Nacionalna zastava (bezobrazno ukraden naslov od gosp. Neutrina)

Kao što je gore napisano, naslov je bezobrazno ukraden od neutrino.blog.hr koji je imao izuzetan post “Nacionalna zastava”. Nadam se da ste pročitali zanimljivu priču o nastanku zastave UK prije 400 godina.

Kad bih vas pitao kako izgleda zastava drzave u kojoj zivim – tj. Ujedinjenog Kraljevstva svi bi vrlo jednostavno nacrtali poznate crvene krizeve na plavom polju i to je to.

E pa nije.

Najprije – UK nema niti jedan zakon koji bi formalno propisivao kako izgleda zastava, kada se vije na kopnu a kada ne, tko je smije viti a tko ne i kako.

Jednostavno – nema.

Nije im nikad trebalo.

Za more se medjutim jako jasno zna – samo kraljevska mornarica smije viti “union jack”, a ako ga netko objesi na svoj privatni camac moze zavrsiti u zatvoru!!!

Naravno mene je odmah zanimalo šta veli zakon RH za našu zastavu.
Pa naravno prvo što sam proguglo je “zakon o zastavi i grbu RH”
I naravno dobio sam zakon iz 1990. godine o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske.

Daklem propisuje li zakon RH kako treba izgledati zastava?

III. ZASTAVA REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 10.

Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvstske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

Grb u sredini? Zakon sez:

II. GRB REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 7.

Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja. tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1 : 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1: 1. Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom. Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom.

Mašala. A evo još jedne zanimljive stvari.
Malo sam prowikipediro. Pazte šta kaže wikipedia na hrvatskom:

Zastava Republike Hrvatske službeno je proglašena 21. prosinca 1990. godine. Sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga crvene, bijele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini.

Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2.

Grb Republike Hrvatske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave.

Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

Dobrooo… wikipedija veli isto što i zakon.

Al pazte ovo sad. Bosanska wikipedia:

Današnja hrvatska zastava sastoji se od ujedinjene bivše hrvatske crveno-bijele zastave i slavonske bijelo plave.Crvena, bijela i plava boja složena su jedna ispod druge vodoravno, svaka zauzimajući jednu trećinu zastave. U sredini se nalazi hrvatski grb.

To nam čak ne veli ni zakon RH. Ovaj dio da se zastava sastoji od ove crveno-bijele hrvatske i slavonsko bijelo-plave kombinacije.
Iskreno nisam to znao. U školi su nam ovako govorili:
crveno – Crvena Hrvatska to tamo gore u Češkoj što nema veze s nama al ima
bijelo – to bijela Hrvatska ova ovdje
plavo – more naše sinje

I recimo nisam znao da je Hrvatska nacionalna boja crvena. To sam sazno tek po zastavi federacije BiH. To vam je ova zastava:

Crveno – Hrvati, Zeleno – Bošnjaci
Kao crveno je hrvatska nacionalna boja. To mi je nekako kontradiktorno. Prekomunistički mi to nekako.

Moram sad jednu kratku opasku kod zastava a to je zastava SR Njemačke. Moj pokojni ćaća je govorio da je to najružnija zastava na svijetu.

“Crna – boja noći, boja klanja, boja smrti.
Crvena – hajd to je normalna boja na trobojnici
Smeđe-žuto (ustvari je zlatno) – boja govneta”

No vratimo se dalje.
Dakle rješili smo to zakon kaže kako izgleda zastava i tako to.
E aj sad da vidimo ovo sa morem.
Pa opet veli:

Članak 11.

Zastava Republike Hrvatske ističe se:

1. stalno na zgradama svih državnih organa;

2. u dane praznika Republike Hrvatske;

3. u dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega;

4. u drugim prilikama utvrđenim zakonom. Zastavu Republike Hrvatske viju brodovi i druga plovila pomorske i unutarnje plovidbe. Potanje propise o vijenju zastave Republike Hrvatske u smislu prethodnog stavka propisat će Vlada Republike Hrvatske.

Aha dakle. Zakon o zastavi je tu recimo nejasan. Dakle Englezi ne znaju kako im izgleda zastava al znaju ko’ je smije odnosno ne smije kačiti na jahte, katamarane, podmornice, razarače, nosače aviona, ledolomce i ostala plovila.
Kod nas veli Vlada će se dogovorit. Nakon što u Saboru dogovore hoće li se obavještajna agencija zvat Bumbar ili Osa. (Da ne bi bila samo interna zajebancija pogledajte ovaj link.)
Međutim optužit Vladu da nije donijela propis od 1990. bi ipak bilo too-much pa sam onda proguglao zakon o plovidbi i našao: ZAKON O PLOVIDBI UNUTARNJIM VODAMA
Tan-ta-na-na!!!

DIO TREĆI
DRŽAVNA PRIPADNOST, IDENTIFIKACIJA, UPIS I BRISANJE BRODA, PLUTAJUĆEG OBJEKTA I ČAMCA

Glava I.

DRŽAVNA PRIPADNOST BRODA I IDENTIFIKACIJA BRODA

Članak 104.

Hrvatsku državnu pripadnost brod stječe upisom u odgovarajući upisnik brodova, odnosno izdavanjem brodske svjedodžbe.

Članak 105.

(1) Brod koji je stekao hrvatsku državnu pripadnost ima pravo i obvezu viti zastavu Republike Hrvatske.

(2) Pravo i obveza vijanja zastave iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na brod bez posade.

(3) Čamci upisani u očevidnik čamaca su obvezni izvan granica Republike Hrvatske viti zastavu Republike Hrvatske.

Članak 106.

(1) Istaknuta zastava Republike Hrvatske jest znak hrvatske državne pripadnosti broda.

(2) Zastava Republike Hrvatske na brodu ima izgled i oblik zastave Republike Hrvatske a odnos njezine širine prema duljini jest 1:1,5.

(3) Propis o isticanju i vijanju zastava na hrvatskim brodovima donosi ministar.

(…)

Članak 110.

Hrvatsku državnu pripadnost stječe čamac upisom u odgovarajući očevidnik čamaca.

Zaključak dakle svega je…
a) Zakon propisuje kako izgleda zastava
b) Zakon propisuje državnu pripadnost broda

I no mistery. I eto… opet mi propade post… međutim gledajmo to s druge strane… mi u RH imamo nešto e…. malo me pati pravnički žargon… al da se ne preseravam… imamo nešto jasnije određenije zakon nego Englezi. Jebo EU kažem ja. Doduše sad EU i UK i to bi bila jedna priča…
Al eto posta… pa ako je nekom bio informativan… ukoliko ima zainteresiranih slijedeći post bi mi mogao biti još jedna priča o zastavi BiH.

Ćaos. mah

E i da nadam se da se Neutrino ne ljuti što sam ukro ideju i tako to. Sorry. hrvatska

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *