Danas je 4. juli, najveći praznik američkog naroda i narodnosti

Gotovo svaka država slavi dan nezavisnosti. Danas je 4. juli odnosno srpanj i dan je nezavisnostiSjedinjenih Američkih Država koji ovaj dan slave kao dan proglašenja neovisnosti o Velikoj Britaniji. Godina je bila 1776.
Recimo jučer je bio dan nezavisnosti Bjelorusije(oslobođenje Minska 3. srpnja 1944. od nacista) a sutra je dan nezavisnosti Zelenortske Republike(nezavisnost od Portugala 1975.) i dan nezavisnotiAlžira (nezavisnost od Francuske 1962.)

Malo je zemalja koje ne slave dan nezavisnosti (recimo Njemačka, Velika Britanija i Španjolska). Što su odlike samo stvarno velikih sila koje nikad nisu ovisile o nekoj zemlji odnosno bili pod patronatom neke druge zemlje (što se doduše nebi moglo reći za Njemačku u periodu od ’45.-’90.)

Bez obzira na sve, Amerika danas kao jedina super-sila slavi dan nezavisnosti. Ukratko – 1776. donesena je famozna deklaracija o nezavisnosti o Velikoj Britaniji (bez obzira na to što danas Amerikanci Britance doživljavaju kao najveće saveznike).

Četvrti srpanj iliti forth of july se u USA obilježava na različite načine, od kojih svakako treba izdvojiti VatrometParade (dječje povorke, povorke policijskih automobila i vatrogasnih kola…) i naravno Roštilj iliti BBQ.

Meni se čini da su samo velike zemlje imale sreću proglasiti nezavisnost u proljetnom/ljetnom periodu. Zašto? Pa zbog roštilja.

Hrvatski dan neovisnosti je 8. listopad (Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.) međutim taj dan nikada kod hrvatskih građana nije zaživio.

Međutim dan koji su hrvatski građani zdušno prihvatili kao najveći nacionalni praznik je bivši dan državnosti – 30. svibanj (danas se slavi kao Dan Sabora: Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.)

Prije par godina dan državnosti je tako postao dan Sabora, a za novi dan državnosti izabran je 25. lipnja (Hrvatski sabor je usvojio odluku o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske).

Uglavnom dogodilo se to da su ljudi zbunjeni šta je kad što i mi smo, sem, prvog maja odnosno svibnja izgubili još jedan praznički roštilj.
A Amerikanci će danas fino raspalit kotletić koji, hot-dogić i zdušno se sjeti oslobođenja od mrskih Britanaca.

Dok ćemo mi samo slavit komunističku relikviju prvi maj, naslijeđen iz mrske nam bivše države (iako je internacionalni) a dan oslobođenja od mrske Jugoslavije zbog silnih promjena termina… nitko neće slavit.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *