Na slici je tenk, u lijevom uglu su gaće – i svi zadovoljni

Ja bih ove gaće i lijepše nekako ukomponitao u sliku da imam primjereni alat nekakav tipa nelegalno strogo ilegalnog turbo verziju za tržište Saudijske Arabije i JAR-a –Adobe Photoshopa.
Ili da barem imam administratorske ovlasti da instaliram nekakav program tipa FS Viewer. To je u pravilu klon Irfana odnosno ACDSeea sa zgodnim editorćićem malim dovoljnim za editovat slike namjenjene blogu.
Tipa one sličice za post “Jimbo u tarabanu”, famozna “Čajanka” tako…

Međutim ovdje sam trenutno osuđen na korištenje Majkerosoftovog Foto Editora kojeg je dizajnirao čvibavi developer izrastao na kikirikiju, Dr. Peperu, čipsu i snikersu. Možeš risajzat sliku (i to užasno pošto se slika sva razvali odnosno stručno rečeno – ispikselizira) kao što je i vidljivo na većini slika koje ja okačim na blogu (ako ima slika da valja – to znaći da je post pisan s mog vlastitog kompjutera, što opet zdravom logikom dalje znači da sam kod kuće u Slavonskom Brodu).

A kad sam već pripomenio Slavonski Brod i kuću, prošli put sam bio kod kuće da sredim neke zdravstvene tegobe koje su sada otklonjenje međutim, nažalost, ne zahvaljujući mom liječenju u Slavonskom Brodu, nego posjeti privatnoj poliklinici ovdje u Sarajevu.
Naime, već sam u nekoliko navrata opisivao svoje birokratske probleme oko liječenja kod liječnika specijaliste (famozna aždaha).
Međutim problem nisu bili isključivo birokratske naravi nego i… e pa jebiga neznam ni kako bi ih nazvao.

U nekom od pijašnjih postova sam opisao kako sam u Brodu dnevno po nekoliko puta prelazio relacije Dom Zdravlja – Bolnica (specijalističke ambulante). Moja obiteljska liječnica opće prakse (jedina koja je svoj posao odrađivala fer&korektno u cijeloj priči) više nije znala šta da radi nakon što bi svaki put nakon što bi me poslala kod specijaliste, on (odnosno ONI, pošto ih se izredalo PET!) vratio/vratili bez ikakve intervencije.
Ma ne treba to ništa… stavi ‘ladan oblog… dođi za dva tjedna…
Da ne spomenem da su svoj posao odradili (ono malo što su radili) izrazito fušerski.
Na kraju kad su mi pojeli živce, sjeo sam u autobus i vratio se u Sarajevo pošto su mi već počeli ispitni rokovi.

Po povratku u Sarajevo, otišao sam u privatnu kliniku po onoj – plati da ti izljeće, odnosno privatnik si ne smije dopustiti nikakvu zajebanciju.
I platio sam – i sredili su me. Liječnik u poliklinici je rekao da se doktori u Brodu baš i nisu proslavili sa dosad napravljenim.

Kao što je bio i naslov mog posta nedavno: Neko nedavno na TVu reče da je liječenje postalo luksuz a ne pravo je nažalost – istina.
Smučilo mi se licemjerje hrvatskih političara kojima su usta puna Europe i EU, a zdravstvo nam nije na nivou ni Burkine Faso (nije da imam nešto protiv Burkine Faso, al neznam ni koju bi zemlju uzeo za usporedu).
Naime šta se dešava. Da je RH neka normalna zemlja (za kakvu je naša garnitura vlasti pokušava prodati!) ja bih mogao slavonskobrodsku bolnicu tužiti za ono što naši anglosaksonski prijatelji nazivaju malpractice i to bi se kod nas moglo prevesti kao – pogrešno liječenje, nepravilnost, nepravilno djelovanje, et cetera…
Međutim liječnici su u RH zaštičeni kao medvjedi i naravno tu se ne može ništa.
Svoj posao odrađuju fer&korektno u slučaju privatluka.
Najbolje ću objasniti na prikazu jednog slučaja:

Naime, prijatelj jedan, vjerni čitatelj Jimbloga inaće, prije neko određeno vrijeme zamjetio je probleme sa srcem (aritmija). Obratio se u istoj slavonskobrodskoj bolnici kardiologu gdje mu je sestra (ili službenica koja radi na odjelu) rekla da dođe na pregled za točno tri mjeseca od danas!! (odnosno tog dana) Međutim, ako se gospodinu žuri, može doći u poslijepodnevnim satima, također na isti odjel gradske/županijske/državne bolnice gdje će ga specijalist pregledati privatno za 500KN.
Dakle dotični doktor koristi bolničku opremu (koju hajmo, ja vjerujem uredno plati najam, možda i ne – al u najboljoj namjeri ja smatram da plati) za privatni rad poslijepodne.

Međutim ja se pitam s kolikim elanom radi liječnik ujutro kada radi za državu, odnosno za pacijente HZZO-a, a s kolikim poslijepodne kada tuče pravu paru?
I pitam se još, za koga je Hipokrat pisao zakletvu?

 

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *