su uspjeli preživjeti rat i ostale nedaće. Pretpostavit ćemo da su uslikani sa 10 godina 1986. Dakle Braco i Seka danas imaju 30 godina.
Dalje… vrlo je vjerovatno da su davne 1986. njihovi roditelji potpisali ugovor sa Zvečevom (proizvođač sporne čokolade) da će se postotak od prodaje čokolade isplačivati modelima.
Dakle 20 (plus-minus) godina kasnije čokolada je i dalje u optjecaju, vrlo popularna zbog svoje iznimne kakvoće a modeli i dalje dobivaju pare. Odnosno postotak.
Nekad sam pročitao na Internetu da su muškarci bolje plačeni od žena dan-danas u 21. stoljeću i to otprilike 5-10% više. A 3 kf od 50kf je 6%!
To bi dakle mogao biti jedan od razloga zašto je čokolada Braco skuplja… zato što je model “Braco” bolje plaćen.

Ja ću ponuditi još jednu teoriju pa da završim s ovim postom. Daklem…
Tko god je polagao nekad ispit nekakav na fakultetu koji se zove (ili ima u sebi riječ) Demografija onda se morao susreti s pojmovima mortalitet i natalitet.
E sad… neoborivi statistički podatak je to da se rađa više žena od muškaraca. I to možda oko 5% više.
Što dalje daje naslutiti ovo… dakle ako ima više ženske djece, više se kupuje čokolada “Seka”… a manje čokolada “Braco”. Što opet daje naslutiti to da se kroz ona 3pf kompenzira manja prodaja od “Seke”

Na kraju je vrlo bitno napomenuti da u BH nema apoena manjih od 5pf, a od prije 1.1.2006. nije bilo manjih od 10pf. Što opet daje naslutiti da je to kapitalistička urota jer prodavači na toj čokoladi de facto zarađuju 5pf. (jer se tako jedino može približno isplatiti prava cijena čokolade…)

Mistery?!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

One thought on “Braco & Seka”

  1. ”E sad… neoborivi statistički podatak je to da se rađa više žena od muškaraca. I to možda oko 5% više.
    Što dalje daje naslutiti ovo… dakle ako ima više ženske djece, više se kupuje čokolada “Seka”… a manje čokolada “Braco”. Što opet daje naslutiti to da se kroz ona 3pf kompenzira manja prodaja od “Seke””

    Nije ti točan ovaj podatak. Više se rađa muškaraca nego žena i to u omjeru 51%-49% (ili eventualno 52%-48%).
    Pošto više ima male muške djece, time je i potražnja za muškim čokoladicama veća. A prema ekonomskom zakonu ponude i potražnje, zbog toga će ravnotežna cijena bit viša kod muške čokolade nego kod ženske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *