Zbog tebe sam trzno handžar na jarana*

* Zabranjeno Pušenje: Stanje šoka (Dok čekaš sabah sa Šejtanom, 1985.)

Da ne bi bilo onijeh dosadnih uvoda odma to ovako treba skratit uz pomoć zvjezdice.

Nego, po čemu je poznat Frankfurt? Pa poznat je recimo po tome što ih ima dva. Jedan u BDR-u, jedan u ex-DDR-u. Frankfurt na Majni je onaj koji je bitan za ovaj dio priče. Dakle, osim što je poznat po tome da je na Majni, poznat je i po dva velika sajma jedan je IAA famozni auto sajam, a drugi je sajam knjiga – FBM.

Ja sam eto recimo danas bio na sajmu knjiga u Skenderiji. Organizatori se nisu dosjetili izraditi web stranicu za sajam kao njihovi njemačke kolege. Međutim usprkos tom propustu (meni neshvatljivom u 21. stoljeću) moram reći da se meni kao jednom prosjećnom posjetitelju sajam svidio. Eto recimo cijena je bila prihvatljivih 1KM (nešto manje od 4KN) što je cijena kave u većini kafića. Nadalje, ponuda knjiga je bila poprilično dobra ja bih rekao, a cijene prihvatljive, pogotovo kod izdavača iz SCG koji eto zahvaljujući tome što je Srbija divlja zemlja gdje svatko može prevoditi svačije knjige i dalje ih prodavati bez da isplate naknadu za autorska prava. Naravno, ne odnosi se na sve izdavače&knjige.

Ipak, ne mogu se otetiti dojmu da se sajam iz godine u godinu ponavlja istim izdanjima. Malo je novih izdanja, a štandovi su pretrpani bestselerima&klasicima. Koji su jeftini dosta. Što je dobro. Međutim po meni je definitivno malo noviteta. I ne želim biti pristran, međutim mislim da ipak hrvatski nakladnici imaju najbolju ponudu hrvatska. I najskuplju doduše.
Sve u svemu ipak ko može, trk na sajam pa kupit jedno sepet knjiga ili koliko financijske prilike dopuštaju.

Kada sam počeo priču o Frankfurtu gore, to nije bio još jedan od mojih glupih nedorečenih nevezanih uvoda samo da bi se počeo uvod (iako će prerasti u to, vrlo vjerovatno smijeh)
Elem nejs… šta se događa ja sam recimo bio na jedno 3-4 Interlibera. Interliber je inače sajam knjiga u Zagrebu. Nikad se ja i ne bi pojavio na Interliberu da tih dana u Zagrebu nije Auto Show.
To otprilike ovako izgleda, uđeš na auto sajam i tamo gledaš super straobalne aute koji si nikad nečeš moći priuštiti, sve to začinjeno sa super napucanim ženama koji se također nečeš nikada moći priuštiti… i onda u onom stanju gdje napola vlada euforija a napola tuga (sakrivena je ona duboko u podsvjesti) preskočiš ogradu i odeš gledat knjige. Koje su pravo skupe.
Večina posjetitelja Interlibera su posjetioci s Auto Showa. To je sto procentno tako. I uvijek je gužvasto. E sad, dal je slučajno što se ta dva sajma održavaju u isto vrijeme il se tu ipak mogu povezati nekakve paralele sa Frankfurtom… ja neznam… međutim sigurno je da tu ima nešto.

Vrlo je vjerovatno je to nekakav prećutni dogovor auto industrije i nakladnika. Jer onaj ko nemože kupit auto može uvijek kupit kakvu knjigu. A onaj ko je nepismen može vazda kupit’ bijelog mercedesa. Sve to ima neke svoje urotničke veze. Recimo neznam evo… BMW da ultra povoljan leasing nekom nakladniku a ovaj recimo nagovori Miljenka Jergovića da ubaci kakvu reklamu u knjizi, onako neofirno:
(…)
“… utrobu Ivan-sedla parao je crni BMW 320 kojeg su na kraju tunela uspjeli zaustaviti četiri samoventilirajuća diska i ABS…”

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *