Kirvaj u Dublinu!

Danas je sv. Patrick, zaštitinik Irske, inženjera, ljudi koji se boje zmija i zaštitnik protiv zmijskih ugriza.
Zanimljivo je da je zapravo najveći Irac bio – Englez! Zamislite recimo da je sv. Sava – Hrvat!
To je otprilike ekvivalent.

Doduše… nije baš Patrick Englez… teško je govoriti o Englezima u ono vrijeme…. mislim da nije ni bio čak ni iz plemena Angla ili Sasa, nego starosjedilaca u tada romaniziranoj Britaniji.
Sv. Patrick rodio se u Scotii Minor, današnjoj Škotskoj krajem četvrtog stoljeća.
U tiđinerskim danima su ga baš oteli gusari i odveli u Scotiu Maior, odnosno današnju Irsku. Tamo ga je gospodar odredio za čobana i tada se Patrick približio Bogu.
Vratio se u Britaniju, odnosno pobjegao, pa je otišao u Galiju gdje se pripremao za svećenstvo.
Prema jednoj legendi, u snu mu se obratio jedan Irac koji mu je pružio pismo u kojem je pisalo: „Molimo te, vrati se i budi opet s nama!”.
Vraća se u Irsku, propovijeda Evanđelje i Irska postaje jedna od rijetkih zemalja koja prihvaća kršćanstvo bez prolijevanja krvi.
Iako je Patrick imao problema sa druidima, starim keltskim svećenstvom. Uveo je monaštvo koje će odigrati veliku ulogu ne samu u Irskoj nego i na europskom kontitetu.

Postoji legenda prema kojoj je sv. Patrick istjerao sve zmije, guštere, gmazove i šišmiše iz Irske. Danas ih u Irskoj nema.

Ako ste se ikad pitali, čemu djetelina oliti shamrock kao simbol koji se vezuje za Irsku i sv. Patricka… sv. Patrick je sveto Trojstvo objašnjavao na primjeru djeteline. Tako da je djetelina simbol Trojstva.

U Dublinu je danas kirvaj neviđeni. Ima više Iraca danas u Dublinu nego ih ima u čitavoj Irskoj tokom godine.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *