Dozvolite da se obratimo

Televizijska emisija koja se prikazivala redovito svake nedjelje s početkom u 9.05 (…)
Leksikon YU Mitologije

Srećom il nesrećom (prije srećom) ja spadam u onu generaciju koja se socijalizma sjeća slabo i/iliti trljavo. Ja svoje slike iz tog perioda vežem za Gorbijevu fleku s TV ekrana, Branku Kockicu i naravno jednog jedinog i nikad prežaljenog Somboleda.
Jest da sam imao 7 godina kad se Somboled povukao iz naših trgovina al dan danas se sjećam da je to bio predivan sladoled. Al đabe ti.
Evo sad sam ukuco somboled u guglu i imam šta vidit – logo. Nadam se da će ga Dukat vratit u naše trgovine.

Uglavnom ja se “Dozvolite da se obratimo” jednostavno ne sjećam. Dakle malo sam se informirao i vidio da je to emisija JNA o životu u Armiju i tako. Nedjeljom, termin kada danas idu “Plodovi zemlje”. Ipak je u staroj SFRJ vojska bila itekako veća industrija nego poljoprivreda.

No eto iz svog malog istraživačkog rada vidio sam da je to koncept emisije gdje se furala JNA propaganda, novosti iz Armije i nezaboravni filmovi ratne tematike. I naravno muzički program. Čak sam posredstvom kuma dobio spot Magazina – Sve bi seke ljubile mornare gdje Magazin veselo pjeva na nekoj armijskoj tribini pod velikim srpom i čekićem.

Čemu sve to vjerovatno se dosad pitate.
Pa eto već sam se hvalio kako sam pribavio kablovsku TV i tako hrpu beskorisnih treš kanal među kojima i nezaboravni RTS – Radio Televizija Srbije.
Uglavnom sinoć kasno, patila me insomnia, a program je bio užasan. Nešto pornića i sto iljada repriza.
I uglavnom tako na RTSu neka emisija o Vojsci Srbije. Kasnije doznam da je to emisija pod nazivom “Dozvolite…” (vjerovatno se po raspadu JNA emisija zvala Dozvolite da se…, a sada kako je Srbija nedavno izgubila i mornaricu – samo “Dozvolite…”)
Uglavnom tako malo pomalo pogledao sam cijelu emisiju.

Srbi su narod koji se diće dugom vojnom tradicijom. Stara je poslovica Rado ide Srbin u vojnike. Poznato je kako se u ruralnim krajevima za odlazak sina u Armiju pravi fešta. Onaj koga nesposobnog za vojsku proglase – nesposoban je i za ženidbu. S druge strane, poznata je (ne)uspješnost te vojne tradicije. Na kraju krajeva o tome govori i povijest – od Kosovske bitke do fijaska iz nedavne prošlosti.

JNA je pak bila Armija iliti vojska koja je bila toliki glomazan aparat toliko da se govorio da SFRJ nema Armiju, nego da Armija ima SFRJ. Imali su svoje ljude u partiji, a bili su gotovo neovisni o civilnom sektoru. Imali su svoje sve – od vojnih bolnica pa čak do leksikografskog zavoda.
Raspadom SFRJ raspala se i JNA. Jednom velika (pa mogu reć i respektabilna u svijetu) Armija raspala se u krvom ratu u Hrvatskoj i Bosni.
Al eto ipak ostali su i dalje nekakvi rudimentarni ostaci, poput emisije “Dozvolite…”

Bila je recimo zanimljiva reportaža o tome kako Vojska Srbije demilitarizira svoje granice. I baš predavanje jedne karaule od strane vojske u ruke MUP-a. Na ceremoniji demilitarizacije i posljednje karaule prema našoj zemlji (karaula se nalazi negdje na području između Save i Dunava, dakle oko Šida) bila su prisutna dva generala – general Vojske Srbije i general oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na pitanja novinara odgovarali su službeno i uzdržano. Vjerovatno su tako i izgledali prvi susreti francuske i njemačke vojske 50ih godina prošlog stoljeća. Ukoliko je uopće novoosovana njemačka vojska uopće bila na granicama.
I onda je Europa, kao sada od nas, zahtjevala da se granice demilitariziraju i da se gradi nova mirnodobska Europa.
Vojnici koji su se do nedavno gledali preko nišana, sada idu u zajedničke patrole. Ugroza, kakvih je prije bilo, kažu, više nema. Sada zajedno treba stat na rep organiziranom kriminalu.

U drugom prilogu ministrov izaslanik, u vojnotehničkom institutu govori o integraciji vojne znanosti i tih kapaciteta u civilni sektor.
Na smotrama zapovjednici, odnosno komadanti, govore o smanjenju vojske, profesionalizaciji, NATO standardizaciji i ulozi vojske u mirovnim misijama u svijetu.

Vremena se, očigledno mjenjaju. Srpska vojna tradicija umire.

A umrijet će one nedjelje kada bude posljednja epizoda “Dozvolite…”.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *