Komunisti, ovi-oni

Svijetsko prvenstvo?!
Sarajevo, Hrasno

U petak je bio dan antifašističke borbe i na prvom su pustili Bitku na Neretvi, što je mene poprilično razveselilo jer ja volim Yul Brynnera a i most u Jablanici o kojem sam pisao već jednom.
Pročitao sam onda negdje nekakvu polu-službenu izjavu valjda vlade i predsjednika kako partizani u većini nisu bili komunisti.
Ta izjava me poprilično zaintrigirala jer sam do tada bio u uvjerenju da su partizani u većini bili komunisti.
Kažu jedino je mračni Josip Broz bio mračni komunist i Staljnov kiborg agent sklopljen u mračnim labaratorijama NKVD-a u Sibiru koji je Jugoslaviju trebao pripremiti za sovjetizaciju.
A to da je Tito bio ruski agent pod imenom Walter Weiss, Židov iz Odesse to sam znao i prije. Kao to je očito iz onog njegovog specifičnog izgovora “n” kao “nj” ili recimo kad kaže:
“(…) mi ne skrećemo sa toga puta u svojoj poljitici…”
Kažu neki da je njegov izgovor specifičan zbog položaja Kumrovca (neposredna blizina Slovenije), pa da je puno još vremena proveo u SSSR-u, pa da mu je mati Slovenka. Taman posla. Walter Weiss allias Josip Broz je ruski agent.
Iako me uvijek kopkala jedna stvar.
A to je, zašto se onda kao Joki Broki posvađao sa Staljnom ako je bio njegov igrač. To je očigledno nekakva varka genijalna bila za tadašnji svijet koja se do dana današnjeg nije uspjela razriješiti.

A recimo koliko su partizani bili napredni za svoje vrijeme. Nisu bili komunisti a svi su nosili crveni zvjezdu na kapama.
I ja se slažem sa onom polu-službenom izjavom jer ako netko nosi crvenu zvjezdu na kapi ne mora odmah značiti da je komunist.
Jer evo danas recimo je među mladima užasno popularno nositi majce na kojima piše CCCP (to je ćerilićno za SSSR).
Što opet znači da ako netko nosi CCCP (odnosno SSSR) majcu, ne mora odmah značiti da je komunist, marksist, socijalist, maoist, titoist, staljinist, mason et cetera.

Zanimljivost jedna a baš je recimo vezana za to.
Cameron Diaz bila u Peruu istraživala drevni grad Inka Machu Picchu.
I odmah je izazvala skandal i to ni više ni manje nego modno-politički.
Naime, Cameron Diaz (“There’s something about Mary”) ima SMB torbu na kojoj je naslikana crvena zvjezda i ispod koje piše kineskim pismom:“Služite narodu”.
Taj slogan je najpopularniji politički slogan kineskog komunističkog vođe Maoa.
Navodno sada u velikim velebnim gradovima je to najnovija moda nositi torbe sa političkim sloganima, pa tako i naša mlada Diazova ima torbu sa maoističkim detaljem.
Međutim u Peruu su maoističke jedinice (“Sjajni put”) 80-ih i početkom 90-ih pobile preko 70.000 Peruanaca.
Pa baš nije zgodno da se nosaju maoističke maksime po torbama.
Mladu Diazovu su upozorili a što je ona dalje napravila to mi nije poznato.

A pitam se koliko je stvarno pametno nositi političke poruke po torbama, pogotovo još takvih režima.
Ajde ono tidžinersko “Hasta la victoria siempre” pa onda otisnuta Ernestova faca… to još nekako. Ernesto je bio poprilično cool lik, barem meni.
Ali zamislite da imate torbu za posao na kojoj piše: “Arbeit macht frei”.
Ili recimo dođe mala Diazova u Krapinu tražiti pračovjeka a na torbi ima ćerilićnim slovima otisnuto: “Bratsvo – jedinstvo!”

Mene bi zanimalo što bi bilo kada bi se recimo na majcu ili torbu dala otisnuti profil Marka Poncija Katona Seniora i ispod velikim slovima otisnuti: “CETERVM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM”
I onda otići u Tunis na ljetovanje.
Za one koji ne znaju, ceterum censeo… znači: “uostalom, smatram da Kartagu treba uništiti”. (ovo “Carthaginem esse delendam” je ni više ni manje nego akuzativ sa infiinitivom)
Rečenica s kojom je Marko Poncije Katon Stariji svaki govor u Senatu počinjao i završavao.
Na njemačkom još bolje zvuči: “Im Übrigen bin ich der Meinung, dass Karthago zerstört werden muss”
Kartaga je grad u Tunisu s kojima su Rimljani ratovali u više navrata (punski ili kartaški ratovi… to kartaški ratovi mene je uvijek asociralo kao da su se gađali špilovima karata na bojnom polju). Uglavnom ratovali su Rimljani i Kartažani, bio je tu i Hanibal koji je došao ante portas sa svojim slonovima preko Alpi… long story short – na kraju su Rimljani uništili Kartagu tako što su je preorali moćnim plugovima i zasolili zemlju da više nikad ništa ne izraste.
Malo je pak poznata druga Katonova slavna izjava:
“Kupus nadmašuje svako drugo povrće. Može se jesti sirov ili kuhan. Sirovi kupus treba začiniti kvasinom.”
Sad možda to izgleda blesavo što sam uopće spomenio, međutim nisam ja ovo bezveze napisao.
Osim što je kupus zakon i sve to, čak i kupus ima političku poruku.
Naime, Marko Poncije (nikad nisam bio načisto dali je Poncije ili Porcije?) Katon je bio žestoki zagovornik tradicionalizma i gnušao se utjecaja helenizma koji je bio sve prisutniji u Rimu.
Pod helenističkim utjecajem Rimljani su pravili gozbe i gostili se razno-raznim jelima (međuostalim naravno, nije to bila bit helenističkog utjecaja) a Marko Poncije/Porcije Katon Senior je zagovarao kupus jer je smatrao da je Rim jak zbog kupusa.
I tako se Marko čitav svoj život grčevito borio protiv helenizma i Kartage, a ipak pred kraj života je shvatio da nema kulture bez helenizma te je i on pod stare dane počeo učiti grčki.
Kraj.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *