Drugarice posadimo cvijeće

U starom socijalizmu su govorili da neprijatelj nikad ne spava. Pored ovakih drugarica, koji bi i čestiti drug spavao pitam vas ja?!

Ja jednom nisam spavao 4 dana u komadu. Dali sam ja tada bio protudržavni, subverizni element?
I recimo još nešto… kako je neprijatelj uspjevao nespavati za vrijeme starog socijalizma? Red Bulla nije tada bilo, barem u SFRJ.
Doduše… neprijatelji su nabavljali svoju terorističku opremu u Zapadnoj Europi. A vjerovatno je tada bilo po raznim SR Njemačkama i ostalim trulim kapitalističkim zemljama za kupit Red Bullova u raznim Hertijima, Kauhofima i ostalim “super” marketima.

Neprijatelj je jamačno koristio Red Bull. Da postavim tezu. Naime, neprijatelj je pod svaku cijenu pokušavao infiltraciju u JNA. Pa kako god bilo da bilo.
A znatel ono: Hej vojnici, vazduhoplovci*, čelična krila naše armije
*. hrv. prev= zrakoplovci
Dakle… Čelična krila naše Armije… a znatel šta je slogan Red Bulla?
Red Bull daje ti krila.

Molim vas pazite sad pažljivo.
Hej vojnici, vazduhoplovci, čelična krila naše armije.
Red Bull daje ti krila.

Osim što pospješuje nespavanje, Red Bull daje i krila.
Red Bull je dakle antisocijalistički i antijugoslavenski elemet.
I zato ga treba što više sada konzumirati i kupovati da nebi došlo do opasnosti povratka nekog jugoporetka. Nedo Bog.

Međutim nespavanje, osim Red Bulla, pospješuje i kombinacija kave (u starom jugosistemu poznato još kao i kafa).
Pročitajte strip Dubravka Matakovića Neprijatelj nikad ne spava.
Zavrb, zavrb, zadoj.

Naime, ako organi bezbjednosti (hrv.= sigurnosti) tadašnjeg jugosistema kod neprijatelja (bio on štrumf, djeda mraz il kockasti vermahtovac) nađu Red Bull protiv dotičnog neprijatelja se odma može dići optužnica za pokušaj terorističkog napada (kao recimo što je slučaj ako vam nađu Motorolu bez dozvole)
Međutim kava ili kafa je širokorasprostranjena u folkloru naroda i narodnosti ex-države. Srpska kafa, turska kafa, džezve i sve one pizdarije.
I šta sad, zaustavi vas organ na ulici i nađe vam kilu kave. Ne može vam ništa. To je nama naša borba dala. Da ispijamo kavu i pljujemo po komšijama.

Ako ste pročitali strip onda ste jamačno vidjeli kako vanjski neprijateljski elementi i podrivači piju kavu nebi li održali budnost.
Stariji čitatelji, a i oni mlađi koji su slušali starije, sigurno će se sjetiti jedne zanimljive stvari a to je šverc kavom. Naime u Jugoslaviji je osamdesetih prije Ante Markovića bila nestašica svega, ali, najviše se, zanimljivo, švercala kava.
Šverc je sam po sebi atak na ekonomiju jedne zemlje. Time i subverzivna djelatnost.
A tko je šverco kavu? Pa subverzivni neprijateljski elementi i podrivači.

Zaključak se sam nameće. Dakle nestašica kave je bila mračna urota jugo-komunističkog sistema protiv tzv. vanjskog neprijatelja. A šverc kave je izvršavao sam taj neprijatelj.

I još jedna zanimljivost… svi znaju da su kampovi za smišljanje političkih viceva i terorističkih akcija bili mahom smješteni u Austriji (zbog svoje blizine ex-SFRJ).
U nekoliko navrata sam putovao za SR Njemačku, i velike pauze (gdje vozači večeraju) se prave baš u Austriji. To su najčešće restorani koje drže emigranti.
Zanimljivo je da tamo svi koji se vračaju u domovinu kupuju kavu. Minas onu sa onom ženskom nacrtanom. Jer je jeftina.
Slučajnost?

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *