Jagshemash!

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Dugo vremena Kazahstan je bila zemlja koju sam ja uspoređivao sa Hrvatskom. Naime, susreti mojih prijatelja, kolega, poznanika s zapadnjacima (a poglavito Amerikancima) često je završavalo pitanjem stranaca “So, where is this Crorussia?!”
Pa eto koliko su stranci glupi – pa neznaju gdje je Hrvatska – zemlja Tesle, purice s mlincima, kulina, sinjega mora i tra-la-la.
A mi kako smo po prirodi najpametniji narod svijeta (kod nas samo glupaci idu na fakultete da još uče – što pokazuju i statistike) mi naravno znamo sve.
Onda bi ja tako, baš Kazahstan uzimao za referencu.
Pa postavim pitanje sugovorniku.
Koji je glavni grad Kazahstana?

Gdje se nalazi Kazahstan?
-Tamo negdje kod Rusije (svi su -stanovi kraj Rusije, doi!)

Po čemu je Kazahstan poznat?

Koliki je površinom Kazahstan?

Glavni grad Kazahstana je Astana (dugo vremena sam bio u zabludi da je to Alma-ata, današnji Almaty koji nije glavni ali je najveći grad u Kazahstanu (cca. 1.2 miliona stanovnika), površinom je brate velik kao pola Europe, a poznat je po Baykonuru koji je za svemir jednako važan kao Cape Canaveral.

Ipak Kazahstan je na kartu svijeta donio Borat, odnosno Sacha Baron Cohen, domaćoj publici poznat još kao i Ali G – brtianski “crnac” hip-hoper, Brüno – austrijski gay modni reporter i naravno Borat – kazahstanski novinar.
Uostalom svi znaju tko je Borat pošto je to u svijetu filma sada vijest broj jedan.

Upravo sam sada došao iz kina (danas je bio prvi dan projekcije), ne idem često u kino, al Borat mi je još miljenik od Ali G showa.
Film počinje u Boratovom rodnom gradu u Kazahstanu koji je stvarno komično izgleda – međutim tragično da sam ja slična sela vidio u istočnoj Bosni. Unutrašnjost Boratove rodne kuće izgleda kao da su precrtali dnevni boravak stana u jednoj obiteljskoj kući koju mi je htjela iznajmiti jedna žena (samo bez krave unutra).
Smješno je to, al takve stvari se mogu čak i kod nas naći.
I tako dok se mi smijemo Kazahstanu, ni ne pojmimo da se tako i drugi smiju nama. Auto Homera Simpsona je sklopljen u Hrvatskoj od ostataka dijelova za ruske tenkove. Kad sam ljetos bio u SAD-u, Hrvatsku misicu na nekom natjecanju su išprdali na tjednom showu koji se zove The Soup.
A da ne spominjem da Borat priča bolje engleski od mr. Aj-tinks-Blaža Sliškovića – Bake.

Film je presmješan i stvarno nije štedio ništa. Borat nije poštedio nikog. Židove, feministkinje, kauboje, pentakostalce, američke tinejdžere… apsolutno nikog.
Humor je… South Park na stereodima. Međutim mislim da najbolje prikazuje kako na nas istočnjake gledaju zapadnjaci.

Sinopsis napokon. Dakle Borat dobiva nalog od ministra kulture da ode u najbolju zemlju u svijetu (U, S and A) da snimi dokumentarac od koje Kazahstanci mogu puno naučiti. Iako je Kazahstan velika i lijepa zemlja (za razliku od šupaka Uzbekistanaca) ima problema – političkih, gospodarskih i židovskih.
Borat i producent Azmat idu u New York snimit dokumentarac. Kada Borat na TV-u vidi CJ Parker koja živi u gradu Baywatchs (kasnije saznaje da se zapravo zove Pamela Anderson) nagovara producenta da putuju u Kaliforniju jer tamo ima boljih stvari nego u New Yorku, poput Pearl Harbora i Texasa.
Nekako nagovara producenta, međutim u strahu da Židovi ne ponove 9-11, kupuju za 700$ stari sladoledarski kamiončić i kreću put LA-a.
Čak su ubacili malo i Brege u sountrack i to Ederlezi.

I uz sve gore napisano, film treba svakako pogledati i malo razmisliti. Jer kako bi rekao jedan naš domaći filmski kritičar – Borat – to smo svi mi.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *