Camouflage, things are never quite they seem

(…)
Just then I heard a twing snap and I grabbed my empty gun
And I dug in scared while I counted down my fate
And then a big marine, a giant with a pair of friendly eyes
Appeared there at my shoulder and said: “Wait!”

When he came in close beside me he said: “Don’t worry, son, I’m here
If Charlie wants to tangle now they’ll have two to dodge”
I said: “Well, thanks alot, I told him my name and asked him his
And he said: “The boys just call me Camouflage”

Ohohoho, Camouflage, things are never quite the way they seem
Ohohoho, Camouflage, I was awfully glad to see this big marine

Stan Ridgeway – Camouflage
Album: Songs that made this country great, 1992.

Kamuflaža je metoda koja vidljivim organizmima ili objektima pomaže ostati neprimjetanima u pozadinskom okruženju. Primjeri za kamuflažu su tigrove šare ili odore modernih vojski. Kamuflaža je forma obmane. Riječ „kamuflaža“ dolazi od francuskog ‘camoufler’ što znači „prerušiti se“.

Kamuflaža se kako sastavni dio moderne vojne taktike pojavila nakon povećanja preciznosti i vatrene moći krajem 19. stoljeća. Usprkos pokazanoj vrijednosti kamuflaže, sve do 20. stoljeća, vojska su koristile jarke i upadljive boje impresinog dizajna. Time su mislili zastrašiti neprijatelja, bodriti povezanost jedinica, dozvoliti lakšu prepoznatljivost jedinica u „magli rata“ i privuči regrute.
Kada su ove odore počele pokrivati tijela muškaraca u dugim povlačenjima preko bojišnice – došlo je do promjene.

Izbijanjem prvog svjetskog rata, gotovo sve vojske počele su prijemnjivati kamuflažu koja je bila jednoobrazna – korištenje zemljanih boja. Britanci su prvi, već u 19. stoljeću počeli primjenjivati kamuflažnu boju neutralnih tonova, takozvanu kaki boju na svojim ratnim pohodima u Indiji.
Ubrzo nakon Britanaca, Amerikanci su počeli primjenjivati odmah početkom 20. stoljeća također kaki boju za svoje odore.
Francuzi su pak, sve do početka prvog svjetskog rata zadržali karakteristične crvene unifrome. Kasnije većina europskih vojski preuzima neutralne kamuflažne boje za uniforme.

Današnja kamuflažu koju mi poznajemo („tigrove šare“) se počela masovno primjenjivati tokom zadnje velike njemačke ofenzive u Ardenimau zimu 1944/45., tako da su slike koje su obilježile tu operaciju (Wacht am Rhein / Straža na Rajni) njemački vojnici u kamuflažnim uniformama sa šarama, vidno oskudno odjeveni za zimu što je ukazivalo na krah Trećeg Rajha. edan od zaštitnih znakova Jugoslavenske Narodne Armije bila je tzv. sivo-maslinasta boja (SMB).
Gotovo sve stvari u JNA su nosile SMB, vojne odore, vozila, poljski telefoni…
Kao što je krah Wermachta obilježila ardenska „šumska“ uniforma, tako je i JNA na kraju u zadnjim očajničkim pokušajima rekonstrukcije i eventualne moderznizacije počela tu i tamo primjenjivati nove kamuflaže uniforme da bi javnost u Srbiji dobila sliku nove „(ne)boljševičke“Armije. Tako je pozanta slika ratnog zločinca (trenutno na suđenju na ICTYU u Den Haagu) majora Veselina Šljivančanina koji je paradirao Vukovarom u studenom 1991. pred novinarima u novoj kamufažnoj uniformi sa šarama gdje je na grudnom đepu bila prišivka s jugoslavenskom zastavom i natpisom na engleskom „Yugoslavia“ koja je očigledno trebala aludirati na „mirovnu“ ulogu JNA po uzoru na odore međunarodnih mirovnih snaga.
Međutim JNA već odavno nije bila jugoslavenska, narodna nikako a sve manje i manje je bila armija.

Prvi hrvatski vojnici, u početku gardisiti MUP-ovog Zbora Narodne Garde, kasnije vojnici HV-a od samog početka agresije na Hrvatsku koristili su kamuflaže odore sa šarama.
Kako je početak hrvatske vojske bio trnovit, koristio se svaki mogući materijal za izradu uniformi, a najpoznatija su bila dakako šatorska-ceradna krila sa šarama.
Dezen sa šarama je bio trademark ZNG-a, kasnije HV-a do te granice sa smo mi, kao klinci, svemu što je nosilo kamuflažne davali epitet „gardijsko“. Tako smo svi imali sašivene „gardijske“ prsluke.
Danas HV koristi francuski „Lizzard“ dezen i stari američki „Woodland“.

Današnji dezen sa šarama počeo se korstiti masovno u modernim vojskama u 70-im godinama prošlog stoljeća.

Neki dan sam vidio vojnike nove BH vojske, tj. vojnike Oružanih Snaga BiH. Sve donedavno u BiH su postojale dvije vojske – Vojska Republike Srpske i dvokomponentna Vojska Federacije BiH (bošnjačka ex-ARBiH i hrvatska, ex-HVO).
Zadnjom reformom vojske, ukinute su entitetske vojske i formirana je vojska na državnom nivou tako da su vojnici dobili nove jedinstve unifrome.
Nove unifrome su zanimljivog dizajna, iako meni ružne – očigledno je da su efikasne.
Uniforme, kako što je vidljivo na slici, su „pikselizirane“ što meni izgleda smješno – kao da su vojnici ispali iz neke loše Atarijeve igrice.

Službeno ovaj dezen se zove MARPAT – MARine Disruptive PATtern i najnoviji je dezen koji upotrebljavaju američki marinci. U teoriji, ovakav dezen je učinkovitiji od klasičnih šara zbog načina na koje ljudsko oko djeluje na pikselizirane slike.

U skoroj budućnosti vjerovatno će vojna industrija patentirati nevidljive odore po uzoru na „predatora“, jer se već ionako u vojnim kuloarima šuška da Amerikanci imaju razvijen protip takve odore koja radi po principu refleksije pozadinskog okruženja.

Reference:
Military camouflage @ wikipedia
MARPAT @ wikipedia
Nove jedinstvene vojne uniforme @ superbosna.com
Official USMC Issue Woodland MARPAT MCCUU Uniforms
Digital Camouflage in the 21st Century, CADPAT and MARPAT

Download:
Stan Ridgeway – Camouflage.mp3

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *