Kockavica je cvijet obučen u hrvatski dres

U predzadnja dva posta sam pisao o himnama njemačke, austrije, poljske, hej slaveni… i uglavnom u svom questu za više znanja o raznim nacionalnim simbolima došao sam do hrvatskog grba.
Nedavno me netko u Sarajevu ispitivao šta znači koji grb na famoznom“životinjskom carstvu” na što sam ja spremno izdiktirao: stari hrvatski grb, dubrovačka republika, dalmacija, istra i slavonija (šećer na kraju).
Međutim sama šahovnica mi je malo škripava odnosno kako i zašto Hrvati koriste šahovnicu za svoj grb… nisam se mogao sjetiti.

Znam da su nas u školi nekad davno učili da je neki hrvatski vladar igrao šah s nekim drugim vladarom pa zato. Pa onda mi je pala i ideja o perzijskom podrijetlu Hrvata, a svi znaju da je šah perzijska igra, pa tako da…

Ipak da bih ja bio siguran ja sam malo prowikipedirao. Pa kaže:

Legenda o grbu

Hrvatska ima značajnu šahovsku tradiciju. Početak pripada legendi vezanoj uz hrvatski grb, “šahovnicu”. Uzorak bijelih i crvenih kvadrata (4×4) kao grb Hrvatske prvi se put pojavljuje 1508. godine na portretu Fridrika III. Habsburškog, koji je naslikao Hans Burgkmair. Na dokumentu kojim Sabor 1. siječnja 1527. godine potvrđuje izbor Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja nalazi se kompletna šahovnica s 8×8 polja.

Kasnije je nastala legenda kako je hrvatski kralj Držislav (spominje se i ime kralj Suronja), zarobljen od Mlečana, igrao šahovski meč u kojem mu je protivnik bio dužd Petar II. Orseolo. Dobio je sve tri partije i time zadobio slobodu, a po nekim verzijama i vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon toga je stavio šahovsku ploču u svoj grb.

Hrvatski grb – Wikipedija

Ha. Dakle pamćenje me služi još dobro. Legenda o šahovskom meču i slobodi dakle postoji.

Uglavnom kroz svoj quest za znanjem po wikipediji našao sam i zanimljivu informaciju, odnosno triviu za koju ja pojma nisam imao:

The pattern of šahovnica resembles an autochthonous flower called kockavica, which is sometimes associated with the coat of arms.

(Dezen šahonice nalikuje autohtonom cvijetu kockavica, koji se ponekad povezuje s grbom.)

Wikipedia: Coat of Arms of Croatia – Trivia

Kockavica (Fritillaria meleagris) je cvijet kojeg englezi zovu Snakes’s head (zmijska glava). Iskreno ja za taj cvijet nikad nisam čuo (a kamoli vidio) dok nisam pročitao ovu informaciju. Pa još veli:

In Croatia the flower is known as Kockavica and is part of the country’s national symbol.

(U Hrvatskoj cijet je poznat kao Kockavica i dio je nacionalnog simbola)

I onda sam malo proguglao i da… kockavica odnosno Fritillaria meleagris se povezuje s hrvatskim grbom, ali zanimljivo je da stranice koje sam našao nisu hrvatske stranice već su strane, najčešće na engleskom.
Onda sam stavio da mi traži samo stranice na hrvatskom. Nisam našao hrvatski sajt koji kockavicu povezuje s hrvatskim grbom. MISTERY?!
Međutim našao sam srpski (?!) forum koji na topicu Čija je zemlja Krajina, forumaš knindza88 veli:

Hrvatski grb tj. shahovnica je simbol Hrvatskih careva jos od 10tog veka. Receno je da tradicionalno grb predstavlja dva anticka Hrvatska plemena, Crvene Hrvate i Bele Hrvate, ali nema dokaza o ovoj teoriji. Grb predstavlja cvet zvani kockavica ( Fritillaria meleagris).

Nevjerovatno… eto… još jednom nevjerovatno…
Ukoliko ovo čita neki heraldičar… ja bih bio zahvalan da mi bolje objasni povezanost kockavice i hrvatskog grba.

Ili je to srpsko-bjelosvjetska-cvjetna zavjera?!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *