Steven F. Udvar-Hazy Center (dio drugi)

Eto nas i u drugom dijelu Steven F. Udvar-Hazy Centera.
Drugi dio ce imati mozda malo manje slika al zato vise price. Prica – prica – prica.
Pa ajmo pocet.

Prepoznajete li ovu ljepoticu? Mozda iz drugog kuta…

Da, ovo je famozna Enola Gay – B-29 Superfortress bombarder koji je bacio “Little Boya”, prvu atomsku bombu ikada upotrebljenu u ratovanju kada su Zracne Snage Vojske SAD-a (USAAF) napale Hiroshimu, Japan 6. kolovoza 1945, malo prije zavrsetka Drugog Svjetskog Rata.
5. kolovoza 1945, tijekom priprema za napad pilot bombardera, pukovnik Paul W. Tibbets, Jr. nazvao je avion po svojoj majci – Enola Gay. Tibbets je priznao u jednom intervjuu da mu je kasnije bilo neugodno sto je majcino ime povezao s ovakvom kobnom misijom.
Avion je bio izlozen do 1995. u Simtsonianu u DC-u, a poslije toga je premjesten u Steven F. Udvar-Hazy Center. Naime, 1994. je postavljena izlozba oko Enole Gay povodom 50. godisnjice dogadjaja u Hiroshimi i Nagasakiju pod nazivom “The Crossroads: The End of World War II, the Atomic Bomb and the Cold War” (Raskrizja: Kraj Drugog Svjetskog Rata, atomska bomba i hladni rat.). Mnogi su kritizirali (pogotovo Americka Legija i Udruga Americkih snaga) da se izlozba previse fokusira na zrtvama poginulim od bombe prije nego na motivaciji i razlozima za bacanjem bombe, te ulozi dogadjaja na zavrsetak rata.
Avion je izolozen sada ovdje, s tablom koja opisuje samo tehnicke karakteristike aviona.

Postoji urbana legenda koja kaze da je Tibbetts ili da su drugi clanovi posade Enole Gay poludio/poludjeli i imali griznju savjesti, medjutim to nije istina. Ipak, Claude Eatherly, pilot aviona Straight Flush koji je vrsio vremensko izvidjanje i pomogao u bacanju atomske bombe na Hiroshimu je psihicki obolio i kasnije se angazirao u anti-nuklearnom aktivizmu. 

«Nikad nismo vodili prokleti rat nigdje u svijetu gdje nisu ubili neduzne ljude. Kad bi samo novine prekinule sa sranjem: ‘Ubili ste toliko civila’. To je njihova okrutna nesreca sto su se nasli ondje.» – Paul Tibbets

Paul Tibbets inace ima i svoju stranicu:
http://www.theenolagay.com

Ovo je komad Hindenburga, najvece ikad sagradjene letjelice. I najkomfornije.

Naci-jedrilica

Yokosuka MXY7. Letjelica s kojim su kamikaze izvrsavali samobuilacke napade pred kraj rata. Posto Japan nije imao vise aviona, gradili su ovakve letjelice koje su piloti lako mogli navoditi na svoje mete.

Ovo je Aérospatiale-BAC Concorde, uz Tupolev Tu-144, prvi supersonicni putnicki zrakoplov. Mogao je prevaliti Atlantik za 3.5 sata, vise nego upola brze od ostalih aviona.
Krajem 2003. oba avio-operatera, Air-France i British Airways povukla su Concord iz operativne upotrebe zbog neisplativosti.
20 komada je napravljeno, 6 u svrhe testiranja, 14 su bili u operativnoj sluzbi.
Samo dva Concorda nisu sacuvana (jedan povucen 1980. iz sluzbe, 1994. otisao u staro zeljezo i drugi koji je imao nesrecu 2000. na pariskom Charles de Gaulle aerodromu). 

Washington Dulles International Airport spada medju 10 najprometnijih aerodroma na svijetu.

Boeing 747, u narodu poznat kao i Jumbo-jet, sprema se sletjeti na aerodrom.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *