Svi Sveti

Blagdan zajedništva

Svi Sveti, ili kako mi u Slavoniji nekako zbrzano kažemo pa ispadne Sisveti za mene je uvijek bio početak onih nekih pravih mrzlih vremena. Studenih. Baš se uvijek fino potrefi pa studeno doba počne prvog studenog.
Znam ono ko’ klinac, pa sabah zorom na groblje čisti grobovove. Brrr. Ona mrzla voda, prvi minusi.
Danas je ladno recimo. Pravo. A bilo je toplo ovih dana do te mjere da je na monitoru pisalo da je ovo najtopliji listopad u svekolikoj povijesnoj historiji čovječanstva. Al zato, eto ti brate sad minusi prvi. Izdađeš van, sunce ti žarko, ko’ da si izašao u hrvatski državni proračun. Sve sami minusi.

Ima ona neka izreka: “Sveta Kata, snijeg za vrata.” Sv. Kata dodje nekad krajem ovog mjeseca što je sad došao pa onda nije ni čudo da padnu prvi snijegovi. Mislim, kod nas kad 15. siječnja padne snijeg zimska služba panično se opravdava na lokalnom radiu: “Iznenadio nas snjeg!!!”
Ma oni su sami sebe oterali u beskrajnost.

Sinoć je bio Halloween. Mi zapadnjačka trendovska sranja gutamo ko slatke bakine kolače al ovaj helovin nikako da zaživi na Balkanu. Jedne godine, sjećam se, bio u Dolčeviti kao Helovin party, potrudio se bio Error pa zaklo nekakvih bundevi… ma kakve bundeve brate… nama jedino bilo bitno da se napijemo. Kao eto helovin. Napili bi se isto tako i za dan neovisnosti Bocvane. Ili dan borbe protiv alkoholizma. Isto tako.

Halloween, inače, ako nekog zanima, je skraćeno od All-hallow-even, što je večer prije All Hallows’ Day iliti Svih Svetih. Kao što je logično zaključiti, ovaj fest svoje korijene vuče u ranoeuropskoj paganskoj tradiciji, pa je pronicljivošću papa Grgura III i Grgura IV, kršćanski Svi Sveti sa 13. svibnja pomjeren na današnji dan, odnosno 1. studeni.

Ja sam svoju vozačku izvadio na helovin jedne godine. S nepunih 18 godina. Da da. Svi su vikali da je to nemoguće a ja sam samo mahao ružičastim corpus delicti.
Jednom prilikom u jednoj, nazovimo je kafani, prije je derivat kafića i kafane, sjedio policajac van dužnosti i priča mu moj prijatelj kako sam ja eto dobio dozvolu a još mi ni 18 godina.
Kad se drot naljuti! Ma bježi pa nije glupa PU Brodsko-Posavska, pa šta se mi šprdamo sa policijom tolko.
Puko meni film, izvadim ja opet corpus delicti pa reko: “Gledaj datum, sunce ti tvoje i gledaj godinu rođenja!”
Nakon što se malo bavio matematikom samo reče: “Jebote, pa mi jesmo glupi kad je ovo moguće!”

Aj kolika je Jahorina planina. Tko može, a ako nije, neka ode na groblje i svojim pokojnima zapali svijeću, a ko ne može nek uči il radi.
Pozdrav.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *