Tačke pune drva

Nekad osamdesetih dok vladao je socijalizam, žene su bile žene, a muškarci više muškarci. Onda nije bilo gej prajdova i javnog pederluka, debelih lezbijski i ružnih muškaraca s rupama na dupetu. Ko se onda tjeo jebavat u pakšu radio je to u diskreciji a nije cvilio o tome na ulici dok ga čuva divizija policajaca.
U socijalizmu se kao i radilo na tome da bude kulture u provinciji, pa se tako s vremena na vrijeme mogao naći i kojekakav festival u malim industrijskim gradićima SFRJ.
Tako je i u Brodu nekad osamdesetih bio organiziran nekakav festival na kojem su nastupali jednako neinovativni lokalni bendovi kao danas uz pokoju iznimku (Sauron).
Ipak titulu najneinovativnijeg benda zaslužuje slavni bend “Tačke pune drva”. Tačke su, naime, formacija od nekoliko likova koji su se prvi put uhvatili instrumenta nekoliko trenutka prije izlaska na stage… u panici su zamolili članove, čini mi se baš Saurona, da im pokažu nekoliko tips&tricks šta da sviraju na stageu. Gitaristi su namjestili prste na jedan hvat da teflja jedan rif, basisti pokazali koja tri tona da lupa, a bubnjara su prepustili samom sebi i svom ritmu na milost&nemilost.
Tačke pune drve su tako izašle, basist je klepao tri tona, bubnjar udarao po dobošu i činileama po vlastitom nahođenju a gitarist je tefljao onaj jedan rif dok mu se prsti nisu ukočili pa je onda tefljao bezveze po svom nahođenju kao i bubnjar.
Začuđena publika je s nevjericom pratila preformance. Odjednom je netko iz prvih redova dreknuo: “Ovo su tačke pune govana!”
Članove benda su odmah nakon toga navodno pretukli.

Danas kad razmišljam, shvaćam da se naše društvo svodi na “tačke pune drva” doktrini. Bave se ljudi stvarima o kojima nemaju pojma.

Čuo sam priču da je jedan čovjek otišao u MUP u Ljubuškom i kod šefa (načelnika, ministra… kojeg već klinca) zatražio savjet o uzgoju neke poljoprivredne kulture. Ovaj ga je sa čuđenjem saslušao i onda ga upitao da kakve veze MUP ima sa uzgojem poljoprivrednih kultura. A ovaj mu je jasno odgovorio:
“Pa ovdje su zaposleni sve diplomirani agronomi.”

Za neke je poslove bitno da si fakultetski obrazovan. Samo da si fakultetski obrazovan. Bez specifične diplome. I da, zaboravio sam, veza je bitan faktor.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *