Ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu

Tamo je lijepo i zdravo šta više…

Ovo na slici nije naravno Jahorina već jedna druga olimpijska planina – Bjelašnica. Međutim ne mogu se sjetiti ni jedne pjesme o Bjelašnici. A o Jahorini znam čak dvije. Dakle, gore spomenutu “Čujem da novog frajera imaš” i “Kolika je Jahorina planina”.
Siv je soko preletjeti ne može.

Međutim dakle jel bio sam jučer na Bjelašnici i to prvi put za mog dvogodišnjeg studiranja u Sarajevu.
Jučer sam radio s kolegom koji dostavlja krevete i madrace i prva narudžba ja baš bila na Bjelašnici.
Do Bjelašnice se najlakše dođe preko Lukavice odnosno Istočnog Sarajeva što znači da morate pregaziti jedan entitet da biste došli do Bjelašnice. Moguće je dakako i cijelim putem kroz Federaciju doći do Bjelašnice što opet zahtjeva duži put via Hadžići (tamo gdje je voz satro’ rahmetli babu Atifa).

Jebo Švicarsku šta je ovo, bio je moj prvi komentar na krajobraz putem do Bjelašnice. Predivne zelene gore i planine kao sa švicarskih čokolada, ako ne još i ljepše.
Na vrhovima Bjelašnice još uvijek ima snijega, iako je gotovo kraj mjeseca svibnja.
Kraj puta su niknule novosagrađeni apartmani – vikendice i eto ja sam silom prilika imao čast da ošmekam jednu. Navodno ima više vrsta apartmana – od 40 do 100 i nešto kvadratnih metara. Ja sam bio u dvoetažnom apartmanu, za kojeg ne mogu dati ni slobodnu procijenu veličine jerbo nisam bio dolje već samo gore na katu. Parket, brodski pod… kvaliteta materijala i izrade se čini na vrlo visokom nivou a vjerovatno i jest kada su stanari novoniklih apartmana dobrostojeće sarajevske obitelji.

Razmišljao sam i da imam novaca nekada u budućnosti ja bih sebi kupio apartman na Bjelašnici. Jer ono je gore mir, tišina – idila. A ski staza je u neposrednoj blizini. Od Slavonskog Broda do Sarajeva ima nekih 230km (kada se izgradi koridor Vc razdaljina koja će se moći prijeći u dva sata) a od Sarajeva do Bjelašnice ima još pola sata do možda 45 min.

Međutim još nisam vidio Jahorinu. Za koju kažu da je napucana pravo. I ljepša.
Tako da… morat ću na Jahorinu jednom prilikom. Vjerovatno ništa do zime. A u zimu… zavalit se u udobnu foteljicu neku, pit kuhano vino i gledat kako se ljudi lome na skijama…

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *