Nema Tito, ima Boga i nova nafaka

Zabranjeno Pušenje: Hodi da ti čiko nešto da

Ima jedna trafika na Grbavici koju ja besprijekorno volim. Osim što je tamo moguće kupit sve moguće tiskovine s prostora ex-YU i sve moguće iole važnije tiskovine iz ostatka svijeta, tu je nezavidna kolekcija žvaka, duhanskih proizvoda i naravno nezaobilaznog trafikantskog izdavašta.
Uglavnom za, eto već današnji dan (16. studeni) je najavljen izlazak novog albuma Zabranjenog Pušenja – Hodi da ti čiko nešto da, a ja sam ga već kupio 15. na istoj trafici (oriđiđi dupli CD se prodaje na kiosku za 7KM). Inače ovaj sistem prodaje novih albuma je, koliko ja znam, prvi primjenio Bajaga s albumom “Šou počinje u ponoć”. Kad razmislite to je na Balkanu zapravo najbolje što se može napraviti. Naime, ako pošaljete CD u music shopove, napravit ćete znatno manji tiraž, album će biti mnogo nepristupačniji zbog cijene (cca. 100 – 130 KN odnosno oko 20KM u BiH), a ako prodajete dupli CD na kiosku za 7KM sjebali ste i pirate koji za dva CD-a u pravilu traže 10KM.
Zarada veća, veći tiraž, manje piratluka, ljudi imaju originale… ma đe ćeš bolje.

Zabranjeno Pušenje je bend koji ja slušam od svojih najranijih rokerskih dana (mlad, nadobudan i masne kose). A i kad sam došao u Sarajevo puno mi je njihov rad pomogao u savladavanju sarajevskog žargona.
Ali hakija, nikad neće sa Bara, sa Bara se niko ne vraća…. Nikad nisam mogao skontat šta su Bare dok nisam ovdje došao. Pa groblje, šta bi bilo.

Uglavnom, album jel. Pa eto stigao sam samo preslušat jednom album. Album je prije sličniji predzadnjem “Agentu tajne sile” nego zadnjem “Bog vozi Mercedes” koji je po meni jedan od najboljih albuma Zabranjenog Pušenja. Po meni nije ni do koljenaMercedesu, al opet meni ni taj album nije odmah legao već par godina kasnije.
CD je inače, kako sam gore naveo, dupli iliti dvostruki. Disc 1 se zove Se kličem Mujo, a disc 2 Se kličem Suljo.
Pa eto al uglavnom daleko da je loš. O to svakako ne. Međutim morat ću ga pozornije još koji put poslušat da bi stekao iole kakav obejktivan dojam.
Naslovna stvar, koja se već mjesecima vrti po svim mogućim radio i TV stanicama je“Nema više”, pjesma za koju je riječi napisao bh književnik Nenad Veličković a zorno opisuje trenutnu situaciju u BiH. Kao da ste upalili dnevnik na FTV-u ili BHT1 ili kako ja popularno zovem bh dnevnike – Suicide Daily.
Nema više je inače, osim što je naslovna stvar novog albuma Zabranjenog Pušenja, ujedno i naslovna pjesma novog filma Jasmina Durakovića “Nafaka” čiji je soundtrack radilo upravo Zabranjeno Pušenje. A i Nafaku, koja igra u sarajevskim kinima, namjeravam uskoro pogledat.

Razveselila me još jedna numera na albumu, a to je obrada pjesme Arsena Dedića “Takvim sjajem može sjati”. Arsen se pojavljuje na album kao gost i to kao dirigent i aranžer gudačkog kvarteta na upravo tvoje pjesmi. Inaće ovu pjesmu je u duetu Arsen jednom pjevao sa Borom Čorbom Đorđevićem.

Uglavnom, evo opet male download sekcije, opet samo za odlikaše:
Zabranjeno Pušenje – Nema više.mp3
Zabranjeno Pušenje – Takvim sjajem.mp3

Zabranjeno Pušenje – Nema više (spot)

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *