Beerfest

Ljetos dok sam boravio u US of A, na TV-u se uveliko vrtio foršpan za Beerfest, najnovji uradak grupe Broken Lizard.
Nažalost premijera filma je bila najavljena za 26. kolovoza, na dan kad sam imao let nazad na brdoviti Balkan.

Broken Lizard je ekipa koja je, barem meni, najpoznatija po tome što su napravili genijalnu komediju Supertroopers, a koliko mi je poznato, imali su prste upetljane i uDukes of Hazzard.

Ukratko o čemu se radi. Dva brata odlaze u Bavarsku na Oktoberfest gdje otkrivaju tajnu olimpijadu u ispijanju piva, nešto poput pivskog “Kluba boraca”. I da dalje ne bude spoilera… pogledajte film.

Beerfest je ultimativni cugerski film.
Inače, ja sam američku fascinaciju cugerskim igrama ili kako to oni kažu “drinking games” otkrio kada sam se jednom zapio sa skupinom Amerikanaca, Kanađanima, jednom Australkom i jednim Švedom kada sam prvi put došao u Sarajevo u ljetu 2004., u jednom sarajevskom hostelu.
Meni kao hard-core Šolji nije bilo jasno što bi se trebalo išta igrat kad se pije, međutim bilo je zabavno kada smo ispijali politre sarajevskog piva i pjevali neke pjesmice, a ja sam dakako bio najgrlatiji kad sam pjevao šokadiju.
Sjećam se da je ova ženska iz Australije pričala kako ima pet (5) putovnica. Novozelandsku, UK, Kanadsku, Američku i Australsku. Nekako je ona to logično bila objasnila…. da je australka, slučajno rođena na Novom Zelandu od oca Kanađanina koji je imao ujedno i US državljanstvo i od mame engleskinje. Ja pod utjecajem velikih količina sarajevskog piva nisam popušio tu priču pa sam ju optužio da je ona comonwealthova Mata Hari na tajnom zadatku u Sarajevu.
Kasnije sam joj ponudio brak uz razmjenu putovnica – ja njoj hrvatsku a ona meni bilo koju od ovih anglo-saksonskih. Nije prihvatila.

No da se vratim na film. Daklem, film je cugerski kao što sam napomenuo.
Komedija u stilu Broken Lizarda. Cuga i sirovi humor… kome se svidio “Supertroopers”, svidjet ćemu se i Beerfest. Iako je, moram priznati, za klasu lošiji od legendarnih vermontskih prometnih drotova.
Dakako to ne znači da je film loš. Naprotiv, smješan je, za one koji vole takvu vrstu humora.

Čak je i smješno onaj stereotipan pogled na razne nacije, toliko nekad forsiran u američkim komedijama, međutim u ovom filmu je to zaista dobro leglo. Kanađani u hokejaškim majcma, Englezi s tvrdim cockny naglaskom, plave sisate Šveđanke…
Jedna od zanimljivosti je i uloga Jürgena Prochnowa u filmu koji igra ulogu baruna von Wolfhausen. U jednom trenutku Njemci iz podmornice promatraju američki tim. Odjednom nastaje pomutnja u podmornici, nakon čega se barun smiri i konstatira da se loše osjeća u podmornicama, pošto je imao loše iskustvo prije. Inače ovaj glumac je glumio kapetana podmornice u legendarnom Das Boot.

Pa što reći na kraju.
Neznam dali je Beerfest doplovio u naše videoteke, ukoliko je, a volite pogledat blesavu komediju, svakako pogledajte.
Ako imate flat rate, dodajte torrent za download.
Isplati se pogledat.

Beerfest Trailer

httpv://www.youtube.com/watch?v=4ZBJxhjqUgs

 

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *