Gaće bogte pita koji put, a tenkovi po prvi put

Danas je u večernjaku pisalo da su u Rimu samo muškarci smjeli nositi gaće, a u Mletačkoj Republici gaće su morale nositi bludnice. Po sili zakona.

Toliko o gaćama. Pokušao sam tu informaciju provjeriti na wikipediji međutim šipak… nema članka o donjem rublju. Ili barem ja nisam uspio nać’ odnosno nisam znao.
Međutim saznao sam da je vjerovali ili ne najjača armija na svijetu Kineska. Drugo mjesto Indijska, treća US ArmyRusi četvrti.
Ali evo isto jedne zanimljive zanimljivosti. Kinezi i Ameri imaju oko 7000 tenkova (+/-) svaki naravno (čime su na drugom i trećem mjestu), dok Rusi (koji su na prvom mjestu) imaju nevjerovatnih 21.870 tenkova!

T-72 tenk (kojih Rusi imaju najviše) je dugačak 6.9 metara. Imaju oni i dužih i kraćih tenkova, međutim pošto T-72 spada u kategoriju srednjih MBTova (Main Battle Tank), za prosječnu dužinu tenkova Ruske Federacije uzeti ću da je 6.9m. Napravit ću malu računicu.
E sad 21870 x 6.9 = 150903 (metara). Odnosno 150 kilometara. Dakle kada bi se svi ruski tenkovi posložili u kolonu jedan po jedan, konvoj bi bio dugačak 150 kilometara. Što kad razmislim i nije neka impresivna mjera. Kolika je samo Rusija…
Međutim mogao bih dalje računati.
Posada T-72 tenka se sastoji od tri člana (vozač, zapovjednik vozila i topdžija).
21870 X 3 = 65 610 je dakle broj tenkista za postojeće tenkove. Što je stanovništo Pule pa još i više… 15000 ljudi još plus. Ajde to je recimo impresivnija brojka.
T-72 tenk je težak 41 tonu.
218730 x 41 = 8967930 (slovima 8.96 milijuna tona). Skoro 9 milijuna tona željeza. A T-72 je tenk koji se, da napomenem, dići izuzetno malom težinom (na njemačkom Autobahnu je uspio potegnuti i 110km/h!)
Sad bi bilo zanimljivo naći još jedan podataka a to je cijena T-72 tenka. Međutim tu informaciju nikako ne mogu naći.
Ali… hrvatska varijanta T-72, odnosno hrvatska varijanta jugoslovenskog M-84 koji je bio poboljšana varijanta sovjetskog T-72… tenk je pod imenom Degman. Cijena Degmana je (napravljenog za istočno i domaće tržište pa tako i cijenom prilagođen, odnosno što bi reklo – jeftin) ravno milijun dolara. Američkih.
Uzet ćemo tu cijenu i za T-72, odnoso za prosjećnu cijenu tenkova Ruske Federacije (pošto imaju i skuplje a i jeftinije tenkove).
Dakle… 21870 x milijun je 21.87 milijardi dolara?
Najgore od svega je to što (ako je ovo točno, odnosno ako ruski vozni park tenkova ovoliko vrijedi) Bill Gates ima para da kupi te tenkove.
Bill Gates ima para da kupi najjaču tenkovsku silu svijeta.
E ovo je impresivno…

A znate li koliko Rusija izdvaja novaca za vojsku?
50,000,000,000 Američkih dolara

A Amerika?
518,100,000,000 Američkih dolara
Deset puta više od ruskog bataljona nula.

Bivša JNA, smatrana četvrtom silom u Europi, bila je najveća industrija u SFRJ!
Godišnje je izvozila robe u vrijednosti 3 milijarde američkih dolara, i tako zarađivala duplo više od druge jugoslavenske industrije – turizma.

A 10kn moraš platit svaki recept, svaku uputnicu… i lijekove.

Kao što bi rekao Yuri Orlov u Lord Of The War:
Na svijetu kola oko 550 milijuna ručnog oružja. To je jedno za svakog 12. stanovnika planete. Jedino pitanje je: Kako naoružati ostalih 11?

I za kraj… na svijetu je napravljeno preko 100 milijuna kalašnjikova. Možete se baciti na računicu kao ja sa tenkovima.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *