Vrelo Bosne u jesen

Prije par godina sam bio u Bosanskom Šamcu na mjestu gdje se Bosna ulijeva u Savu. Sava dalje u Beogradu u Dunav, a Dunav u svojoj delti na rumunjskoj obali u Crno More.
Iako sam odrastao u gradu na Savi, nikad nisam bio na izvoru Save u Sloveniji (odnosno na mjestu gdje se spajaju Sava Dolinka i Sava Bohinjka), a bogami nisam ni bio ni na Kalemegdanu da gledam gdje se Sava ulijeva u lijepi plavi Dunav.
Zapravo kad razmislim, nisam vidio ni jednoj rijeci izvor i ušće sve do danas.

Vrelo Bosne spada u jednu od turističkih atrakcija u Sarajevu. Nalazi se na Ilidži a iz grada je najlakše doć (sem naravno taxijem) tramvajem koji vozi, naravno do Ilidže, a za tim tramvajem se isplati i potrčat (jer stara narodna mudrost veli: Ne valja trčat za ženom, ni za tramvajem. Osim ako ne ide na Ilidžu. Dakle ako ugledate tramvaj s brojem 3 u Sarajevu, onda možete potrčati za njim. Al nisam skonto nikad dal se to odnosi i na žene. Dal treba trčat za njima ako i one idu na Ilidžu?)
Dakle. Kada dođete na Ilidžu na okretište, prošetate se do Aleje i onda samo Alejom dolje 3km ili uzmete fijaker (koji košta od 8-10KM).
Ako ne uzmete fijakere, imate realnu šansu da putem ugazite u konjsku balegu, a s druge strane ako uzmete fijaker, kočijaš vas može uveseljavati sexy vicevima.

Uglavnom da ne serendam dalje, evo par sličkica:

Nisam skonto zašto je geslo francuske vojne inžinjerije postavljeno na vrelu Bosne. Logično je zaključiti da su oni tu imali svoje prste u posljeratnoj obnovi.

Kao pravi vođa puta, pripremio sam kartu odredišta. Odličnu mapu/kartu Sarajeva možete naći ovdje

I naravno, kako završiti drukčije nego uz fildžan fine bosanske kahve.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

One thought on “Vrelo Bosne u jesen”

  1. A jel se djecurlija jos uvijek kace na fijaker, ili su imdohakali, jedno vrijeme poceli su postavljati eksere na zadnju osovinu tocaka tako da je bilo nemoguce svercovati se do vrela Bosne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *