Rock’n’roll se čuje s tavana Kremlja

Danas je u 76. godini umro Boris Jeljcin.
Pokoj mu duši.

Počesto sam se pitao zadnjih godina gdje je nestao Boris Jeljcin jer kako je ostavio kormilo Rusije Vladimiru Putinu, više se ništa nije čulo o švaleru iz Kremlja. Dok njegov suvremenik Bill Clinton izdaje biografiju, mlati lovu držeći svakojake govore po svijetu, Borisa nema. Sklonio se u neku rusku vilu i pije vodku.

Boris Jeljcin mi je ostao u pamćenju kad je jednom službeno letio negdje dok je bio prvi predsjednik Rusije. Čini mi se da je čak letio u USA, ali nisam siguran. Uglavnom, pokojni Boris se nalio vodke u avionu, što nije bilo ni malo čudno pošto je bio poznat po tome da je volio potegnut. I uglavnom avion sletio, a pijani Jeljcin je izašao iz aviona i kako protokol nalaže, trebao je izać i stupit na crveni tepih. Ali kako se on nalio, priteralo ga pišat. Razumijem čovjeka. I sad čeka ga odbor za doček ili kako se već to zove, a on čim se spustio niz stepenice samo je skrenio ulijevo i odšetao do trapa aviona, izvadio johnsona i – popišao se po trapu!
Naravno da su to zabilježile i TV kamere. Nažalost nisam mogao iskopat nigdje tu snimku na jubito.

Bio je Jeljcin, ono što bi mi Slavonci rekli – baja. Volio je popit, popišat se na javnom mjestu, nasmijavo je Clintona svojim govorima, štipko je žene, hvatao ih za dupe. Čovjek veseljak, ali po meni ipak nedolično za predsjednika najveće države na svijetu.

Boris Jeljcin će ostati zapamćen u povijesti kao prvi predsjednik Ruske Federacije. Demokratizacija Rusije, omogućio je formiranje slobodnog tržišta, slomio je komunističku velesilu.
Ipak ne treba zaboraviti da Rusija zbog nespretne politike tranzicije (poput Hrvatske) i dalje osjeća posljedice. Mafija, nepravedna raspodjela državnih dobara. Jeljcin je počeo nesretni rat u Čečeniji. Rusi mu zamjeraju što je Rusija izgubila status velesile, zamjeraju mu što je previše popuštao zapadu o kojem je ovisio zbog kredita kojima je pokušao “krpiti” gospodarsko rasulo u zemlji.
Usprkos svemu, Jeljcin odlazi u povijest kao prvi demokratski predsjednik Rusije i čovjek koji je srušio SSSR.

Boris Jeljcin nije imao dva prsta ako niste znali. Kao klinac, s nekim svojim prijateljima se ušuljao u skladište Crvene Armije gdje su ukrali par granata. Dalje je sve jasno…

Jeljcin pleše

httpv://www.youtube.com/watch?v=Q5FIoocja4k

Sit tibi terra levis

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *