9 Rota

Nismo navikli citati recenzije ruskih filmova na blog.hr (osim dakako na katjushinomblogu), a pogotovo ne na mom blogu.

9 Rota (ili 9 satnija po naski) je ruski film oSovjetskom ratu u Afganistanu.
Ovaj film mozemo povezati s americkim filmovima iz osamdesetih koji su se doticali tematike rata u Vijetnamu (Full Metal Jacket, Platoon…).
Okupljanje novaka na kisovitoj zeljeznickoj stanici – odrpanac, probisvjet, saljivdija, umjetnik…
Prva polovica filma je obuka novaka u Kazahstanu od strane sadistickog narednika (Full Metal Jacket…)
Dakle sve su to vec vidjeni i poznati kadrovi iz filmova o Vijetnamu. Zasto? Sovjetski rat u Afganistanu za Ruse, odnosno za sve Sovjete bio je isto i sto i rat u Vijetnamu za Amerikance. Dugi, iscprljujuci rat u stranoj zemlji, od pocetka osudjen na propast pravdan sumnjivom ideologijom ( «- Zasto smo u Afganistanu? – Da sprjecimo medjuanrodne napade na stanovnistvo, zastitimo stanovnistvo i obranimo narod od kapitalisticke agresije.»).

Nakon tromjesecne obuke novaci odlaze u Afganistan, malo prije njihovog odlaska obavjestajni casnik ih upucuje: «Islam nije samo druga vjera – to je drugi svijet» i upozorava: «Zapamtite, nikad nitko nije osvojio Afganistan».

Odmah po dolasku u Afganistan docekuje ih surova realnost rata. Avion kojim su dosli u Afganistan, odmah se vraca nazad u Kazahstan, medjutim pogodi ga stingeriz planine.
Posljednja bitka za planinu prikazuje okrsaj sovjetskih vojnika i mudjahedina koji sa poklicem «Allahu Akbar!» nasrcu bez straha na borce Sovjetske Armije i zabijaju nozeve u vratove preplasenih vojnika. Slika s kojom ce se Amerikanci sresti uAfganistanu i Iraku, i Rusi opet, ovaj put u Ceceniji.
Jedan vojnik u filmu je iz Groznog, grada za koji nitko u satniji nikad nije cuo i jedanMongol iz Turkmenistana koji suti, ne pije votku ali dobiva ordenje.
Publika na Zapadu nece vjerovatno shvatiti i medjuetnicke tenzije prikazane u filmu (Ukrajinici vojnike iz Kavkaskih repubilka zovu «curke» ili «chorni» – crncuge) koje su pridonijele raspadu SSSR-a.

Ovo nije najbolji ratni film ikad. Medjutim ovo je najbolji ratni film koji sam gledao u zadnje vrijeme. Americki «Jarhead», takodjer 2005. godiste kao i 9 rota prikazuje hrpu pickica kako urlaju i psuju u Kuvajtu. U Jarheadu samo cujemo bombardiranje u pozadini od kojega svi marinci obole na zivce (!?).
Nadalje ovo je vjerovatno najbolji film o Sovjetsko-Afganistanskom ratu. Mi smo se do sada mogli susreti s tom tematikom jedino u Rambu III, gdje se izvjesni John Rambo bori s hrabrim borcima Afganistana (ironicno, zar ne?) bori protiv cetnolikih Rusa koji imaju barem dva i po metra, 150 kila iskljucivo misicne mase i pijani raketiraju afganistanska sela iz svoji helikoptera.

Film je ruski hit box office, u prva tri tjedna prikazivanja je skupio 20 milijuna dolara (pravdajuci tako izrazito visoke troskove – za jedan ruski film – 9 milijuna dolara).
Redatelj, Fedor Bondarchuk, nije koristio kompjuterske specijalne efekte vec je koristio pravu sovjetsku vojnu opremu – ukrajinske viskove vrijedne vise milijuna dolara – poput helikoptera, aviona, tenkova…

Ovaj film prikazuje rat u Afganistanu iz sovjetske perspektive, medjutim lisen je ideologije i skroz je apolitican (na staru godinu 1988. Gorbachov ima radijsko obracanje koje samo slusa Ukrajinac).
Ratni vetrani zamjerili su redatelju sto je zanemario povijesne cinjnice (9 satnija je imala male gubitke u ljudstvu, nisu bili «zaboravljeni» i odsjeceni od zapovjednistva), ipak drzanje box office rekorda u Rusiji prikazuje kako je domaca publika prihvatila ovaj film – bolni podsjetnik na devetogodisnji iscprljuci rat koji je na mnogima ostavio trag – pogotovo na borcima koji su, kako je receno na kraju filma, 1989. povukli iz Afganistana, bili zaboravljeni a drzava za koju su se borili, jedna od najvecih na svijetu, dvije godine kasnije prestala je postojati.

Svakako pogledati, iako neznam moze li se ovaj film nabaviti u videotekama.
Ipak, korisnici brzog interneta nebi trebali zaliti megabajte na ovaj film. Zato, trk na torrent.

Ocjena: 8/10

9 rota na IMDB-u
Sovjetsko-Afganistanski rat

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *