Per aspera ad astra

Kad su John D. Rockefellera upitali kako je zaradio prvi milijun, odnosno kako se obogatio on im je rekao slijedeće: “Imao sam samo jedan dolar za koji sam kupio 5 kila jabuka. Tih 5 kila jabuka sam prodao za 2 dolara, za te novce kupio 10 kila jabuka i tako udvostručavao profit. Onda mi je umro stric i ostavio milijune.”

Na magistralnom putu M-17, žili kucavici Bosne a bogami i Hercegovine, nekad prije ili poslije Žepča, ovisno odakle putujete, ako se krećete iz smjera Zenice onda poslije Žepča, a pak ako se krećete iz smjera Maglaja onda prije, nalazi se prijestolnica ekonomskog imperija Zovko.
Tržni centar, benzinska crpka i prijestolnica za još 13 tvrtki unutar ovog imperija, među kojima su biznis naftom, prijevoz robe i putnika, osiguravajuća kuća, zastupništvo za automobile, konzalting, inženjering, drvno-prerađivačka industrija, metalna industrija i još mnogo toga.
Imperij se proširio i na Hrvatsku, tako da postoje i dva hotela (Slavonski Brod i Zagreb), benzinske pumpe i tvrtka za prijevoz robe.

Ako vam opet ni to ništa ne znači, onda se sjetite medijske pompe od prošle godine kada se mladić, pripadnik ove novokompovane turbo-folk suburbane kulture, što hodaju sa zlatnim lancima oko vrata, slušaju narodnjake i voze tatine skupe aute, hvalio da je odvozio relaciju Zagreb – Slavonski Brod (ravno 170km od Ivanje Reke do izlaza Brod-zapad) u roku od 28 minuta, tako što je vozio svog Brabusa (tunirani Mercedes) brzinom od 320 km/h.
To se dakako nije dogodilo (brzina je bila preko 200 km/h, ali nikako ni blizu 320), ali je pokazalo kako tatini sinovi svojim budalaštinama pune novine i plijene pozornost publike.
Taj mladić je Zovko Junior

Na benzinskoj pumpi Zovko u Brankovićima (tako se naime zove to famozno mjesto pokraj Žepča) stoji izložen stari model Mercedesovog kamiona, upravo ovaj na slici.
Iskreno u zadnje tri godine sam prošao mnogo puta pored ovog kamiona i ove pumpe, međutim nikad nisam primijetio ovaj kamion dok nisam čuo priču o kamionu.
Plavi Mercedesov kamion bio je vlasništvo Zovke Seniora, koji je bio sitni autoprijevoznik, koji je u to vrijeme, prijeratno, vozio u tom kamionu šljunak koji je vadio iz Bosne (rijeke, ne republike socijalističke tadašnje).

Onda je došao rat i Zovko je počeo trgovati naftom kao i svaki pošteni Hrvat u BiH koji je imao nos za biznis.
Djed Trotter (iz “Only fools and horses”) je, ideološki vođen kao mladić u Španjolskom građanskom ratu bio prodavač oružja.
Na upit unuka Delboya i Rodneya, a na koju stranu je bio ideološki vođen, rekao je:“Prodavao sam onima koji bi više ponudili.”
Pa vi sad izvucite neku konkluziju.

Kažu da je poslije rata naglim procvatom Zovko imperija, Zovko pretresao Bosnu i Hercegovinu da nađe svoj kamion s kojim je počeo i u kojem je vozio šljunak. Kamion koji je bio razvaljen i krpan.
Našao ga je negdje i izložio kao podsjetnik na početne dane.
Nikad robom.
A ja se danas u Brankovićima gledajući kamion sjetih Rockefellera.
Jabuka i stričevog čeka.
Mercedesove kante i hrvatske nafte.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *