Napisat ću libreto

Danas sam gledao u Narodnom Pozorištu “Ljubavni napitak”Gaetanoa Donizettia i odmah mi je pala genijalna ideja da napišem libreto.
Danas blogeri knjige izdaju, zbirke pripovjetaka, poeziju i tako to, al koji je bloger napisao libreto za operu?
Mislim da to još nikome nije palo napamet.

Prva scena, prvog čina.
Ulazi na scenu tenor koji pjeva “Inati se Slavonijo”, obučen tradicionalno slavonski i prate ga tamburaši.

Eto toliko sam smislio za sad. Mislim – znam da i nije nešto al je početak. Ja bih kao autor mogao imati i cameo ulogu. Recimo ja bih mogao bit pijanac iz birtije.
I tamburaški orkestar bi imao pravi.

Nego, u Ljubavnom napitku nadrilječnik Dulcamaro prodaje razne eliksire i pravi brdo love na tome da prodaje ljudima muda pod bubrege. Tako je i nesretnom pačenićkom junaku opere prodao famozni ljubavni napitak oliti eliksir.
To me podsjetio na jednu blog epizodu ovog mog skromnog bloga pod nazivom “Dobojski licimuri i pederi!” koja je real-life situation zapravo.
Naime, ja sam putovao u Sarajevo iz Broda i u Doboju je u autobus ušao neki lik koji je bio isti ovaj Dulcamaro naš, samo što nije ovako bio grandiozan i pompozan al je svejedno imao priču. Prodavao je nekakve kreme koje su liječile apsolutno sve. Gangrenu, sifilis, kugu, artritis, reumu, AIDS, kapavac, mononukleozu, gripu, rak – uglavnom svaku bolest za koju moderna medicina ima latinske nazive + par nekih koje čak ni ova naša zapadnjačka medicinana nije prepoznala (najčešće bolesti psihosomatskog karaktera, začinjenje s dosta urbanih legendi, lokalizama i mrvicom endemskih boleština).
Evo recimo scena za moj libreto. Naime mladi Šolja putuje u Sarajevo autobusom i tu se sad dogodi dosta nekakvih dogodovštini opjevanih. I onda u jednoj sceni ulazi Dr. Dobojlija koji prodaje kreme koje liječe sve. Ulazi on u autobus bas u pastiroskom odijelu s torbom punom kremica i prati ga zvuk šargija
Oj putnici moji bolesti je kraj
Došao sam ja – dobojski zmaj
Vad’te pare, sučite rukave
Bolesti sad bacite u zaboraveeeee!

Pa onda preuzmemo jednu scenu iz Ere (s onoga svijeta dakako).
O Hercegovcu koji je došao u Sarajevu
Vidjeli ste dođoh odozdola
Od krajeva što su blizu mora
Jer ja sam Ero!!!!
Sa onog kantona….

I eto ti libreta….

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

One thought on “Napisat ću libreto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *