Slavonijo ko te nije volio, ne zna šta je izgubio…

Što se tiče lokalpatriotizma, mislim da smo mi Slavonci dosta zajebati što bi se reklo. Možda nisu svi, al smatram da je većina baš ekstremno lokalpatriotski nastrojena.
Mate Bulić pjeva kamen, krš i maslina (sve to ima zemlja ta – moja Hercegovina) mi samo sa smješkom na licu možemo uzvratiti sa kulin, šunka i slanina wink

Mogli bi mi sa štošta još odgovoriti al sad kad bih počeo citirati slavne Slavonce od Matije Antuna Relkovića, preko Kiće, Inati se Slavonijo i ostalih ne bi mi bilo dosta da otvorim šest blogova. Pa zato i neću.

Ne zna se što je šire… ili duša il ravnica
Eto ti belaja… a rekao sam da neću citirati nikog.
Htjedoh reć samo da naše slavonske pjesme sa žarom zapjevaju i non-Slavonci (oprobano na Mati i Uzalud vam trud svirači)… doduše kad se i ja napijem znam zapjevat Oj Ivane pobratime mio jesil skoro na čempresu bio…

Cijeli ovaj bezvezni uvod je zapravo trebao biti jedan uvod za jedan kratki putopisputa kojeg smo napravili danas Nikola (Dudarev iz Gundinaca) i moja malenkost (Jimbo iz Broda).
Nekad smo počesto znali napraviti te “Toure de Slavonia” al eto došla su takva vremena da smo rastepljani sad po svim mogućim djelovima Balkana, odnosno pardon… po svim mogućim djelovimaSrednjeJugoIstočnejužnesjeverozapadnejužnoslavenske Europe. Uf jedva izreko da ostanem politički korektan.

Uglavnom na nagovor mladog Dudarevog napravili smo jedan kraći put od Broda nam Slavonskog do Osijeeeeeka (tako Osječani to izgovaraju).
Međutim kako mi ne volimo ići i vračati istim se pravcem (od točke A do točke B isto kao od točke B do točke A) do Osijeeeeka (koji nikad neće biti OCEK) išli smo via Našice und Bizovac:

Kliknite za već prikaz u straobalnoj rezoluciji.
Daklem ovo je otprilike prikaz rute Slavonski Brod – Našice – Osijek. Nažalost karta nije dovoljno uzumana (profesionalnog li izraza) da se vidi i markira cesta, međutim mislim da je i ovaj prikaz pravca dovoljan.
Neka vas ne čudi ovaj GoogleEarth place-mark s nazivom “Gundinački penis”. Naime…;

Selo Gundinci neodoljivo podjeća na penis koji nije u erekciji. Nažalost kako ni Gundinici nisu najbolje pokriveni via Google Earth to je na ovoj satelitskoj snimci slabo vidljivo međutim ja sam pokušao to dočarati markiranjem u paintu pa eto…

Uglavnom krenuli smo iz Broda prema Našicama a kako Dudarevi imaju nova kola, glava obitelji je ugradio car-audio system vrijedan 200 konvertibilnih maraka koji ima CD-MP3 player (koji čak ima USB i MMC/SD prištek odnosno ulaz što je fenomenalno straobalno).
Uglavnom lokalpatriotski nastrojeni slušali smo zadnji album Berde Banda: Najljepše pjesme za pred zoru (koji je uzgred fenomenalan) koji sadrži ono što i govori al eto neke samo da izdvojim: Ne gledaj me curo tako, Ti si mi u krvi, Svirajte mi jesen stiže dunjo moja, Rano je za tugu….
I uglavnom vozimo se mi prekrasnom slavonskom idilom kad ona pjesma neka kad onaj Šoltu gleda sa ponistre, mislim lijepe su i te dalmatinske pjesme al Dudarev je to kratko rezimirao:
“Daj okreni neku drugu, ovo ko’ da mi pjeva na turskom!”
A jest tako.. me kontam po’ onih njihovih talijansko-dalmatinsko-istrijansko-romanskih-latinskih riječi.
Uglavnom vozimo se mi i taman prije nego ćemo napustiti Brodsko-posavsku županiju i uploviti na teritorij Požeško-slavonske županije:

Krave i moderni slavonski kauboj iliti kravar. Priča na mobitel. Inače krave koje kroče slavonskim cestama i seru po slavonskim cestama. To nažalost il nasreću nisam uslikao. Vi odlučite

Kažu da je trava uvijek ljepša s druge strane ograde… ja nebih znao nema ograde ni trave, al malo nakon što smo prešli u susjednu nam sjevernu županiju napravili smo dvije slike predivne slavonske ravnice.
Možete ih korisiti i kao wallpaper, stavio sam ih da budu 1600×1200.

Put do Osijeka dalje prošao je vrlo smirujuće i opuštajuće. Nisam opalio ni jednu sliku ozato što nije bilo ništa zanimljivo. Osim jedne rode koja je stajala na dimnjaku iliti odžaku jedne tipične slavonske kuće tipično na jednoj nozi. Međutim dok sam ja izvadio aparat… veseli Dudarev je već isplavio naše vozilo iz pitoresknog slavonskog sela.
Zanimljivost jedna: Roda (Ciconia ciconia) u selu Gundinci već nekoliko puta spominjanim u ovom tekstu se kaže RODO (muški rod). I to će te nać samo u Gundincima i nigdje više.
E da… u međuvremnu ja dok pišem malo i postove malo ih i nepišem uglavnom sad sam pronašao sliku koja možda bolje odnosno zornije prikazuje ono što zovemo gundinački penis:

Uglavnom kako bilo da bilo došli smo do Osijeka..

Prva slika je malo mrljava jer je slikana iz auta a šajba nije baš čista… druga slika pak je slika Osijeka kroz suvozačev retrovizor. Inaće imam zavidnu kolekciju slika uslikanih takvih ali eto, mogu jednom i napraviti post gdje ću okačiti samo takve slike…

Osijek ko Osijeeeek fin i lip… jeee, ko bi reko da im je Đapić gradonačelnik.
Al fakat upicanili su Osijek nema šta. Lijepši je i stariji nego što je nekad bio.
Uglavnom na promenadi (evo recimo jedne zanimljive stvari! Osijek ima i promenadu i korzo! Sunce im njihovo! Ako mene izaberu za gradonačelnika Broda, Brod će imati i najveće korzo, kao što već ima, najveću promenadu i najveću rivu! Da, dovest ću Brod na Jadran, pa makar i preko Bosne!) smo se okupili s članovima (užim i širim) mladog Dudareva i nekim njihovim prijateljima odnosno što bi Osječani rekli leeeeegama.
Naime Leeeeega, dolazi od KOLEGA, samo što je ono KO ispalo (vjerovatno za komesar tako kažu – mesar) i leeega je jebiga ono što je ba jaran u Sarajevu.
Fakat jarane.

Poslije kave, odnosno nekog ICE Coffe NES Frapea iskoristili smo priliku pa prije nego krenemo nazad za Broda da se prošetamo i po tom famoznom korzu koje su Osjećani platili ko Sv. Petar kajganu (koliko je zapravo Sv. Petar platio kajganu, i pobogu, zašto je kupovao uopće kajganu?)

Apokrifna priča kaže da su Isus i sveti Petar prenoćili kod nekog seljaka, koji ih nije ponudio večerom pa su legli gladni. Zato se u neko doba sveti Petar ustao, ukrao nekoliko jaja i napravio kajganu. Kad se najeo, legao je spavati kraj Isusa. No, seljak je primijetio krađu i lopova pa ga je nekoliko puta opalio kolcem po leđima, za kaznu. Zato je sveti Petar probudio Isusa i predložio mu da zamijene mjesta, bojeći se što će mu seljak još učiniti. Isus je pristao. No, tada se seljak sjetio da je izdevetao samo jednoga, a da su jaja vjerojatno podijelili, pa se opet ustao i raspalio po onom drugom, tj. opet po svetom Petru.

Tako je on dvaput platio svoj grijeh. 😀
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-114137.html

Ih, šta ti je Internet…. danas na sve nađeš odgovor…
Uglavnom, prošetali smo se tako trgom:

Ovo sam dakle ja na trgu u Osijeku, vidite iza mene je osječka katedrala. Našao sam se u turbo-cool vodoskocima koji su me uspjeli malo zaflitat po nogavicama.
Osječki glavni trg, uz turbo-cool vodoskoke, naime ima i grijan pod (!). Što znači da po zimi kad se napijete možete mirno spavat po sred trga. Kad ja budem bio gradonačelnik Broda, to ćemo i mi imat!

Krenuli smo nazad, evo i rute:

Baš kao što je vidljivo na ovoj snimci, ovaj put idemo ne preko Našica nego preko Đakova, tako da ovaj put ne presjecamo Požeško-slavonsku županiju.

Kopanici se priključujemo na auto-cestu do Broda i time završava ovaj kratki putopis popračen slikama:

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *