XIX Međunarodni sajam knjige i učila / IX Bijenale knjiga – SARAJEVO

Vjerni pratitelji Jimbloga jamačno znaju da ja, dakle Jimbo, redovito posjećujem sarajevski sajam knjiga. Ni ova godina nije bila iznimka. Ovaj sajam ostao mi je drag još od mog prvog posjeta 2005.
Šaroliki izbor knjiga, veliki broj izdavača i pristupačne cijene zahvaljujući sajamskom popustu. Bio sam par puta na Interliberu u Zagrebu koji se održava uporedno sa Info sajmom, međutim sjećam se da cijene baš i nisu bile najpristupačnije.
Za pristupačnost cijena na sarajevskom sajmu najviše se može zahvaliti izlagačima iz Srbije (kojih je veliki broj) koji prodaju knjige po znatno nižim cijenama od svojih kolega u Hrvatskoj. Dva su razloga za to. Prvi je naklada, koja je u Srbiji kud i kamo veća nego u Hrvatskoj a ljudi koji su bili u Beogradu osvjedočit će vam kako je tamo bukvalno na svakom koraku knjižara.
Drugi razlog je što Srbi za dosta knjiga uopće ne plaćaju autorska prava, odnosno tantijeme autorima.
Loše po autore – dobro po ljubitelje knjiga. Mogli bi se pozabaviti ovim pitanjem koje debelo zadire u moral, ali o tome možda nekad drugi put.
Malo sam slika pa eto…

Maple R80 Sport 1.8
Ovaj auto zapravo nema nikakve veze sa sajmom knjiga ali meni se svidio pošto sam prvi put vidio ovakvo vozilo. Ovo je naime kineska marka koja se nedavno počela prodavati u BiH. Navodno ovi modeli se prodaju samo u BiH jer ne zadovoljaju EU norme o ispušnim plinovima a BiH je jedina (ili jedna od rijetkih) zemlja koja nema uređenu legislativu o homologaciji vozila po EU normama. Nisam sto posto siguran za ovo, ali čini mi se da sam tako nešto pročitao u Auto Klubu.
Inače ja da nisam otprije znao da je ovaj auto kineski, ja bi pomislio da je kanadski. Zove se “javor”. I simbol mu je javorov list, baš kao na zastavi Kanade.
Neki kažu da ovaj auto ne bi uzeli ni da im daju đaba. Ja upravo suprotno mislim. Ako mi neko želi đaba dat, ja ću ga rado primit kao svoju privatnu svojinu. Obećavam i da ću bit odgovoran vlasnik. Mjenjat redovito vodu i ulje. Pa ako ima onih koji bi mi poklonili ovakav auto – lijevo pronađite moj mejl da se dogovorimo oko mjesta preuzimanja ovakvog automobila.

Zastave izdavača, a baš je lijepo vidjeti ovako hrvatsku zastavu kako se vijori pored slovenske.

Blagajna, kao što vidite, ulaz je pristupačan (cca 4 HRK).

Plato Beograd 
Ovo je prvi izdavač koji mi je zapao za oko. Vjerovatno zbog grčkog alfabeta. Njihova djelatnost je, koliko sam skontao, izdavanje filozofske literature i srodno (logično). Velik izbor i pristupačne cijene.

Hrvatski nakladnici
Moj cimer bi rekao da ja “glorificiram svoju državu”, ali po meni Hrvatska je imala najbolje štandove. Prvo što su svi nastupili kao Zajednica nakladnika i knjižara pri HGKkako ni jedna druga zemlja nije nastupila. Kolko sam vidio, Srbija je imala puno više izdavača koji su nastupali “standalone”, odnosno nisu bili udruženi.
Nadalje, hrvatski nakladnici su po meni imali najbolju prezentaciju a izbor knjiga je dosta dobar.
Petica od mene.

Bosanski jezik
Nisam slikao pojednične knjiga, ali ova mi je zapala za oko odmah. Ko’ zna, možda da sam imao ovu knjigu, ne bih polagao BHS 8 puta…

Libris
Domaći izdavač, koliko sam primjetio većina knjiga je vezana za Islam. Kulturu, teologiju, pravo, običaje…

Mate
Ovaj momak iz Stolca (on se ne zove Mate) je rekao da ako uslikam njegov štand i tako napravim reklamu da će dat popust čitateljima Jimbloga. Dakle idite tamo i recite da vas je Jimbo poslao i odmah tražite barem 50% popusta. Požurite, sutra je zadnji dan.

Crna Gora
Ovo je prvi put da je na sarajevskom sajmu Crna Gora nastupila kao samostalna država. Imali su doduše i najmanji štand, ali, Bože moj, svaki početak je težak. Zanima me kakav je bio prvi štand Hrvatske na sajmu knjiga u Frankfurtu…


Svjetlo riječi
Naš omiljeni franjevački izdavač…

British coucil
Pragmtični Britanci su odmah napravili rješenje za djecu. Napravili Kid’s corner. Šta će jadna djeca dok starci traže gdje se najeftinije prodaje Kama Sutra. Pa fino dođeš ovdje, ostaviš djecu da se igraju i crtaju.

Cambridge centar Banja Luka
Opet Britanci. Poprilično jeftine knjige na engleskom jeziku. Vido sam da dosta jeftino prodaju jedan opširni rječnik (“svinje su debele, knjige su opširne” – kako reće profesor iz “Profesionalca”) englesko-engleski.

Knjižara Hamidović
Ovi su uredili štand u bosanskom štihu sa ovom šargijom ili štali je i ćilimima i tako time.

To je sajam ukratko.
Prošli sajam je bio u znaku Dana Browna, ovaj je u znaku Orhana Pamuka. Gdje god dođete – Orhan Pamuk.
Kod Srba je odilčan izbor klasika, pogotovo filozofije puno ima koja je stvarno jeftina. Inače, Srbi su po pitanju filozofije bili uvijek ispred Hrvata. Tako je meni rekao profesor filozofije iz gimnazije, eto ako ne vjerujete, idite kod njega pa ga pitajte. On je župnik u Oprisavcima.
Hrvatski izdavači imaju fin izbor novije literature, samo što su cijene malo paprenije. Kod domaćih je, ja bih rekao, nešto na pola puta Hrvatska-Srbija.

U svakom slučaju, ako imate vremena i mogućnosti – posjetite sajam. I požurite, sutra je zadnji dan.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *