Brazil ima 178 tenkova a Hrvatska 287

Kada bi se večeras napucavali po Berlinu tenkovima vjerovatno bi dobili Brazil. Pitanje je kakve tenkove ima Brazil i koliko je naših tenkova u operativnoj službi. Iliti što bi se reklo po seljački – kolko ih možda pucat i vozit.
Vjerovatno su mnogi čitatelji Jimbloga već mogli uvidjeti moju svojevrsnu opčinjenost tenkovima. Možda ću i ja kao naš skijaški as Herr Kostelić napisati knjigu, samo ne o generalno o vojskama nego o tenkovima.
Možda moja fascinacija tenkova dolazi od toga da sam Brođanin, stanovnik grada koji je svojevremeno (i sada u manjoj mjeri) proizvodio tenkove. Možda i tome što sam Slavonac, a Slavonija pusta ravnica stvorena za tenkovske borbe i djelovanja.

Ipak da ne zaboravimo da je tenk ubojito oružje i užasno skupo (sjetite se samo:jedan tenk – jedna škola, jedan borbeni avion – jedna bolnica). Međutim baš i zbog svog tog, tenk je oružje vrijedno strahopoštovanja. 40 tona željeza koje je spremno juriti po ne-idealnom terenu brzinama i preko 80kph…

Međutim ovo nije post hvalospjev tenku. Naime, vidite ovu sliku gore okačenu, e to sam dobio od jednog kolege studenta iz Zagreba koji je uslikao dotični tenk (M-84 – Made in Slavonski Brod) u Vukovaru, točnije na groblju tenkova odnosno Trpinjskoj cesti. Jedan od mnogo tenkova koji su 1991. iz pravca Srbije nadirali u grad na Vuki. I Dunavu.

Zanimljivo je, odnosno koincidencija je da sam taj mejl dobio dan-dva nakon što sam došao u Sarajevo. Naime, na putu u Sarajevo na entitetskoj granici kod Doboja vidio sam kolonu tenkova na polju kraj magistrale M-17. Ti tenkovi tu stoje tako od 1993., nebrojeno puta sam prešao pored njih i nikad ih nisam primjetio do sada.
Nije mi bilo teško proguglat pa sam i saznao:
Unistena oklopna kolona Vojske Republike Srpske, tokom 20-23 marta 1993. god u okolini Doboja, sada izlozena u vidu spomen parka. Fotografije su iz razlicitih perioda
http://members.lycos.co.uk/oklop/gal-gt10.htm

Stranica je inače vrlo zanimljiva i zove se Groblje tenkova:
Oklopna borbena vozila su imale i koristile sve strane u gradjanskom ratu na prostoru bivse SFRJ. Iako nije bilo velikih tenkovskih bitaka, ipak dosta je oklopa unisteno na svim stranama. Gubici su najvise nastajali zbog lose obuke posada i loseg, cesto nikakvog sadejstva pesadije, te verovanja da je tenk sam po sebi dovoljan za uspesan napad. Ovde su prikazane fotografije unistenih i ostecenih vozila sa svih ratista i iz svih sukobljenih armija.

Uslikan je i gorespomenuti M-84:
Tenk M-84 unisten tokom borbi za Vukovar, sada izlozen kao spomenik
http://members.lycos.co.uk/oklop/gal-gt76.htm

Zanimljiva stranica, a ja sam naišao na još jedno groblje tenkova, gore na Bjelašnici ima nekakav vojni ili policijski kamp gdje sam vidio par tenkova.

Kontam napraviti jedan mali istraživački rad o grobljima tenkova. Svi koji znaju za lokacije… pišite na mejl

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *