Grupo americana, rock’n’rolla mexicana, technica Leningrado – singer Jose Pelicano!

Kada bi mene netko pitao tko je najbolji band na svijetu ja bi mu vrlo jasno odgovorio – Leningrad Cowboys. U klasi najbolji dodao bih još Purple, Straitse i Megadeth kao najjače. Možda još pokoji al’ nema veze.

Leningrad Cowboys je bend koji dolazi vjerovali il ne ali iz zemlje ovogodišnje pobjednice Eurosonga – Finske. Hard Rock Hallelujah! A mi Hrvati bi na to odgovorili: Afrika Paprika!
Leningradsi su hrvatskoj publici vjerovatno poznati po genijalnom Kaurismakijevom filmu Leningrad Cowboys go America. IMDB ovđe, što bi Vnuk reko’.
Kratka radnja filma je… dakle Leningradsi su band koji po tundrama sviraju nekakvu nedefirniranu vrstu muzike i u želji za slavom odlaze u USA nebili tamo bili slavni (“Amerika kupuje svako govno pod zlato”).
U New Yorku ih preslušava agent koji ima ured u trošnoj šupi. Nakon što ih je preslušao toplo im preporuča da odu u Mexico svirati na svadbu kod njegovog rođaka pošto to u USA ne prolazi (“Mi ovdje imamo Rock’n’Roll”). Vladimir, prepredeni manager kupuje knjigu s notama koju daje članovima benda (“Have you ever heard of rock and roll?…Study ‘dis book!”)
Uglavnom tako oni putuju do Mexica svirajući po kafanama rock’n’roll, balade o lenjingradskim kaubojima po country barovima (“ali samo zato što je Kenny Rogers otkazao!”). Čak i na tri dana završe u zatvoru jer su htjeli bez dozvole pokopati svog mrtvog basistu kojeg su dovukli iz tundre (“Povedite Pekku… neka i on vidi svijeta”)
Mislim da je nepotrebno napomenuti da su na kraju u Mexicu dospjeli na Top Ten.

Prvi CD na koji sam ja nabasao bio je Live In Prowinzz (koncert u Seijnajokiju – Finska dakako) i moram priznat da mi je to i dan danas jedan od najboljih live koncerata koje sam slušao. Imao sam ih i priliku slušati nekad 1998. u Frankfurtu. Live of skroz.
Uglavnom od nabavke prvog CD-a kasnije kroz godine zadatak mi je bio nabavljati njihovu diskografiju što je više manje bilo uspješno.
Nekoliko puta su mjenjali postavu, uspješno se nosili s trendovima, ali nikada ne odudarajući od svog svojstvenog stila.

Jedinstven imiđ (šiljate kose & cipele – odjela & tamne naočale) napravio ih je jedinstvenim bandom u svijetu.
Najslavniji trenuci i najbolji projektu vezani su za suradnju sa slavnim zboromCrvene Armije. Veliki koncert Total Balalaika Show (1993) na glavnom trgu u Helsinkiju okupio je kompletan zbor, orkestar + plesače zbora Crvene Armije (koji su btw. svirali čak i papi). Naravno s koncertom nije završila suradnja… jedan od njihovih boljih albuma (ako ne i najbolji) – Go Space napravljen je u suradnji opet sa zborom Crvene Armije, a snimljen je i studijski album pjesama odsviranih na Total Balalaika Showu (Happy Together).

Korisni linkovi:
Officijelni sajt
History & Highlights
Leningrad Cowboys na wikipediji

Nisam htio više dužiti na biografiji, ionako današnji post nije trebao piti o Leningradsima već o zdravstvenim institucijama i autoprevoznicima iz Doboja, međutim pod ruke mi je došao najnoviji uradak ove legendarne grupe.

Dakle novi album se zove “Zombies paradise” i što je tipično za Leningradse…. ne može se porediti ni s jednim prijašnjim albumom. Komplet album je obrada stranih evergreen hitova (kao prijašnji albumi; “We cum from Brooklyn”“Happy Together” i “Mongolian Barbeque”). Dok je “Brooklyn” bio tipičan hard rock početka 90-ih kada su harali Gunsi, “Happy Together” je bio grandiozan projekt s najboljim muškim zborom na svijetu, dok je “Mongolian Barbeque” imao elemente elektronske muzike koja je tada bila popularna (kraj 90-ih).
Zombies paradise po soundu odma govori da je to finski bend. Da nisam znao da su ovo Leningradsi sigurno bih pomislio da je ovo novi Nightwish (novi Nightwish bez Tare).
Tipični sjevernjački gothic zvuk (na kojeg se na kraju krajeva i fura Lordi) sada je soundtrack Leningradsa.
Zadnje dvije stvari na albumu su Happy Together (The Turtlles u originalu)… verzija nova (2006.) i verzija stara (1993. il 1994.).
Samim time su htjeli pokazati publici koliko su evoluirali.
Procjenite sami.

Leningrad Cowboys – Happy Together (2006. version)
Leningrad Cowboys – Happy Together (original version)

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *