Kako snimiti istinit film a ne biti izdajnik?

Rat uživo

Pao mi pod ruke DVD jedan s naslovom “Rat uživo”, pa sam prvo pomislio da su to dokumentarni prilozi Senada Hadžifejzovića o ratu u BiH 1992-1995, međutim profulo sam i protagonistu filma a i rat a i žanr.
Nit je Senad, već Dragan Bjelogrlić, nit je bosanski rat, već “bombardovanje Srbije i Čačka 1999” a žanr je komedija.
Ja volim srpske filmove. Pogotvo komedije. Znaju Srbi napravit dobru komediju. Za to su maheri. Ako ikad budem snimao komediju, otić ću u Beograd, okupit neke filmaše dat im svakom po litru šljive i odvest ih na cigane pa nek mi snime film.
Tako da sam i ovaj sa guštom odgledao.

Naime o čem se radi. Sinopsis što bi rekli u svijetu filma.
Filmska ekipa u proljeće 1999. snima film, i naravno muku vode s financiranjem, Ministarstvo kulture, ovo-ono i jedan Amerikanac koji je odlučio uložiti svoja sredstva u snimanje filma. Na snimanju filma pojavljuje se Mileta (Aleksanda Berček), organ Službe Državne Bezbednosti koji traži Amerikanca Harveya (Dary Haney) pošto gdin. Amerikanac radi za strane agenture koje nisu naklonjene otadžbini. Navečer počinje bombarodvanje od strane “povampirenih udruženih neofašiststičkih zločinaca” poznatih kao NATO.
Producent Sergej (Dragan Bjelogrić) spašava živu glavu Harveyu od rulje koja hoće linčovat Amerikanca. Kako Amerikancu ne gine likvidacije od strane SDB-a, Sergej dolazi do briljantne ideje. Snimit će film o ratu za vrijeme rata, o ljubavi Amerikanca koji je zarobljen u vrtlogu rata i Beogradjanke u zemlji koja nije nikako naklonjena Amerikancima. Tako će spasiti prijatelja Harveya, vratiti Harveyevu lovu koju je zaplijenio SDB a i patriotskim filmom u vrijeme rata osigurati financiranje Ministarstva kulture.
Saziva presicu gdje obzanjuje svoj naum i sutra dan pada prva klapa filma pod budnom pratnjom agenta Milete.

Film počinje kao komedija a kasnije sve više prelazi u dramu, što je po meni odlično izvedeno. Naime, ne mislim da je film izgubio nit nego je baš svaki rat takav. Počinje kao komedija (sve je ono smješno nekako – podrumi, babe koje jebu agresore, paničari) a kasnije postaje drama (ljudi ginu jebiga).

U filmu je ubačen jedan zanimljiv detalj. Naime scenograf Aca (Milorad Mandić – poznat po uvijek urenbesnim ulogama – Viljuška u “Lepa sela, lepo gore”, Radovaniz “Mrtav-ladan”, Kokara ti-mala-da-šutiš iz “Sivi kamion crvene boje”) dobiva poziv u vojsku da ide na Batajnički aerodrom pravit makete.
Po završetku bombaridranja NATO je slavodobitno izjavio kako je gotovo uništio Vojsku Jugoslavije. Jest al u kurcu.
Naime, gledao sam jedan dokumentarac na nekom njemačkom kanalu o “maketama”. Naime Srbi su ko mutavi štancali makete u prirodnoj veličini migova, tenkova… NATO bombarderi su uništavali te ciljeve misleći da se radi o pravim migovima i tenkovima. Čak je jedan časnik NATO-a, Njemac, pričao kako su se iznenadili kad su skontali da je većina srpskih migova i tenkova neoštećena a da su pametne bombe gađale limene makete. Bili su toliko dosjetljivi, pošto su znali da NATO avioni raspolažu termooptikom, da su recimo unutar maketa tenkova palili vatru da bi se dao privid da motori tenkova rade, ili da su ispaljivali projektile.
Navodno su tu tehnologiju prodali i Saddamu u zamjenu za, Bože moj, naravno naftu. Al jebiga, Ameri zgazili Irak kopneno.
Inače, ako nekog zanima, to je jedna od briljantnih ideja koja datira još iz doktrine opšte narodne odbrane JNA. Ako netko kod kuće ima Vojnu Enciklopediju ili Vojni Leksikon neka malo prelista. Imaju sličice kako od pruća napravit “vampirske zube” (tenkovske blokade), ili kako od lima sklopit tenk. Jebiga našicaš toga oko granice ko mutav, šta zna napadač jel to pravo ili nje.

Kod većine srpskih filmova uvijek ima neka pjesma koja mi ostane u glavi sto godina. Kad sam gledao “Profesionalca” godinu dana sam pjevao “Pada, pada, pada vladaaaa…”. I sad je znam nekad zapjevat.
U ovom filmu je pjesma “Haljinica boje lila” koju je napisao Nikola Pejaković(pojavljuje se u filmu kao svirač, inače poznat po ulozi Halila u Lepa sela, lepo gore i po legendarnoj ulozi Koleta, “Cock Nicola”, vozača hladnjače u “Mrtav-ladan”)

Pa kao što je običaj u zadnje vrijeme, samo za odlikaše, download sekcija:

Rat uživo – Haljinica boje lila.mp3

I naravno, Rat uživo @ IMDB

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *