Danas je 27. april

Evo jedna zgodna karta ex-SR Jugoslavije, današnje Srbije i Crne Gore na kojoj je lijepo povućen pravac Beograd – Kikinda. Licimuri kikindski.

No… danas je 27. april kao što kazuje naslov današnjeg posta, a i kalendari, mobiteli… i ostale naprave zadužene za prikazivanje vremena i datuma.
Uglavnom jutros me probudi vijest na radiju kako je 27. april neradan dan u Srbiji, dok će se u Crnoj Gori taj dan raditi. Odnosno danas jel.
No najbolje od svega je to što oni nisu rekli šta je 27. april. Odnosno, znam ja da je četvrtak… ali neznam zašto Srbi nebi radili, a Crnogorci bi recimo. Što je opet paradoks da Crnogorci rade a Srbi ne. Dakle mora da je nekakav opak dan čim Crnogorci rade, čini se, Srbima u inat.

Hvala Bogu pa je otkriven Internet i wikipedija i ostali neokomunističko-socijalistički projekti gdje mogu pogledati po čemu je 27. april poznat. Daklem… recimo po gregorijanskom kalendaru to je 117 dan u godini (ako godina nije prijestupna, a ako je onda +1 što bi reklo 118). Uglavnom 27. april odnosno travanj je poznat po mnogočemu što je jasno vidljivo na wikipediji, međutim čini mi se da smo našli ono što povezuje Srbiju, Crnu Goru i 27. travanj odnosno april:
1992 – The Federal Republic of Yugoslavia is proclaimed, comprising of Serbia and Montenegro.

Daklem! Danas je dan savezne republike koja više ne postoji!
Rješen problem. Srbima je inaće svojstveno slaviti blagdane koji ne postoje, kao što je ovo očigledni primjer, a da se naravno i osvrnem i na famozni Vidovdan kada Srbi slave najveći poraz u svojoj povijesti, kojeg su naravno preokrenuli na pobjedu.

Ipak mislim da Crnogorci ne slave samo zato što SR Jugoslavija više ne postoji, nego mislim da se peru od ikakvih državnih zajednica sa Srbijom.
Bliži se vrijeme referenduma čiji će ishod najvjerovatnije biti nezavisnost Crne Gore od Srbije, odnosno istupanje iz državne zajednice.
Ipak svakako, neshvatljivo su dvostruki standardi EU koja traži čak 55% glasova ZA na referendumu da bi oni priznali nezavisnost CG.
Crna Gora je obečala da će svi građani Srbije koji žive u Crnoj Gori imati zajamčena sva prva kao građani Crne Gore osim prava glasovanja na izborima. Što znači da ko ima vikendicu, kuću, stan… normalno i dalje će imati to, studenti koji iz Srbije studiraju u Crnoj Gori… i dalje će imati sve povlastice kao i “lokalni” studenti.

Recimo nebi bilo loše da je FBiH napravila takav sporazum sa Republikom Hrvatskom. Dakle da građani RH u FBiH (a može i na teritoriju cijele BiH kada bi se entitetske vlasti u Banja Luci složile) imaju sva prava kao i lokalci (izuzev prava glasa) i vice versa. I naravno da se regulira status dvojnih državljana… dakle da se izbjegnu manipulacije s glasanjima i čitava groblja u Hercegovini koja glasaju.
Iako doduše postoje nekakavi međudržavni ugovori između BiH i RH, kao naprimjer o školovanju studenata, međutim evo ja sam živi primjer kako se određene institucije ne drže takvih dogovora. Kao naprimjer moj fakultet. No dobro.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *