Steven F. Udvar-Hazy Center (dio prvi)

Treba napravit na blogu anketu “koliko puta vam se dogodilo da vam je propao post zato sto se blog editor srusio il zato sto ste glupi ko kurac?”
Ispatio sam se ziv, kucam post, uploadam slike, pa ih linkam, drkam tu po blog editoru i onda mi se ruka omakne i klinnem na jebeni X i ugasim cijelu jebenu Operu.
Ode sve u tri lepe pizde materine.
Da, pogadjate, ovaj post pisem sad u Wordu. Jebiga.

Uglavnom, vec sam pisao o Air & Space muzeju u DC-u pa ako je netko citao one brljotine od teksta iznad fotografija onda se mozda i sjeca da sam spomenio i Steven F. Udvar-Hazy Center. Naime, Steven F. Udvar-Hazy Center je dodatak na medjunarodnoj zrakoplovnoj luci Washington Dulles u Chantilly, Virginia.
Naime kako se u DCu muzej popunio eksponatima, doslo je do potrebe da se novi eksponati negdje izloze.
Steven F. Udvar-Hazy, madjarski imigrant, donirao je Smitsonianu 65 milijuna dolara potrebnih za muzej koji su napravili u hangaru pokraj aerodroma.
Muzej je otvoren krajem 2003.

Kapija

Lockheed SR-71, u narodu poznat kao Blackbird. Blackbird je mach3 avion za izvidjanje.
Ovaj doticni model je oborio rekord u prelasku od obale-do-obale. Od Air Force Plant 42 u Palmdale, California do Dullesa mu je trebalo 64 minute (prosjek oko 3418 km/h). Odmah poslije toga su ga smjestili ovdje gdje je.

Avijonu, avijonu, a zasto imas tako velike zube?

1960., postena radnicka klasa je proslavljala dan rada. Prvi maj je, peku se cevapi, aFrancis Gary Powers pilotira spijunski zrakoplov U2 iznad Sovjetskog Saveza. No, ne zadugo… iznad Sverdlovska obara ga mocna ruska zemlja-zrak raketa.
Optuzen za spijunazu SSSR-a, osudjen je na 3 godine zatvora i 7 godina teskog rada.
Ipak 21 mjesec kasnije pusten je u razmjeni na jednom mostu u Njemackoj, zajedno s jednim americkim studentom u zamjenu za KGB-ovog pukovnika.
A da… ove babuske je kupio nakon sto je pusten iz zatvora.

Mene majka u marince dala!
Da napadnem zemlju punu zlata!

«Anyone who runs is a Viet Cong! Anyone who stands still… is a well-disciplined Viet Cong!»

Fragment Pentagona od 11.9.

Komad WTC-a od 11.9.

Prepoznajte li ovog ljepotana en-face? Mozda bolje iz profila…

Yap. Mig-21. Drugi avion po broju proizvedenih post WWII aviona. Prvi je Hercules.
Okosnica i ponosnog Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva. 

Tabla ko tabla reklo bi se isprva, medjutim ako bolje pogledamo…

Vidjet cemo da avion sa slike ima oznake Jugoslavenskog Ratnog Vazduhoplovstva!

Mig-15 s kojim je Poljak Frank Jarecki prebjegao. Gdje, ni sta, ni kako… ne znam.

Kozna jakna Chuck Yaegera u kojoj je doticni probio zvucni zid.


Enterprise
Ovo je prvi Space Shuttle ikad napravljen. Prvotno se trebao zvati Constitution, medjutim pokrenula se velika kampanja da se shuttle nazove po brodu James T. Kirka iz Star Treka.
Specifican je po tome sto nema ni motore ni toplinskog stita, jer nije napravljen sa svrhom da ide u svemir, vec da se testira u atmosferi. (ukoliko se umjesto slideshowa vidi zaba, molim vas stisnite F5. Hvala)

UNIVAC. Brz ko Gameboy na umoru.

Evo zanimljivog eksponata… R1, do it yourself raketa iz bivse nam zajednicke drzave. Sastavi-sam-i-napadni-albaniju. Sve u svrhu opste-narodne odbrane.


Raketenpanzerbüchse, u narodu poznat i kao Panzerschreck.
Negdje sam procitao da su Inguseti uspjeli razvalit dva tenka jednim RPG-om u Cecenskom ratu. Ako Inguseti to mogu, onda sa Panzerschreckom je mlada partizanka mogla unisiti dva njemacka tenka, tri talijanska, ustaski dzip i cetnicku zapregu. Sve iz jednog schusa.

Propagandana raketa. Viet-cong bi naime jednu ovaku raketu napunio propagandnim materijalom koji bi ispaljivali na US polozaje nebi li oslabili moral vojnika.

Borsch i kava u tubi! Sir i grasak u tubi! Rusi to u tube pa u svemir. Kad skontas tako je najlakse jest u beztezinskom stanju.


Mobilna karanetna

Pathfinder.

Next time: dio drugi! Yeeeeee

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *